13 леснодостъпни локации с красиви гледки, които да посетите

Подковата - река арда

Наскоро получих въпрос, който беше какво прави един травъл блогър? Първото нещо, което ми дойде наум, отговаряйки „от своята камбанария“ беше „преследва гледки“. После мислих дълго над това и осъзнах, че една от водещите мотивации за пътуването и преходите е именно красивата гледка накрая – наградата, която получаваш за всяка измината крачка. Така се роди и идеята за хаштага #преследвамгледки, който цели да събере в социалните мрежи красиви гледки от България на едно място.

Днес ви споделям своя списък с любими спиращи дъха панорамни гледки в България, които са леснодостъпни и изискват минимален или съвсем никакъв преход.

1.“Завоя“ на река Арда

Завоа - меандрите на река Арда

Меандрите на Арда са задължителна туристическа дестинация, ако пътувате в Източните Родопи.

Безспорно най-известният, а може би и най-красивият меандър се намира между селата Стар читак и Рибарци. Мястото се нарича още „Завоя“ или „Подковата“ заради „U“-образната извивка, която водата прави. До гледката се стига след едва 5-минуи слизане по стръмна пътека. Повече за маршрута може да прочетете ТУК.

2. Беседката с панорамна гледка над село Бов

Тази панорамна площадка се намира само на около час път от София и е супер идея за еднодневна разходка. Може да стигнете с кола точно до нея или да вървите пеша от гара Бов – маршрутът се изминава за около 15 минути. В Google maps мястото е отбелязано като „Беседката“. На място има пейки и чудесен люлеещ се стол, в който може да се насладите на панорамната гледка.

Повече за маршрута може да научите ТУК.

3. Пейката с панорамна гледка над Враца

Това е една дестинация, която е страхотна, ако сте любители на красиви и леснодостъпни панорамни гледки. Намира се над града в отбивка по пътя за пещера “Леденика”. В Google maps може да я откриете под наименованието пейка „Вратцата“, а точните координати са 43.194225 , 23.495846. Стига се с кола до самата пейка.

Повече за маршрута и още идеи за разходка в региона може да намерите ТУК.

4. Пейката с панорамна гледка над Панчарево

Панчарево е една от най-популярните дестинации, посещавани от софиянци, но пейката с панорамна гледка към езерото определено си заслужава да се посети. Преходът е лесен и отнема около 30-40 минути в посока.

Повече може да научите ТУК.

5. Пейката с панорамна гледка в Конявска планина

Намира се на около час и половина от София, в близост до Кюстендил. Точните координати са 42.358744, 22.821298. До нея може да стигнете с автомобил или да оставите колата си до ресторант „Дървената къща“ и да се разходите пеша. Разходката отнема около час.

Повече за маршрута и още идеи за разходка в региона вижте ТУК.

6. Пейката с панорамна гледка от Бекови скали

Намира се в село Равногор, на 115 км. от София. Ако сте с високо проходим автомобил може да стигнете почти до самата площадка. Въпреки това ви препоръчвам разходката, тъй като отнема около час в посока по равен и широк път и е изключително приятна. Дори и през зимата.

Как да стигнете може да видите ТУК.

7. Панорамна гледка Бакърлъка

Бакърлъка (Медни Рид) е защитена местност в община Созопол, която предлага красива панорамна гледка към Бургаския залив и околността. Най-добрият маршрут е през село Равадиново. Може да зададете следните координати – 42.397244, 27.607786 в Google Maps. Те ще ви отведат до заградена военна база, където започва и пътеката към панорамната гледка. Преходът отнема не повече от 5 минути.

Повече подробности може да намерите ТУК.

8. Панорамна гледка от Разлог

Панорамна алея „Стъпалата“ се намира в Разлог и води до най-високата точка в града – хълма Голак. От кулата на върха се разкрива прекрасна гледка към Пирин и Рила и определено си струва да се види. До гледката се стига по стълби, като изкачването им отнема около 15-20 минути.

Повече подробности може да научите ТУК.

9.Люлката на любовта във Велико Търново и гледката от Гарга баир

Ако идвате от Търново в посока Арбанаси, спирате на разклона за Арбанаси, където се намира крайпътна чешма. Точната локация е 43°05’57.6″N 25°39’25.7″E. След около 10 минути ходене пътеката се разделя. Ние хванахме пътеката вляво. До мястото се стига за не повече от 30 минути. 

Подробности за маршрута може да откриете ТУК.

10. Люлката в село Маджаре

Намира се точно в началото на село Маджаре в посока София – ЦПШ Мальовица от дясната страна на пътя. Има разширение, където можете да спрете. Няма как да я пропуснете, ако се оглеждате. Точните координати са 42.269150, 23.503862.

Идеята за люлката е на италианеца Микеле и украинката Оксана, които заживяват в Маджаре и приемат за мисия развитието на туризма там. Тяхна е и магарешката ферма в селото, която също привлича много туристи.

11. Панорамна гледка над село Момчиловци (Родопите)

Панорамна гледка над село Момчиловци, храм Св. Димитър

Намира се на хълма край параклиса „Св. Димитър“. Храмът е отбелязан в Google Maps. Изкачването на хълма отнема не повече от 5 минути, а гледката отгоре е изключително красива във всички посоки.

📄 Горе може да откриете и информационната табела, която разказва как село Момчиловци се прославя в Китай със своето кисело мляко. Там се намира и 7-метровият кръст, който свети през нощта.

12. Панорамна гледка над язовир Доспат

Панорамна гледка над язовир Доспат

Намира се на една отбивка по пътя Доспат-Батак, леснодостъпна е и може да я посетите по всяко време. Приблизителните ѝ координати са 41°41’23.0″N 24°08’02.2″E. 🗺 През 2022 г. ремонтираха пътя, а над него има красива беседка.

13. Беседките край Карлуково

Беседка 1 и Беседка 2 Карлуково

Карлуково и регионът са дестинация, в която забележителностите и красивите панорамни гледки дебнат отвсякъде. Едни от най-красивите се въздигат от две дървени беседки, които се намират близо до пещера „Проходна“. И двете може да откриете в Google maps, като ходенето до втората е малко по-дълго, но не отнема повече от 10 минути, а гледките определено си заслужават.

Повече ви разказвам ТУК.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности

2 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: