Зимна разходка до Бекови скали край Равногор

Гледка от Бекови скали в Родопите

Има гледки, които веднъж попаднали пред очите ти, остават в сърцето ти завинаги. И нещо те тегли към тях отново и отново. Гледката от Бекови скали през зимата към Родопския масив определено е една от тях.

Бяхме си набелязали мястото много отдавна, но се случи първото ни посещение да бъде зимно и определено си струваше всяка крачка в снега.

Как се стига?

Равногор се намира на около 57 км. от Пловдив, около 40 км. от Пазарджик и на 155 км. от София. До селото се стига по живописен асфалтов път. Навсякъде има насочващи табели, които сочат към началото на пътя към скалите.

През зимата е най-добре да оставите колата си в центъра на самото село и да продължите пеша. Когато е сухо, може да продължите и с кола до параклиса „Св. Илия“. Пътят от храма се разделя на 2 – към Бекови скали и Червената скала. Продължавате по пътеката вляво, а от нея се върви само нагоре.

Зимна разходка до Бекови скали

Денивелацията от центъра на Равногор до Бекови скали е около 135 метра, а маршрутът се изминава за около 40-50 минути. През зимата може да отнеме малко повече в зависимост от условията. При нашето посещение пътеката не беше отъпкана и трябваше сами да си пробиваме път и ни отне малко повече време.

В Равногор ни посреща виелица, но решихме все пак да опитаме да стигнем върха. Усилията ни бяха възнаградени, когато стигайки до беседката горе, мъглата се вдигна и успяхме да изпием по един топъл чай, гледайки към Родопа и язовир Въча.

Бекови скали през зимата - маршрут

Какво да имате предвид?

  1. Проверете прогнозата преди да посетите мястото. Село Равногор е много високо и обикновено там е доста по-студено и ветровито. Съветвам ви да се облечете добре и да сте с туристически обувки. Прогнозата може да проверите в Meteoblue.
  2. В топлите месеци мястото е доста посещавано, така че ако искате да избегнете тълпите, посетете го в делничен ден.
  3. В хотел „Панорама“ може да спрете, за да си вземете чай или кафе и да ползвате тоалетна. Имат и някакви неща за хапване, но все пак ви препоръчвам да не отивате неподготвени.

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности Родопите

2 Comments Вашият коментар

  1. Най-много обичам гледката от бековите скали през есента страхотна панорама багри които не си виждал през живота си в плетени едни в други посеете бековите скали приятели няма да съжалявате!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: