Разходка до връх Виден – първенеца на Конявска планина

Връх Виден - Конявска планина

Преди 2 години за Коледа си подарих една книга, носеща името „Планините на България“. Тогава все още работех в телевизията, а в сутрешния ѝ блок гостуваше авторът ѝ – Иван Панкев. Онази сутрин разбрах, че в България има 42 планини. Да, точно толкова. И у мен се събуди желанието да успея да посетя всяка една от тях, независимо кога.

Една от първите дестинации, които си набелязах беше именно Конявска планина, тъй като се намира близо до София. После се втурнахме в най-различни пътешествия и забравих за тази посока. През февруари се запътихме към нея, но колата ни се развали и се наложи да се върнем. В края на март направихме втори опит.

Решихме да посетим връх Виден, който е първенец в планината и е леснодостъпен. Върхът е висок 1487 метра. Името му идва от „виждам“ и се предполага, че е заради просторните гледки, които се откриват на изток, запад, север и на юг. И е изключително приятен за пролетния сезон. Върхът е подходящ за начинаещи, както и за загрявка преди да започнат по-сериозните изкачвания. А за любителите на красивите панорамни гледки – пейката с гледка в Конявска планина е място, което не бива да пропускате.

Как се стига до Връх Виден?

Пътят към връх Виден започва от местността Стражата по пътя Перник-Кюстендил. Намира се малко след отбивката за село Буново. Началото на пътя се намира точно до ресторант „Дървената къща“. Има паркинг, на който може да оставите колата си и да продължите пеша. Пътят е широк и асфалтиран на места, а дължината е около 6,5 километра. Пешеходният преход отнема около 2 часа в посока, като зависи най-вече от личното ви темпо.

Почти до самия връх може да се стигне и с кола, но не ви го препоръчвам, тъй като пътят е лош в по-голямата си част. Има отбивки, на които може да оставите колата си в случай, че не искате да преминавате цялото разстояние пеша, но държите и на разходката.

Пейката с панорамна гледка в Конявска планина

Пейка с панорамна гледка - Конявска планина

Ако се запътите към връх Виден, задължително посетете и пейката с панорамна гледка в Конявска планина, от която се разкрива и гледка към Чокльовото блато – най-голямото торфено блато в България. Пейката се намира на около 3 километра от върха, на една отбивка вдясно от пътя. Точните координати са 42.358744, 22.821298.

Маршрутът до пейката е по-лек, а след това може да се каже, че има леко изкачване. Пътят свършва до телевизионната кула, която се вижда и от Кюстендил. Върхът се намира на около 5 минути пеша от нея. От върха се разкриват прекрасни гледки във всички посоки – към Пирин, Рила, Витоша, Стара планина, Земенска планина, Черна гора, Голо бърдо, Верила и Осоговска планина.

Какво да имате предвид?

Връх Виден - какво трябва да знаем?
  1. Препоръчвам ви да стигнете до върха пеша. Ако го посещавате през зимата, вероятно и пътят до върха да не е разчистен изцяло.
  2. Регионът е доста ветровит, задължително си вземете ветровка и проверете прогнозата, като планувате прехода.
  3. При някои мобилни оператори в региона се пресича връзка със Сърбия и е възможно телефонът ви автоматично да премине към роуминг. Препоръчвам ви да изключите мобилните си данни, за да не натрупате сметка, без да искате.
  4. Ресторант „Дървената къща“, който се намира в началото на маршрута, е изключително приятен и има много вкусна кухня. Ние се насладихме на боб в гърне с домашна наденица, пърленка и бира след прехода и препоръчвам с две ръце!

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности

2 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: