Разходка във Врачанския Балкан: Пейка Вратцата, пещера „Леденика“ и връх Околчица

Панорамна гледка във Враца

Врачанският Балкан е дестинация, която определено не се изчерпва в списък със само няколко възможности, но днес ви споделям за 3 забележителности, които може да посетите в рамките на един уикенд. Идеите са подходящи за разходка през зимния сезон и дните, в които е по-студено.

Пейка с панорамна гледка към Врачанския Балкан

Пейка Вратцата - панорамна гледка към Врачанския Балкан

Чували ли сте за пейката с гледката във Враца? Това е една дестинация, която е страхотна, ако сте любители на красиви и леснодостъпни панорамни гледки. Намира се над града в отбивка по пътя за пещера “Леденика”. Точните координати са 43.194225 , 23.495846. В Google maps може да я откриете под наименованието пейка „Вратцата“ В близост до постройката има конюшна, по която може да се ориентирате. Ако планирате пътуване към пещерата, задължително се отбийте да се насладите на гледката.

Пещера “Леденика”

Пещера “Леденика” определено е друго място в региона, което трябва да посетите поне веднъж. Името на пещерата идва от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в началото близо до входа. Разходката започва със залата „Преддверие” – това е частта, в която се образуват ледените скулптури. От „Предверието” посетителите преминават през ниския проход “Плъзнята” и стигат до малка кръгла зала. След нея следва още едно стеснение, за да се достигне до „Голямата концертна зала”. Тя е най-голяма и внушителна. В нея понякога се провеждат концерти заради акустиката. След това обиколката приключва с последната трета зала. В пещерата има и малко синтрово езеро, което според местно поверие сбъдва желания. Екскурзоводът ни разказа, че често туристите се връщат в пещерата само защото това, което са си пожелали, се е сбъднало и искат да си пожелаят още нещо. 

Какво да имате предвид?

Туристическите обиколки се извършват на всеки кръгъл час и траят около 45-60 минути. Таксата за възрастни е 10 лева, а работно ѝ време е от 10:00 до 16:00 ч. В пещерата се влиза само с екскурзовод, който изнася и специална беседа на посетителите. Необходими са поне двама души, за да се извърши обиколка. Температурата в пещерата е постоянна и е около 7-8 градуса с изключение на входа, където е по-студено.

П.С. На доста места в пещерата трябва да се върви приклекнал и да се минава през тесни пространства и не е особено подходяща за хора, които имат клаустрофобия.

Връх Околчица 

Връх Околчица - маршрути

Връх Околчица се намира във Врачанския Балкан, близо до с. Челопек, на около 20 километра от Враца. На върха е издигнат паметник в чест на подвига на революционера Христо Ботев и неговата чета – загинали през 1876 г. С автомобил може да стигнете непосредствено до паметника, а гледката, която се разкрива встрани от него, е много красива.

Има и пешеходен маршрут, наречен „По стъпките на Ботевата чета“. Той е кръгов и отнема около час. Началната точка е пътя за връх Околчила – 500 метра преди паметника. Пътеката отвежда до лобното място на Христо Ботев и разказва за съдбата на четниците след смъртта на войводата. Темата е представена на подходящо оформени табла и е придружена от снимков материал, карти, илюстрации и биографии на най-известните участници в четата. 

Ако решите да посещавате мястото, ви препоръчвам да се отбиете и през Къщата-музей „Баба Илийца“, която се намира на центъра на Челопек по пътя за връх Околчица. Постройката е построена по подобие на старата сграда, в която е живяла Пена Цветкова – жената, спасила Ботев четник и вдъхновила Иван Вазов да напише едноименния разказ „Една българка“. Всички експонати в къщата са автентични и са дарени от нейни близки и потомци. Там могат да се разгледат стари български носии, съдове, мебели, стан, красиви килими и т.н., както и родословното дърво на смелата българка. Входът е 2 лева за възрастни, а работното време е от 9.00-12.00 ч. и 13.00-18.00 ч. през летния сезон и 8.00-12.00 ч. и 13.00-17.00 ч. през зимния.

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Врачански Балкан

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: