Гарга баир и „Люлката на любовта“ – завладяваща панорама над Велико Търново

Има гледки, които те карат да останеш без думи. Които пълнят не само очите, но и сърцето и душата. Тази е една от тях. Местността Гарга баир открива завладяваща панорама над Велико Търново. И гарантирано си струва да се посети.

От нея се открива чудесна панорамна гледка към старата столица. Мястото добива популярност през последните 2 години заради т. нар. „Люлка на любовта“ , която привлича туристи от цялата страна.

Не е известно кой е поставил съоръжението там, всъщност дори 2 пъти е премахвано. Но заради големия интерес общината обмисля обезопасяване на района.

Как се стига?

Ако идвате от Търново в посока Арбанаси, спирате на разклона за Арбанаси, където се намира крайпътна чешма. Точната локация е 43°05’57.6″N 25°39’25.7″E.

После тръгвате пеша нагоре по горска пътека. След като сте вървели около 10 минути тя се разклонява. Можете да стигнете до люлката и през двете пътеки. Тази, която продължава направо, включва стръмно спускане. Пътеката вляво пък става по-тясна и минава по ръба на скалния венец. Лично ние минахме през втората.

Малко след като завиете вляво се появява още едно разклонение. Продължавате по пътеката, която води надолу. Там е и може би най-трудната част от иначе лекия преход, тъй като е доста стръмно, но за сметка на това е доста кратък участък.


До люлката се стига за не повече от 30 минути общо. Докато вървите по пътеката може да се наслаждавате на панорамните гледки.

Има и друг изцяло пешеходен маршрут, който тръгва от екопътека срещу църквата „Св. Димитър Солински„. На мястото би трябвало да има табела, но доколкото разбрахме от местните, трябва да се оглеждате внимателно за нея, тъй като не се вижда на пръв поглед.

Полезни съвети

Теренът не е труден, но би ви затруднил, ако сте с неподходящи обувки. Задължително е да сте с маратонки или планински обувки, които да имат грайфер, тъй като на места е доста хлъзгаво. Въпреки че посетихме мястото, докато навън беше 30 градуса, може да видите и на снимките, че на места беше много кално.

Най-подходящо е да посетите мястото през пролетта, лятото или ранната есен, докато е топло и слънчево. След валежи разходката може би няма да е толкова приятна, макар и гледката да си заслужава.

Ако сте любители на фотографията и държите на красивите кадри, препоръчително е да посетите мястото следобед, тъй като преди това слънцето се пада точно срещу вас.

Ако имате възможност, отидете през седмицата. Дори тогава не липсват ентусиасти, но през почивните дни е доста пълно.

Впечатления

Ако има нещо, което може да ми спре дъха, то това са красиви панорамни гледки. Винаги когато пред мен се разкрие величието на природата, онемявам. Заслушвам се в пулса си и намирам покой. Панорамната гледка от Гарга баир си заслужава всяка извървяна пътека.

Бихте ли посетили мястото? Споделете в коментар.

България Природни забележителности Пътуване Фото локации

2 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: