„Завоя“ – най-красивият меандър на язовир Кърджали

Меандрите на Арда - Завоя, Подковата.

Меандрите на Арда са задължителна туристическа дестинация, ако пътувате в Източните Родопи. През годините са се превърнали в любимо място на фотографи и пътешественици и има защо. Гледките, на които можете да се насладите, наистина спират дъха, а самият път до тях също е много интересен и живописен. Причината за създаването на уникалните завои е ясно изразеният планински характер на реката.

„Завоя“ – най-известният меандър на язовир Кърджали

Безспорно най-известният, а може би и най-красивият меандър се намира между селата Стар читак и Рибарци. Мястото се нарича още „Завоя“ или „Подковата“ на язовир „Кърджали“ заради „U“-образната извивка, която водата прави. Всъщност тя се образува от различни притоци на язовира. Вляво е р. Арда, която се влива няколко километра по-нагоре, а вдясно р. Берковица. Любопитен факт е, че на отсрещния скалист полуостров се намират останките от крепостта „Патмос“.

Как се стига?

Гледка по пътя за меандрите на Арда.

На пътя Ардино – Кърджали хващате отбивката за село Боровица. Щом стигнете до селото, ще видите разклон. Завивате надясно към селата Стар Читак, Рибарци и Сухово. В Google maps може да откриете локацията под името “The Horseshoe” bend of Kardjali Dam.

Бъдете бдителни. По целия път свободно движат стада крави, които понякога се появяват изневиделица точно след някой завой. Карайте бавно и внимателно.

Малко преди да пристигнете, ще започнете да виждате язовира. На място има разширение на пътя, където може да спрете колата си. Ще видите тясна пътека, която води надолу. След 2 минути пред вас ще се появи една от най-уникалните гледки в страната.

От горната страна на пътя също има пътека, от която може да наблюдавате гледката. В момента обаче тя е доста обрасла и не се вижда толкова добре.

Кога да посетите „завоя“ на язовир Кърджали?

Местността е лесно достъпна и може да бъде посетена по всяко време.

Завоя - Подковата - най-красивият меандър на река Арда

Къде се намират останалите меандри на Арда?

  • Меандърът край Маджарово

Лесно достъпен е и меандърът, който се намира между Маджарово и Бориславци. Там река Арда прави 180-градусов завой и образува красив пролом.

  • Меандърът край село Русалско

За да стигнете до него, при разклона за с. Боровица поемате наляво. Пътят заобикаля язовира, като постепенно се спуска до устието на Арда. Тъй като липсват табели, най-добре е да питате местните – те ще ви упътят.

  • Меандърът край село Любино

Съвсем близо до Русалско е и село Любино. Там завоят минава покрай хълма, на чийто връх се е намирала средновековната крепост „Кривус“. Части от нея са запазени и до днес.

Полезна информация:
Имайте предвид, че част от селата край меандрите са изцяло обезлюдени. Липсват магазини, бензиностанции и прочие, така че бъдете подготвени преди да тръгнете на път.

На по-малко от 10 километра от меандъра „Завоя“ се намира Вила Белеза – хотел с красива гледка към язовира. Там има ресторант, където може да опитате различни родопски специалитети.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Язовири

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: