Разходка близо до София: Как да стигнем до пейката над Панчарево?

Гледка над Панчарево

Пейката с панорамна гледка над Панчарево е една от любимите ми дестинации за кратка уикенд разходка. От нея се открива страхотен изглед към езерото и околността, а преходът е лек и приятен. Голямо предимство на пътеката е и това, че в повечето случаи горе е доста по-спокойно, отколкото ако решите да се разхождате по алеята.

Как се стига?

Може да стигнете до панорамната гледка по няколко начина. Споделям ви два маршрута, които аз съм изпробвала, като според мен вторият е най-краткият маршрут до пейката над Панчарево.

Маршрут 1

Откъде се тръгва за пейката над Панчарево?

Ако изберете този маршрут и не искате да вървите много по пешеходната алея, трябва да оставите колата си до ВЕЦ „Кокаляне“. Има паркинг преди и след сградата. Точно срещу втория паркинг (този след сградата по път към стената) има тясна пътека, вдясно от пътя.

През повечето дни до нея има химическа тоалетна и продават пуканки, но ако липсват – ориентир може да ви бъде улична лампа, на която има голяма табела.

По пътеката се ходи около 30-35 минути, след което стигате до бяла къща, намираща се вдясно от нея. Обръщате се с гръб към нея и ще видите тясна пътека, по която да слезете надолу към панорамната гледка.

Виж още: Въжен мост над язовир Пасарел – бягство от града

Маршрут 2

Този маршрут е по-кратък, но една идея по-стръмен и по-трудно откриваем, тъй като пътеката е доста малка и едва ли би ви направила впечатление, ако не сте ходили преди.

Отново може да оставите колата си до ВЕЦ-а, а ако искате да вървите една идея по-малко, може да я оставите на паркинга, който се намира встрани от пътя от страната на язовирната стена.

Върви се по пешеходната алея, като пътеката към панорамната гледка започва малко след ресторантчето Pancharevo lake view. Ориентир могат да ви бъдат изоставените постройки, срещу които се намира началото ѝ.

Тръгвайки по нея, вървите нагоре около 10 минути, след което стигате до кръстопът и трябва да хванете пътеката вдясно.

На място вече има и червено-бяла маркировка, която може да следвате. (Обновена информация от март 2023 г.)

Гледката над Панчарево - как се стига

До пейката се върви още около 10 минути, като пътеката е равна и леснопроходима. Смятам, че този маршрут е подходящ и за деца, ако времето е хубаво.

Важно:

Преходът е лек, но не е за подценяване. Препоръчително е да сте с планински обувки или поне маратонки с дебели подметки особено ако скоро е валяло, или посещавате мястото през зимния сезон, тъй като на места е доста кално и хлъзгаво.

Още идеи за красиви и леснодостъпни панорамни гледки може да откриете ТУК.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.


Природни забележителности

4 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: