Един ден край Карлуково: Разходка до пещера „Проходна“, скок с бънджи и панорамна гледка към Искърския пролом

Беседката в Карстов регион край Карлуково, Луковит - гледка от Беседка 1

Тази статия е за хората, които търсят силни изживявания, обичат красиви панорамни гледки и обичат да прекарват времето си навън сред природата. Днес ви разказвам за нашата еднодневна разходка до Карлуково – какво видяхме, как си прекарахме и кое ме накара да си кажа „никога повече в този край през почивните дни“.

Посещавали сме пещера „Проходна“, както и екопътека „Искър-Панега“ преди няколко години. Отново беше доста пренаселено и на двете места, но пък беше в по-лошо време и все пак успяхме да им се насладим. Впоследствие след появата на „Златен парк“ в този регион започна да се пълни с още повече туристи и някак си винаги сме го избягвали като дестинация.

Е, докато не реших да направя подарък на брат си – скок с бънджи от пещера „Проходна“ (Божиите очи). Имахме причина да го посетим и направих ентусиазиран план за разходка, в който искахме отново да посетим гореспоменатите забележителности и да видим и нещо ново.

Първа спирка – „Златен парк“ – заслужава ли си?

Разходка до Златен парк - заслужава ли си? - Луковит

Това беше едно от местата, които посетихме за първи път. Винаги ме е отказвала популярността му, но пък така и така бяхме на място и реших да видим защо хората толкова много го харесват. Е, интуицията изобщо не ме подлъга и никак не се чувствах „в свои води“ там. Единственото, което успяхме да видим, беше навалица от хора, които се бутат за снимки. Прекарахме по-малко от 10 минути на място, защото просто нямаше къде да спреш и да се полюбуваш на създаденото без някой да застане пред теб или да те помоли да мръднеш, „за да не пречиш“. Та моето лично, скромно и непопулярно мнение е, че не си заслужава да отидеш през почивните дни, когато е толкова пренаселено. Със сигурност усещането ще е много по-различно, ако отидете през седмицата и имате време и пространство да разгледате.

Втора спирка – екопътека „Искър-Панега“

Ако преди 2 години ми се е струвало пълно с хора на това място, то през 2022 г. не успяхме да се навием дори да се пробваме да си намерим място на паркинга. Това е една от дестинациите, които буквално преливат от хора всеки уикенд и макар да е едно от най-хубавите места, които съм посещавала някога, не бих си го причинила отново в почивни дни. Самата екопътека предразполага на много места да спираш и да изчакваш останалите, за да се разминете и според мен би отнело страшно много време и в никакъв случай не би донесло такова удоволствие. Знам, че за много хора не е опция да го посетят през друго време и търсят разходка около София за почивните дни, но ако не обичате навалици – ще ви дойде в повече. След като видяхме пълния паркинг, изобщо не отбихме и продължихме нататък към следващата ни дестинация.

Трета спирка – Беседката край Карлуково – Беседка 1 и Беседка 2

Беседката в Карстов регион край Карлуково, Луковит - гледка от Беседка 2

Беседките край Карлуково също бяха едно от новите места, които решихме да посетим. За мое успокоение и щастие там нямаше опашки и тълпи от хора. Разминахме се с няколко души, но всичко беше в рамките на нормалното за хубав слънчев ден. И двете беседки предлагат изключително красиви панорамни гледки към Искърския пролом, достъпни са с автомобил и са идеална идея за есенна разходка край София. И двете са отбелязани в Google maps, така че ще ви бъде лесно да ги откриете.

Беседка 1 е разположена по-ниско и има само пейки, но пък също предлага изключително красива гледка. Близо до нея може да оставите колата си, а тясна пътечка от главния път ще ви отведе до нея след 2-3 минути ходене.

Малко след отбивката за първата беседка има и по-голям паркинг, където може да оставите колата си и да продължите към Беседка 2, до която се стига по черен път. До нея се върви около 5 минути, като също може да стигнете и с автомобил, но пътят си е доста лош и не е за всякакви коли. Там освен пейки има и маса и е подходяща за пикник, а гледката от нея е още по-красива и панорамна.

Спирка номер четири – пещера „Проходна“(“Божиите очи”)- разходка и мнение за скока с бънджи

Пещера "Проходна" - скок с бънджи и пандюл

Последната дестинация, която посетихме, всъщност беше и нашата главна цел – пещера „Проходна“. Спряхме на голелмия паркинг, който също беше доста пълен, и се запътихме към пещерата. След като си направихме кратка разходка и изгледахме два скока с бънджи и няколко скока с пандюл от пещера „Проходна“ долу от самата пещера, се запътихме нагоре, където всъщност се провеждат и самите скокове.

За да стигнете до мястото, трябва да се върнете нагоре към главния път. Вдясно от него ще видите автомобил и табела с инициали АХ спорт. След 4-5 минутки ходене по ясно обособена пътечка ще стигнете до екипа, който се грижи за скоковете.

Както вече споменах, скокът с бънджи беше подарък за брат ми, така че впечатленията ми от организацията са лични, а от самия скок – изцяло негови. Според него преживяването си струва на 100%, като той е от хората, които са отворени към нови неща и екстремни преживявания.

Пещера "Проходна" - скок с бънджи и пандюл

Като страничен наблюдател мога да кажа, че екипът беше много позитивен и отговорно провеждаше всички инструктажи и скокове. Това, което за мен обаче не беше окей, бе самата организация на провеждане.

За скок с бънджи или пандюл от пещера „Проходна“ имате 2 варианта – да си закупите ваучер предварително или да отидете директно на място. Разликата е, че при ваучерите цените са една идея по-ниски – например скокът с бънджи беше 70 лв. с ваучер, а на място струваше 80 лв.

При наличието на ваучер е необходимо предварително да си запишеш час. Проблемът обаче е, че едва когато отидеш на място, разбираш, че часът е ориентировъчен и може да се наложи да изчакаш да минат и други хора, които са отишли на място преди теб.

В интерес на истината за мен забавянето е нещо напълно нормално предвид естеството на услугата. Това, което не ми допадна по-скоро е, че никой не те предупреждава предварително, за да имаш настройката, че може да се наложи да чакаш повече време (например да го пише в имейла, който получаваш от организаторите). Ние трябваше да изчакаме час и половина след часа, който бяхме запазили предварително, но имаше хора, които чакаха и повече.

Та в този ред на мисли – препоръчвам мястото, както и екипа, но бъдете подготвени, че може да отнеме повече време, отколкото предполагате. Бяхме си набелязали и други места, но с оглед на забавянето при пещерата решихме да ги оставим за друг път.

Още забележителности край Луковит и региона:

– Национален пещерен дом
– Скален феномен Провъртеника
– Скалните църкви „Св. Марина“, „Св. Никола – Глигора“ и „Свети Безсребреници Дамян и Козма“.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Природни забележителности

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: