Разходка до Лакатнишките скали – най-красивата панорамна гледка към Искърското дефиле

Гледка към Искърското дефиле

Всяка дестинация във Врачанския Балкан, която посещавам, го прави все по-любимо място за мен. Днес ви споделям за една дестинация в този регион, която със сигурност не трябва да пропускате. Лакатнишките скали и екопътеката към паметника „Септемврийци“ са чудесна идея за разходка за един ден от София, като имате възможност да посетите и 2 пещери – „Темната дупка“ и „Ръжишката“. Може да съчетаете прехода и с други интересни и красиви местенца, които може да откриете в края на статията.

Освен с най-красивата панорамна гледка към Искърското дефиле, Лакатнишките скали се славят и с усовията си за скално катерене. Именно на тях през 1925 г. е поставено началото на българския алпинизъм. Високо на скалите се намира и заслон „Орлово гнездо“, изграден през 1938 г. Скалите са подходящи и за неколкодневен престой, тъй като там е разрешено бивакуването на открито.

Как се стига и колко време отнема прехода към паметника „Септемврийци“?

Екопътека - Лакатнишки скали

Лакатник се намира на 73 километра от София и пътят дотам отнема около час и половина. Начало на пътеката към паметника „Септемврийци“ започва от карстов извор Житолюб, точно преди ресторант „Пещерата“. Има паркинг и уширение на пътя, където може да оставите колата си, но имайте предвид, че е доста натоварено през почивните дни и е хубаво да отидете възможно най-рано. До пътеката може да се стигне и с влак, като разписанието София-Лакатник може да откриете ТУК.

Преходът към паметника отнема около час или час в посока в зависимост от почивките, които правите и дали влизате в пещерите. Ако не влизате в пещерите може да се качите до монумента за около 45 минути.

Лакатнишките скали и паметника „Септемврийци“ – маршрути

Началото на пътеката започва вляво от ресторант „Пещерата“. След около 10 минути ходене се стига до беседка, а вляво от нея се намира и първата пещера – „Темната дупка“. Тъй като пещерата не е облагородена, е препоръчително да влизате в нея само с водач и задължително с челник. През уикенда на място има професионалист, а посещението струва 15 лева за двама души. Дължината на галериите на „Темната дупка“ достига 5 км, което я нарежда на четвърто място по дължина от пещерите в България. 

За да продължите към паметника, трябва да се върнете по главната пътека и да продължите изкачването.

Лакатнишки скали - маршрути

След около 5 минути ходене се стига до широка поляна, от която също се разкрива красива панорамна гледка. Там пътеката се разделя на две.

– Маршрутът вляво (червената маркировка) води директно към паметника „Септемврийци“, който отнема по-малко време и е доста приятен.

– Маршрутът вдясно (оранжевата маркировка) също води към паметника, но от него се минава към втората пещера по маршурта – „Ръжишката“. Отбивката за нея се намира малко след една изключително красива скална арка.

Този маршрут би могъл да е труден за хора със страх от височини, тъй като пътеката е малко по-тясна. Пещерата се намира на около 5 минути от главната пътека – може да се качите да я разгледате, а след това трябва да се върнете по същия път обратно. От там ви очакват около 15 минути ходене, като единственото сериозно изкачване е именно накрая. Гледките, които се разкриват по пътя обаче определено си струват.

Бих ви препоръчала да си отделите поне 3 часа за разходката, за да разгледате пещерите и да се насладите на красивите гледки по пътя. Ние направихме кръгов маршрут – на отиване минахме през пещерите, а наобратно се върнахме по по-лекия маршрут, като направихме почивка за кафе на поляната с панорамна гледка към дефилето.

Какво да имате предвид?

Гледка от паметника Септемврийци
  1. Най-подходящите сезони за посещение са пролетта и есента. Скалите отдават топлина и е изключително горещо, а почти няма сенчести места и по двата маршрута. Задължително се мажете със слънцезащита.
  2. Преходът не е труден, но въпреки това изисква удобни обувки. Най-добре е да бъдете с туристически или поне маратонки с грайфер.
  3. Ресторант „Пещерата“ е страхотно място за хапване, но през уикендите има наистина адски много хора. Отидете възможно най-рано или посетете мястото през седмицата. Алтернативен вариант за обяд след разходката (освен вкусни сандвичи на панорамна гледка) е и ресторант „Искъра“ в Своге.

Идеи за други забележителности в региона, които да посетите:

Панорамна гледка над село Бов

Панорамна гледка над Бов, Вазова екопътека и водопад Скакля, Черепишки манастир, паметника на дядо Йоцо и Ритлите при село Лютиброд.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: