Бакърлъка – панорамна гледка към Бургаския залив и околността

Местност Бакърлъка, Бургас, Созопол

Бакърлъка или Медни рид, е защитена местност, която се намира в община Созопол. От нея има чудесна панорамна гледка към Бургаския залив и околните села, а погледът се простира от нос Емине на север до Аркутино на югоизток.

Дължината на Медни рид е 3-5 километра, а по всичките му върхове – Атия, Бакърлък, Лободово кале, Малкото кале, има останки от тракийски крепости, градени от ломен камък. Връх Бакърлъка е най-високата точка на рида.

В подножието на скалите са разположени заливът Вромос, Черноморец, Царският плаж с къмпинг “Градина”, Созопол и островите Св. Иван и Св. Петър.

Според мен Бакърлъка е чудесно място, където може да посрещнете Джулай около Бургас. Аз винаги ще предпочитам да бъда на плажа, но гледката от местността определено си заслужава.

Как се стига до Бакърлъка?

Бургас, Бакърлъка


Ако пътувате от Бургас, се минава през село Росен, а ако идвате от Созопол – през село Равадиново. Пътят през Равадиново обаче е по-добър. Може да зададете следните координати – 42.397244, 27.607786 . Там има заградена военна зона, където може да оставите колата си. Оттам има кратка пътека, която води до прекрасния изглед. Върви се не повече от 5 минути.

Защитена местност

Бакърлъка гледка към Бургаския залив


Освен красива гледка Бакърлъка притежава красива природа и е убежище на редица растителни и животински видове. Там може да видите рядко срещаното „тракийско лале“. На територията на местността са регистрирани 172 вида птици, от които 43 са защитени и включени в Червената книга на България.

Какво да имаме предвид?

  1. Напръскайте се против насекоми. Районът е доста див и не особено добре поддържан, така че това би ви спасило от някое друго ухапване. На място има предупредителна табела за опасност от кърлежи и змии.
  2. Последните 2,5 километра от пътя към местността са в доста лошо състояние. Може да оставите колата си и да повървите пеша, ако автомобилът ви не е подходящ.
  3. Снимките от гледката биха били по-хубави, ако посетите местността следобед, тъй като сутрин и в обедните часове слънцето се пада точно срещу вас.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности Черноморие

2 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: