Преследване на гледки в Пирин: От хижа Вихрен до Муратово езеро през Окото и обратно

Ако търсите идеи за кратка еднодневна разходка в Пирин и региона, то преходът от хижа Вихрен до Муратово езеро и Окото е винаги добра идея. Съвсем постижимо е да ги съчетаете в един ден, макар и да трябва да поемете по различни пътеки, тъй като разстоянието не е голямо.

Муратово езеро ми беше мечта отдавна, а Окото сме посещавали само през зимата, когато пътят до хижата може да бъде изминат само пеша. Затова, когато миналата седмица бяхме решили да изкачим връх Вихрен и се оказа, че времето ще бъде лошо през по-голямата част от деня, набързо сменихме крайната дестинация и си избрахме маршрут от хижа Вихрен, който да можем да извървим до обяд.

Тази статия е повече разказ за едни провалени планове, довели до приятен ден в планината, с малко насоки как да си изкарате най-добре, ако решите да се запътите към тази дестинация.

От хижа Вихрен до Муратово езеро

Хижа Вихрен, ресторант Вихрен, цени

Надпреварвайки се с дъжда, станахме рано и в 7:30 ч. бяхме пред хижа Вихрен. Имайте предвид, че пътят се затваря за леки автомобили от 8:00 до 16:00 ч. и може да стигнете с кола до паркинга, който се намира преди хижа Бъндерица. Ние искахме колата да е близо до хижата, за да може да се приберем бързо, ако дъждът ни завари там. На хижа Вихрен изпихме по едно кафе и в 9:00 ч. се намирахме на брега на Муратово езеро, наслаждавайки се на слънцето и прохладното време.

Как се стига до Муратово езеро?

Пътеката от хижа Вихрен за Муратово езеро е маркирана със синя маркировка. В началото предстои около 10 минути изкачване, след което пътеката става полегата и стигате до емблематичното дървено мостче.

Пирин - маршрути от хижа Вихрен

Пътеката към Муратово езеро продължава покрай реката от дясната страна на моста, т.е. не минавате по него и не го пресичате. Малко по-малко маршрутът се отдалечава от реката и започва по-стръмният участък, който е и най-трудната част от него. Времето, за което се изминава, зависи най-вече от вашето темпо. Теренът е предимно каменист.

Муратово езеро - трудност на маршрута, Пирин

На нас ни отне около 20 минутки да изкачим „баира“ и да стигнем до последната част на маршрута, която отново е по-полегата. Тя минава покрай едно речно поточе, като вляво пътеката продължава към Муратов връх, а езерото остава вдясно. Както при повечето преходи, следихме картата в приложението OsmAnd, за да не се объркаме. Качването ни отне около 50 минути, като спирахме само 2 пъти за кратка почивка и вода.

На брега на езерото прекарахме около час, като се разходихме и отстрани, за да го видим от по-високо, тъй като формата му на сърце винаги ми е изглеждала изключително интересна и пленяваща на снимки. И определено си заслужаваше – езерото с форма на сърце напълни моето с любов и благодарност за гледките, които имаме.

Виж още: Туризъм за начинаещи планинари – какво, къде и как?

От Муратово езеро към Окото и хижа Вихрен

Е, ако изкачването до Муратово езеро имаше някаква трудност, то слизането беше доста бързо и приятно. За по-малко от 30 минутки стигнахме отново до дървеното мостче, за да може този път да минем по него и да се озовем от другата страна на реката. Езеро Окото се намира буквално на 5 минути от мостчето, а малка жълта табела ви упътва за маршрута.

Езеро Окото - маршрути от хижа Вихрен

Мястото около езеро Окото е доста малко, но много приятно за кратка почивка или пикник сред природата. В почивни дни най-вероятно ще е прекалено препълнено с хора, но през седмицата ми се струва подходяща разходка. Разстоянието от Окото до хижа Вихрен се изминава за около 20 минути и е добра идея за разходка с деца.

Виж още: 10 съвета за начинаещи планинари

От Окото до хижата (съответно и обратно) има 2 маршрута. Може да се върнете по мостчето и да следвате отново синята и жълтата маркировка. Встрани от езерото обаче минава и друга пътека, която минава от другия бряг на реката и излиза малко под хижата. Там маркировката е червена. На връщане минахме по нея, тъй като другата вече ни беше позната и искахме да видим коя е по-приятна. Като трудност не се различават особено, но тази по синята маркировка ми хареса повече. През зимата също минахме по нея и гледките бяха изключително красиви.

И така, след около още час, прекаран на брега на езеро Окото, слязохме обратно към хижа Вихрен. Целият маршрут с големите и дълги почивки ни отне 3 часа и половина – 2 часа почивка покрай езерата и около час и половина преход в двете посоки.

За хижа Вихрен, ресторант Вихрен, цените и новостите в Пирин

Едва когато се върнахме обратно в хижата за обяд, забелязах, че там вече има ресторант. Да, правилно четете. Вътре също е направен ремонт, но сутринта не обърнахме внимание. Отвън обаче ви очакват маси, пейки, чадъри, менюта и дори сервитьори. Бобът струва 4 лева, кюфтето – 3 лева, бирата – 4-5 лв., кафето – 2.50 лв. Дотук звучи добре, но всъщност на мен лично никак не ми хареса. Храната не беше лоша, но целият дух на хижата и планината за съжаление е изгубен, а мястото е превърнато просто в поредния ресторант, който трупа печалба заради локацията си. Най-изненадващо за мен беше, че тоалетната също се заплаща дори и да обядваш в хижата и струва левче на човек. Все пак – всеки с интересите си. За други хора сигурно е приятно, но аз бих преосмислила посещенията си там.

Важни неща, които да вземете предвид, ако решите да посетите Муратово езеро:

  1. Бъдете внимателни

Минути след като се наобядвахме, заваля пороен дъжд и бурята ни застигна. Прогнозата се оказа почти напълно точна, а на следващия ден разбрахме, че покрай хижата дори е имало градушка. За пореден път се убедих, че в планината поемането на рискове не си струва и може да бъде опасно. Ако не се бяхме отказали от изкачването на връх Вихрен, бурята щеше да ни завари някъде по пътя и нямаше да е никак приятно. Разказвам това с апел – винаги проверявайте прогнозата и не предприемайте преходи, за които не сте сигурни, че ще могат да преминат безопасно.

2. Чешма има в началото на маршрута, срещу хижа Вихрен.

3.Целият маршрут е на открито, бъдете подходящо облечени и използвайте слънцезащита.

4. Вече споменах, но ще се повторя. Пътят от хижа Бъндерица до хижа Вихрен е ограничен от 8:00 до 16:00 ч.

Има автобуси от Банско, които стигат до хижата и се връщат обратно. Все пак разстоянието от хижа Бъндерица до хижа Вихрен не е голямо и е доста приятно за разходки и ако времето е хубаво, би било дори приятно да го изминете.

5. Хижи, езера и заслони близо до Муратово езеро

  • Рибно Бъндеришко езеро – 20:00 минути
  • Хижа „Вихрен“ – около час
  • Дълго Бъндеришко езеро – 1:00 час
  • Хижа „Синаница“ – 2:30 часа
  • Заслон „Спано поле“ – 2:30 часа

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Пирин Природни забележителности

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: