Зимна разходка от Бъндеришка поляна през Байкушевата мура до хижа Вихрен и Окото в Пирин

Идеи за разходка около Банско

Седмица по-късно, сгушена на топло пред камината вкъщи, е време да разкажа за една от най-запомнящите ми разходки през тази година. А именно към Окото в Пирин – чудесно място, ако си търсите идеи за разходка около Банско.
Планът беше да направим кратък преход от хижа Вихрен до езерото, но нещата се промениха, когато пристигнахме на място. Въпреки че преди това търсих доста информация в интернет и разговарях с хижаря на Вихрен, не успях да разбера докъде можем да стигнем с кола и колко трябва да вървим.

Оказа се, че през зимата до самата хижа се стига само пеша след 5 километра равен преход. Не изглежда трудна задача, но и съвсем не е за подценяване. А за изпълнението особено важно е да имате освен физическа подготовка, така и подходяща зимна екипировка. Взимайки предвид всички тези фактори обаче, определено си струва да направите зимен преход в Пирин, защото гледките, които предлага, топлят сърцето задълго.

Как се стига?

Ще разделя прехода на етапи, защото мисля, че така ще бъде най-лесно и разбираемо, а и всеки може прецени докъде би стигнал.

От Бъндеришка поляна до Байкушевата мура

Маршрут от Байкушевата мура

Началото на тази приятна разходка започва от паркинга под Бъндеришка поляна. Точните координати са 41.783350, 23.445134 . Има паркинг, на който може да оставите автомобила си и е отбелязан на картата. Вляво от него ще видите постройка, а зад нея започва пътят към Хижа Вихрен. Разстоянието до Байкушевата мура е 3,5 километра.

Ако не искате да вървите много, може да отидете и само до нея. Върви се само по пътя и няма пътеки, които могат да ви объркат. На един голям завой ще видите нещо като беседка и встрани от него стълби, които водят нагоре. Самото дърво се намира в края на дървените стълби, а отбиването до него отнема не повече от 10 минути, затова си струва да се качите да го видите преди да продължите.

Какво представлява Байкушевата мура?

Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво

Байкушевата мура е най-старото иглолистно дърво в България. То е на повече от 1300 години, височината му е  около 26 м., обиколката – около 7,80 м., а диаметърът  – около 2,20 м. Открита е през месец август 1897г. от лесовъда Константин Байкушев, който по препоръка на цар Фердинанд проучва горите в Пирин. Дървото е наистина много красиво и внушително. 

От Байкушевата мура до хижа Вихрен

Разстояние от Байкушевата мура до хижа Вихрен

От дървото до хижа Вихрен се стига за около половин час. След като слезете по първите дървени стълби и се озовете на пътя, трябва да продължите нагоре. Пътят е лек и приятен и почти няма участъци с голямо изкачване. В топлите дни, когато пътят е отворен, дотам се стига и с кола. 

От хижа Вихрен до езеро Окото 

Езеро Окото в Пирин

Последната част от маршрута е всъщност най-кратка и най-трудна. За нея определено се изисква много добра екипировка, като е хубаво да имате поне щеки. Не е  нужно да казвам, че туристическите обувки са задължителни, нали? От хижата до езерото се стига за около 20 минути дори и през зимата, когато снегът доста забавя ходенето. Следва се пътеката за хижа Демяница, чиято маркировка е зелена. През цялото време се върви вдясно от реката, докато се стигне емблематичното мостче на Пирин. След като пресечете моста, продължавате по пътеката вляво. Малко по-нагоре ще видите табела за езерото и след 3 минути ще сте там.

Време

Сумарно целият преход ни отне около 4-5 часа, като не пропуснахме да хапнем топла боб чорба и да пием по един планински чай в хижата, преди да си тръгнем обратно.  Разходката е абсолютно постижима в един ден, но за целта трябва да тръгнете най-късно в 10:00 сутринта, ако не искате да премръзвате на връщане. Разстоянието е приблизително 13 километра.

Съвети и важни неща, които да вземете предвид:

Преходи в Пирин планина
  1. Възможно е хижата да не работи. Винаги се обаждайте да питате преди да поемете към там или бъдете подготвени за този вариант, като си носите достатъчно храна и топъл чай. 
  2. Повторих го няколко пъти в статията, но ще го кажа и тук – екипировката е важна и въпреки леснодостъпността на езерото и хижата, преходът не е за подценяване. Бъдете с подходящи обувки, дрехи и си носете поне щеки. През зимата трябва да сте особено внимателни и да си прецените риска, тъй като районът е лавинообразен.
  3. Ако решите да посетите мястото през друг сезон, имайте предвид че когато стане по-натоварено пътят за автомобили до хижа Вихрен е ограничен от 08:00 до 16:00, но доколкото разбрах, миналото пътят е бил затворен почти през целия ден. Алтернативният вариант е да си хванете автобус от Банско (има редовна линия, която пътува).

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Пирин

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: