Изкачване на връх Бобошевски Руен от Руенския манастир – кръгов маршрут

Връх Бобошевски Руен - надморска височина - около 1134 метра

Връх Бобошевски Руен (1134 метра) е чудесна идея за кратка планинска разходка близо до София. Маршрутът е кратък, приятен и е подходящ, както за лятото и пролетта, така и за есента. Върхът определено спада и в категорията за начинаещи, тъй като денивелация и разстоянието не са никак големи, а общият преход в двете посоки отнема около 2 часа.

Бях си набелязала върха отдавна, но тъй като е по-нисък, смятах да го посетим през есента. Бобошевски Руен обаче се оказа поредната непланирана дестинация това лято, след като времето провали плановете ни за изкачване на връх Вихрен и връх Ком. Макар и нисък, върхът предлага панорамна гледка във всички посоки и определено си заслужава да го посетите. Лично на мен много ми напомня на връх Любаш, който също е чудесен панорамен връх.

Как се стига до връх Бобошевски Руен?

Ние решихме да стигнем до върха през кръговия маршрут – Руенски манастир – пещера „Св. Иван Рилски“ – връх Бобошевски Руен – панорамна площадка Кръста – Руенски манастир.

Руенският манастир – чудесно място за разходкa

Връх Бобошевски Руен - параклис Вси Светии

Храмът се намира близо до село Скрино, Кюстендилско на около 93 км югозападно от София. Пътят се изминава за около час и 10 минути. Манастирът е достъпен с лека кола, а може да оставите автомобила си и на паркинга при параклис „Вси Светии“. Разстоянието от параклиса до манастира е 600 метра, върви се по асфалтов път. Има изкачване, но не мисля, че е нещо сложно. Ако искате да се разходите повече – може да оставите колата си на отбивката за манастира в селото. Ние искахме да се разходим повече и оставихме колата си на паркинга при параклиса. Непосредствено до манастира също има места за паркиране, но имайте предвид, че не са много и ако отидете по-късно, е по-добре да оставите колата си долу, за да не се връщате, ако е пълно.

Руенският манастир е достъпен от 9:00 до 18:00 ч. Храмът е сравнително нов. През 1995 г. започва изграждането на манастирската църква върху основите на по-стара църква, а през 2003 г. манастирът е осветен. След това са построени сградите около църквата.

Руенски манастир - работно време и маршрути

От Руенския манастир до връх Бобошевски Руен

Има 2 пътеки, които започват от манастира. Едната се намира точно вляво преди входа, а другата – зад една врата, която се намира вдясно от църквата (погледнато от мястото, откъдето е направена снимката). Двете пътеки се събират, така че няма голямо значение по коя ще поемете. В началото маркировката е много добра, има табели и пейки, където може да си починете. Ние решихме да минем първо през пещерата, а на слизане да се върнем през кръста и това е маршрутът, който ще опиша. Можете да го направите в обратна посока, или първо да посетите пещерата и кръста и след това да се отправите към върха, но не би имало смисъл, тъй като това удължава прехода.

Връх Бобошевски Руен - пещерата и Кръста

Изкачването от манастира до пещерата отнема около 5-10 минути в зависимост от темпото. Върви се по тясна пътека в гората, а денивелацията е сравнително малка. След няколко минути изкачване се стига до разклюн – вдясно е пътят към пещерата, а вляво към Кръста. Може да се разходите до пещерата и да запалите свещ вътре.

Връх Бобошевски Руен - пещерата и Кръста

След пещерата трябва да се върнете обратно и да поемете по пътеката към Кръста. След няколко минути равно ходене ще стигнете до разклонение – надолу се продължава към Кръста, а нагоре и вдясно пътеката води към върха. Ще познаете маршрута по парцалчетата и табелата с червения надпис.

Връх Бобошевски Руен - пещерата и Кръста

От табелата до върха на нас ни отне 35 минути без почивки, но при по-бавно темпо преходът може да бъде и една идея по-дълъг. В началото маршрута минава през гората. Маркировка липсва, но пътеката е ясна, а парцалчетата са дори повече от нужните, за да ви упътят. След около 15 минути ходене в гората се излиза на открито и започват да се разкриват чудесни панорамни гледки зад вас и встрани.

Връх Бобошевски Руен - маршрут

Изкачването нагоре след гората не е нито много стръмно, нито много лесно. Участъкът се изминава за около 20-30 минути, като една малко по-трудна част е тази непосредствено преди върха. Лично нас изобщо не ни затрудни, но все пак подготовката има голямо значение. Тук отново липсва маркировка, но по дърветата има достатъчно парцалчета, които да ви ориентират.

На връх Бобошевски Руен – или там, където вятърът не спира

Високият около 1134 метра връх Бобошевски Руен е най-високият връх в най-северния Руенски дял на Влахина планина. От него има страхотни гледки към Рила, Витоша, Пирин, Краището и Осогово-Беласишката планинска редица. Ние прекарахме около 10 минути на върха и после се скрихме зад билото, защото беше много, ама много ветровито. После тръгнахме обратно надолу със следваща цел – Кръста.

Панорамна площадка Кръста - Бобошево

Слизането до площадката с кръста ни отне около 30 минутки. Върнахме се по същия маршрут до разклонението, като отново следвахме парцалчетата за ориентир. На слизане се отплеснахме и 2 пъти загубихме посоката, така че ви препоръчвам да ги следите.

Маршрут Връх Бобошевски Руен

От разклонението тръгвате само напред, докато стигнете до ✨ следващо разклонение✨. Вляво има пътека, която води надолу и е пътя обратно към манастира. Направо е пътеката, която води към Кръста, и има още 3-4 минути вървене. От Кръста също се разкрива чудесна панорамна гледка и ако нямате много време, препоръчвам да се разходите поне до площадката.

Панорамна гледка Кръста - Руенски манастир

От Кръста до манастира поемате по пътя обратно. За по-малко от 10 минутки ще сте стигнали до горния паркинг.

Какво трябва да вземете предвид?

  • Вятъра! Както вече споменах, на самия връх е много ветровито – прегледайте прогнозата и със сигурност си вземете ветровка дори през лятото.
  • Ако е валяло, теренът ще е доста хлъзгав. Задължително посетете с подходящи обувки, ако времето е било лошо. Дори да отивате само до пещерата и Кръста.
  • Носете си храна и вода, ако планувате да прекарате повече време в планината. В Бобошево може да хапнете в механа „Яна“ – не е нищо особено, но ние не бяхме предвидили храна, а огладняхме и успяхме да спасим положението там.
  • През зимата пътят не е особено поддържан. Уверете се, че е изчистен, преди да предприемете пътуване.
  • Връх Руен може да бъде изкачен и от югоизточната му страна, като начална точка е хижа Яна. До нея се стига с кола и има указателни табели. Повечето планински навигации всъщност показват точно този маршрут. Този от Руенския манастир не е маркиран.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Природни забележителности

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: