Екопътека „Невястата“ – където красотата на Родопите завладява всяко сърце

Клише е, но е толкова вярно, че най-хубаво от всичко е да си бъдеш у дома. Щастие е, че моят дом е именно в Родопите – планината, която завладява всяко сърце с красотата и уюта си, с мистичните легенди и топлите усмивки на родопчани. Няма да е изненада, ако кажа, че по-любимо място нямам. И е толкова хубаво, че след всяко пътешествие осъзнавам колко много още имам да науча за планината на Орфей.

Днес ви разказвам за едно местенце, подходящо за кратка разходка около Смолян и Пампорово – екопътека „Невястата“ , наричана още „Турлука“. От едноименната скала в края на маршрута се открива красива панорамна гледка към Смолян и околността. Това е от онези дестинации, които са добро решение за всяко време от годината, но са особено красиви през пролетта, когато всичко е зелено. Гледката през зимата също е страхотна.

Как се стига?

Началото на екопътеката се намира на пътя между Смолян и Пампорово – отбивката е в непосредствена близост до манастир „Св. Панталеймон“. Вдясно от арката за храма ще видите указателна табела, на която пише Екопътека „Невястата“. Изминаването на маршрута отнема около 30-40 минути в посока. По пътя има многобройни информационни табели с подробна информация за растителността и животинските видове, които могат да се видят в региона. На няколко места има и дървени пейки за отдих, както и две панорамни площадки.

Панорамни гледки

От началото на пътеката до дървената беседка, от която се разделят пътищата за двете площадки, се стига за около 10-15 минути. Пътеката вляво води нагоре до първата панорамна гледка, от която може да се насладите на красотата на Смолян отвисоко. Мястото не е обезопасено, така че трябва да сте особено внимателни при изкачването. Там маршрутът е по-стръмен и не е особено подходящ за хора със страх от височини.

Маршрутът вдясно продължава към алпийския тролей в края на екопътеката, където също може да се насладите на красива панорама. Малко след него се стига и до едноименната скала. Преходът до там отнема още 10-15 минути. На място има и подходящи маршрути за скално катерене, но е задължително да се извършва с инструктор. Там се намира и алпийският тролей, който е една от най-големите атракции в региона.

Алпийски тролей „Невястата“ – работно време

Алпийcĸият тpoлeй е с дeнивeлaция 30 м и дължинa 100 мeтpa. Самото спускане е кратко, като може да изберете скоростта, с която да ви пуснат. След като се спуснете, ще стигнете и края на екопътеката, от която се разкрива красива панорамна гледка към Смолян и околността.

От 1 юни до края на летния сезон работното време на алпийския тролей „Невястата“ е от 09:00 до 17:00 ч. През останалото време се работи с предварителни заявки, които може да направите на телефон 0878203106. По спомен цената на спускането е 8 лева, но не знам дали през 2022 г. е актуална, тъй като при последното ни посещение тролеят не работеше.

Легенда

Разбира се, както почти всяко място в Родопите, за скала „Невястата“ също се носят редица легенди. Най-популярната гласи, че по време на османското робство най-красивата смолянска девойка била поискана за жена от местен турски велможа и в отчаянието си, момата помолила да ѝ позволят да се качи до скалата, за да види за последно родния си град. Там тя се хвърлила в пропастта и така злополучната скала получила името „Невястата“.

N.B.

  • Независимо през кой сезон посещавате мястото, подходящите обувки са изключително важни. През зимата трябва да сте особено внимателни, защото теренът е каменист, на повечето места е заледено и е много важно да сте с добра екипировка, макар и маршрутът да е кратък.
  • В близост до екопътека „Невястата“ се намира и Смолянската крепост. Пътеката започва вляво от указателната табела и може да съчетаете двете разходки. Ние трябваше да бързаме и не успяхме, но със сигурност ще ви разкажа и за това място някой друг път. 🙂

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Родопите

5 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: