Изкачване на връх Соколица край Смолян – магията на Родопите, събрана в гледка

Връх Соколица - гледка отвисоко

Връх Соколица е едно от най-красивите места в Родопите, които съм посещавала и чудесна идея за разходка близо до Смолян през пролетта, лятото и есента. Върхът би бил достъпен и през зимата, но със сигурност ще ви трябва по-голяма подготовка и зимна планинска екипировка. Ние изкачихме върха на 22 септември, а докато се наслаждавахме на гледката, заваля и първият сняг в Родопите за 2022 година.

Как се стига до връх Соколица – маршрут?

Връх Соколица е всъщност една от петте скали, наричани Соколиците, които имат една и съща височина – 1701 метра. Преходът, за който ще ви разкажа е доста кратък, но същевременно е с по-висока трудност заради стръмните участъци.

Връх Соколица - маршрут - начална точка

Началото на маршрута се намира в една отбивка на пътя Смолян-Пампорово в посока Пампорово, малко след разклонението за екопътека „Невястата“, но от другата страна на пътя. Точните координати са 41.622234, 24.701843. Ако идвате от Пловдив, отбивката ще се падне отдясно. Има уширение на пътя, където може да оставите колата си, а пътеката започва от една дървена табела.

NB: Не се подвеждайте по локацията в Google maps, защото ще ви каже, че сте пристигнали преди отбивката.

Връх Соколица - зелена маркировка, маршрут

Вляво от отбивката се вижда дървена табела, сочеща към върха и тясна пътека, която води нагоре. Първите няколко минути има стръмно изкачване, а след него следва равен участък през гората. Маршрутът е много добре обозначен и през цялото време трябва да следвате зелената маркировка. Има 2 разклонения в началото, като и при двете трябва да поемете наляво, като така ще слезете по-близо до пътя, докато стигнете до дървена беседка.

От беседката отново продължавате по зелената маркировка, като тук ключовият момент, за който трябва да се оглеждате, е една стрелка от камъни, сочеща наляво/нагоре.

Изкачване на връх Соколица край Смолян - маршрут

От стрелката нагоре предстои най-тежката част от маршрута – стръмно изкачване, което на нас ни отне малко повече време, тъй като ни липсваше информация за маршрута и бяхме с дете, за което изкачването не беше никак подходящо. В нормални условия обаче би трябвало да ви отнеме около 10-15 минути. Отново през цялото време следвате зелената маркировка.

Общото разстояние на маршрута е около 800-900 метра, като преходът отнема около 30-40 минути в посока. А гледката от върха със сигурност си заслужава катеренето. Вижда се прекрасна панорамна гледка във всички посоки – към Пампорово, Смолян и част от Кулата „Снежанка“.

Легенда за връх Соколица край Смолян

Изкачване на връх Соколица край Смолян - маршрут

Както за всички скални забележителности в Родопите, така и за връх Соколица не липсват легенди. Преданието гласи, че някога млада родопчанка се скрила в подножието на върха заедно със своето невръстно дете, докато е била преследвана от османците. Майката оставила детето в подножието на върха и се изкачила до най-високата му част и се хвърлила от скалата. В този момент тя се превърнала в сокол, литнал във висините, а детски плач огласил местността.

Какво трябва да имате предвид, ако планирате изкачване на връх Соколица край Смолян?

  • Маршрутът е сравнително кратък, но изисква удобни обувки.
  • На върха е доста хладно, затова е хубаво да си носите връхна дреха през всеки сезон.
  • Маршрутът определено не е подходящ за малки деца.
  • През лятото пътеката може да е доста обрасла, затова е хубаво да сте с дълги дрехи.
  • В близост до върха се намира и популярната екопътека „Невястата“. Може да посетите и двете дестинации в рамките на един ден спокойно. Повече за „Невястата“ ви разказвам ТУК.
  • В ресторант „Българче“ може да хапнете вкусни родопски специалитети след разходката.

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Природни забележителности Родопите

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: