Момчиловата крепост край село Градът – където гледката спира дъха, а легендите оживяват

Всяка публикация за Родопите започва с това колко много ги обичам и колко се гордея, че мога да ги нарека свой дом. И с всяка посетена дестинация това чувство става все по-силно. Енергията на всяко място е различна, а обредите винаги са специфични за всяко село или град, и точно това прави тази планина необятна за изследване и толкова любима.

Днес ви споделям за едно място, което много отдавна си бяхме набелязали, но винаги отлагахме, а се превърна в най-любимата ми от всички забележителности около Смолян – Момчиловата крепост. Мястото сякаш няма обичайната популярност и е съхранило спокойствието, чистотата и истинския дух на Родопите – става ти топло на душата, а усмивките са задължителни.

Виж още: Връх Свобода – където Момчил войвода и Енихан баба събират десетки

Как се стига до Момчиловата крепост?

Момчиловата крепост се намира край село Градът, община Смолян. Селото е разположено на 17 км източно от град Смолян и на 110 км южно от град Пловдив. В подножието и има паркинг и малка зала, в която се заплаща входната такса и може да разгледате експозиция от артефакти, както и да научите повече за Момчил войвода.

Ще ви посрещне Захаринка, чието име е толкова сладко, колкото и благата ѝ усмивка. Ще ви разкаже всичко, което ви интересува и ще ви стане страшно хубаво още преди да сте тръгнали към крепостта.

Преходът започва по равен широк път и продължава с тясна и стръмна пътека. По пътя има няколко беседки, от които се разкриват красиви гледки и са подходящи за почивка.

На беседка №3 пътеката се разделя на 2 – ако поемете наляво, ще стигнете горе за още около 15 минути. Ако поемете надясно – панорамната пътека – ви предстоят внушителни гледки и 180 стъпала за изкачване. Този вариант отнема малко повече време, но определено си заслужава заради гледките. Може да направите и кръгов маршрут – да се качите от едната страна и да слезете от другата. Общото разстояние се изминава за около 30 минути в зависимост от темпото. Ние прекарахме повече от час на крепостта, защото спирахме да се наслаждаваме на спиращите дъха панорами.

История на Момчиловата крепост

Крепостта е изградена по времето на император Юстиниан I управлявал през VI век, който предприема грандиозно военно строителство на територията на целия Балкански полуостров. От нея се виждат и скалите, върху които са разположени другите две крепости, които са част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските нашествия. Южно от град Рудозем се намира крепостта Козник (Кичика), а от север – крепостта Калето в местността Турлука, северно от гр. Смолян.

Крепостта е просъществувала сравнително кратко време. Опожарена е от славяните, а през XI в. е възстановена. По времето на византийския император Кантакузин крепостта носи името Подвис, а през 1343 година преминава под владението на Момчил – родопски владетел, който се слави с храбростта си и от момче от народа стига до деспот и севастократор. Момчил юнак е възпят в песни на българи, сърби и херцеговци, а храбростта му се слави навред из цялата страна.

Повече може да разберете ТУК.

Филмът за Момчил юнак – където митовете и легендите оживяват


Едно от събитията, които привлича най-много туристи в този край, е именно аудио-визуалният спектакъл “Момчил – митове и легенди”. Представлява 30-минутен филм, посветен на Момчил юнак, който се прожектира директно върху една от скалите на крепостта. Изградени са пейки за сядане с капацитет 50 места, като има възможност и за правостоящи.

Филмът се прожектира всяка събота през пролетта и лятото, при благоприятни метеорологични условия, в тъмната част на денонощието. Извънредни прожекции се организират за групи след предварителна заявка.

Не се колебайте да се обадите по телефон, или да зададете въпроси в Google My Business.

Работно време и цени на Момчиловата крепост

Входната такса за посещението на крепостта е 3 лв., а билетът за аудио-визуалния спектакъл струва 2 лв. Ако искате да запазите места предварително или имате нужда от повече информация, може да се свържете с Туристическия информационен център – Смолян на телефон 0301/ 62 530.

Виж още: Екопътека „Невястата“ – където красотата на Родопите завладява всяко сърце

За родопската кухня и село Градът

Древна поговорка гласи, че не си бил в Родопите, ако не си ял пататник. За да не пропускате тази възможност, ви препоръчвам непременно да се отбиете през ресторант „Момчиловата крепост“, който се намира по пътя към укреплението. Обстановката е страхотна, има чудесна гледка и специалитети, които може да опитате.

Макар и моето село (Баните) да се намира в Смолянския регион, кухнята в село Градът ми се стори доста различна – например в пататника си слагат лук, а сиренето – настъргано отгоре. По рецептата, която си предаваме в семейството ми, в пататника се слагат само картофи, подправки и масло, а ако добавяме яйце и сирене – те са винаги вътре. Със сигурност добре познатата рецепта ми е много повече на сърце, но пък ми беше интересно да опитам.

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.
Природни забележителности Родопите

3 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: