Смолянските езера – природна забележителност в сърцето на Родопите

Родопите са изключително красиви и с гордост ги наричам дом. Днес ви споделям за едно от любимите ми места за разходка, които се намират там – Смолянските езера. Разположени са по левия склон на река Черна и в подножието на връх Снежанка. Преди години броят им е надхвърлял 20, но сега са останали само 7, като три от тях са езера, а другите са се превърнали в блата. Напролет и наесен на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други са превърнати в рибарници.

В тази статия ви споделям за екопътека „Трите Смолянски езера“, която включва три от тях – Тревистото, Бистрото и Мътното.

Как се стига?

Началото на екопътеката за езерата се намира на около 10 километра от град Смолян. Разклонът за нея се намира на пътя Пампорово – Смолян. Точните координати са 41°37’14.4″N 24°40’41.4″E. На място ще видите параклис и спрели автомобили.

Тревистото езеро

Първото езеро, което се вижда още в самото начало, е Тревистото. Наречено е така, тъй като голяма част от площта му е покрита с еднометров торфен пласт, по който растат буйни треви. Има огромна поляна, където може да си направите пикник или дори да спите на палатка. На място има и няколко пейки, където може да починете преди да започнете прехода.

Бистрото езеро

Снимка от август 2021 г.

На 6 метра от Тревистото езеро се намира Бистрото езеро. Двете езера са свързани с речен ръкав. До него се стига изключително лесно. Водата му е с тюркоазен цвят и е чиста и бистра, откъдето идва и името му. В края на август от тюркоазените води обаче нямаше и следа. Предполагам състоянието му се дължи на времето, тъй като през май месец миналата година езерото беше пълноводно. Може би е най-добре да посетите езерата през пролетта, за да се насладите на красотата му.

Снимки от май 2020 г.

Мътното езеро

Мътното езеро е последното от езерата и до него е същинският преход, който също е лек и приятен. Отнема около 30 минути в посока, но все пак е препоръчително да сте с удобни обувки.

По пътеката към него ще преминете през две от „забележителностите“ ѝ – „Тронът на Евридика“ и „Лирата на Орфей“ – дръвчета, чиито клони са образували интересни образи. За да стигнете до езерото трябва да следвате табелите. Може да се върнете обратно по същия маршрут или да слезете през пътеката от „Лирата на Орфей“.

Екопътеката продължава и до лифт Смолянските езера – връх Снежанка, но трябва предварително да проверите дали лифтът работи.

Други забележителности близо до Смолян

  1. Орфееви скали – чудесна панорамна гледка към планината. Прочети повече ТУК.
  2. Екопътека „Невястата“ – идеална за кратка и лека разходка. Прочети повече ТУК.
  3. Момчиловата крепост – едно от най-магичните места в региона. Прочети повече ТУК.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности Родопите

2 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: