Връх Свобода – където Момчил войвода и Енихан баба събират десетки

Връх Свобода - гледка от 1915 метра надморска височина.

Връх Свобода е една от десетките забележителни места в Родопите. Намира се между селата Стърница, Босилково, Манастир и северно от село Давидково. Надморската му височина е 1915 метра, а гледката отгоре е изключително красива. Интерес обаче представлява не само природата, но и легендите, които правят мястото едно от най-интересните в областта.

Според преданията на върха се намират гробът на Момчил войвода – защитник на родопчаните от османските поробители, както и гробът на Енихан баба, който е смятан за турски военачалник, но и алиански светец, ислямски проповедник и лечител.

Как се стига?

Връх свобода - маршрут

Начална точка за изкачването на върха е хижа „Свобода“. До нея се стига по тесен, асфалтиран път. Има широк паркинг и голяма поляна. Вдясно от тях се намират стъпалата, които водят нагоре към върха. На брой са 604, но се изминават за около 15-25 минути в зависимост от темпото. Има няколко беседки и чешми по пътя, където може да спрете да си починете при нужда.

Едно от нещата, които могат да ви учудят много, е обстановката около най-голямата чешма. Изглежда адски мръсно и занемарено, но всъщност зад нея се крие предание, а именно – че мястото е лечебно. Заради това много хора оставят част от дрехите си, шал и всякакви свои вещи, завързани за дърветата с надежда за изцеление. Това е и причината да не биват премахвани, макар и да загрозяват пейзажа.

Хижа Свобода

Има и туристически маршрут за връх Свобода, който започва от центъра на село Давидково. Чакълестият път в края на селото в северна посока преминава през махала Превала и се стига до равнинната местност „Бъза“. Над местността „Честока“ широкият път свършва и се поема на северозапад по билото през гората. И така се стига до хижа „Свобода“. Оттам до върха отново се минава по стъпалата.

Легенда

Хижа Свобода - маршрут

Една от легендите разказва, че Енихан баба нахлул заедно със своите двама братя в Родопите и разрушил няколко села. Срещу тях обаче се изправили Момчил войвода и няколко несломими родопчани. Тримата братя били обезглавени на близкия връх, а главите им се търкулнали към дерето.

Според преданието, след като били обезглавени труповете на нашествениците се изправили, затичали се след главите си и ги взели под мишница, след което ги занесли там, където днес са гробовете им.

На върха – където Момчил войвода и Енихан баба събират десетки туристи

Момчил войвода и Енихан баба - легенди

На върха се намира плочата в памет на Момчил войвода и тюрбето на Енихан баба. Едни се изкачват, за да почетат защитника на Родопите, а други – ислямския проповедник.

Има данни, че на връх Свобода се намира тракийско светилище от XI-VII век пр. Хр., което е сочено за най-голямото светилище на Дионисий. Твърди се, че именно на негово място е построено тюрбето на Енихан баба, което става причина за множество скандали, но така или иначе нищо не се е променило от построяването му до днес.

Въпреки скандалите в миналото, на мястото днес цари спокойствие. Мюсюлмани и християни са открили как да съжителстват заедно и да отдават почит, въпреки различията си. И символично това е най-голямата свобода, която върхът носи.

В подножието на върха, в близост до хижата има обособен навес с маси и пейки, където често може да срещнете хора, които празнуват специален повод, а през лятото се правят и курбани за здраве.

Контакти:

Ако решите да посетите мястото и да пренощувате в хижа „Свобода“, задължително се обадете предварително. Телефоните за връзка са : 0888447975 и 0889828609. Имайте предвид, че невинаги има някой в хижата и по-скоро не бихте могли да обядвате там. Ако искате, може да си направите пикник на поляната.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.В планината Родопите

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: