Връх Свобода – където Момчил войвода и Енихан баба събират десетки

Връх Свобода - гледка от 1915 метра надморска височина.

Връх Свобода е една от десетките забележителни места в Родопите. Намира се между селата Стърница, Босилково, Манастир и северно от село Давидково. Надморската му височина е 1915 метра, а гледката отгоре е изключително красива. Интерес обаче представлява не само природата, но и легендите, които правят мястото едно от най-интересните в областта.

Според преданията на върха се намират гробът на Момчил войвода – защитник на родопчаните от османските поробители, както и гробът на Енихан баба, който е смятан за турски военачалник, но и алиански светец, ислямски проповедник и лечител.

Как се стига?

Връх свобода - маршрут

Начална точка за изкачването на върха е хижа „Свобода“. До нея се стига по тесен, асфалтиран път. Има широк паркинг и голяма поляна. Вдясно от тях се намират стъпалата, които водят нагоре към върха. На брой са 604, но се изминават за около 15-25 минути в зависимост от темпото. Има няколко беседки и чешми по пътя, където може да спрете да си починете при нужда.

Хижа Свобода

Има и туристически маршрут за връх Свобода, който започва от центъра на село Давидково. Чакълестият път в края на селото в северна посока преминава през махала Превала и се стига до равнинната местност „Бъза“. Над местността „Честока“ широкият път свършва и се поема на северозапад по билото през гората. И така се стига до хижа „Свобода“. Оттам до върха отново се минава по стъпалата.

Легенда

Хижа Свобода - маршрут

Една от легендите разказва, че Енихан баба нахлул заедно със своите двама братя в Родопите и разрушил няколко села. Срещу тях обаче се изправили Момчил войвода и няколко несломими родопчани. Тримата братя били обезглавени на близкия връх, а главите им се търкулнали към дерето.

Според преданието, след като били обезглавени труповете на нашествениците се изправили, затичали се след главите си и ги взели под мишница, след което ги занесли там, където днес са гробовете им.

На върха – където Момчил войвода и Енихан баба събират десетки туристи

Момчил войвода и Енихан баба - легенди

На върха се намира плочата в памет на Момчил войвода и тюрбето на Енихан баба. Едни се изкачват, за да почетат защитника на Родопите, а други – ислямския проповедник.

Има данни, че на връх Свобода се намира тракийско светилище от XI-VII век пр. Хр., което е сочено за най-голямото светилище на Дионисий. Твърди се, че именно на негово място е построено тюрбето на Енихан баба, което става причина за множество скандали, но така или иначе нищо не се е променило от построяването му до днес.

Въпреки скандалите в миналото, на мястото днес цари спокойствие. Мюсюлмани и християни са открили как да съжителстват заедно и да отдават почит, въпреки различията си. И символично това е най-голямата свобода, която върхът носи.

В подножието на върха, в близост до хижата има обособен навес с маси и пейки, където често може да срещнете хора, които празнуват специален повод, а през лятото се правят и курбани за здраве.

Контакти:

Ако решите да посетите мястото и да пренощувате в хижа „Свобода“, задължително се обадете предварително. Телефоните за връзка са : 0888447975 и 0889828609.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.В планината Родопите

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: