Орлови скали – скално светилище, пазещо мистериите на Източните Родопи

Orlovi skali, ardino. Rhodopes mountains. Орлови скали, Ардино. Родопите.
Скално-култовият комплекс „Орлови скали“ представлява множество изсечени в скалите трапецовидни ниши, зад които стоят мистериозни легенди и теории. И до днес обаче липсват доказателства, за която и да е от тях. Местенцето е изключително приятно за кратка разходка, а може и да бъде съчетано с други забележителности в околността.

Какво представляват трапецовидните ниши в скалите?

орлови скали, трапецовидни ниши

Трапецовидните ниши са едни от най-характерните за територията на България древни скални издълбавания, разпространени най-вече в Източните Родопи. От някои археолози те се приемат като погребални съоръжения на тракийските племена през ранната Желязна епоха.

Височината на Орловите скали достига до 25 метра. На недостъпни места в скалите са изсечени трапецовидни ниши, от които сега са запазени 97. Броят на нишите е бил 100, но понастоящем 3 броя са разрушени. Най-голям е броят на нишите откъм западната страна на скалите – общо 55.

На турски език комплексът се нарича „Кузгун кая“, което на български се превежда като „Гарванов камък“. В някои от нишите се забелязват гарвани, които са свили гнезда. Защо скалите се наричат „орлови“ обаче не е ясно.

Как се стига до Орлови скали?

как се стига до орлови скали, екопътека орлови скали, пътека на ардинската поезия
Скално-култовият комплекс „Орлови скали“ се намира на 2 километра от Ардино. Ако идвате от Кърджали, влизате в Ардино и следите за кафява табела с надпис „Орлови скали“. Пътят до скалите е маркиран. Ако идвате от Смолян/Мадан, малко преди гарата завивате вдясно. Има насочващи табели.

Пътят е асфалтиран, но тесен. Навигацията в Google maps ви казва, че сте пристигнали малко по-рано от крайната точка. Продължете до края на пътя. С кола се стига до началото на екопътеките, които водят до скалите. На място има информационна табела. Входната такса е 2 лв. за възрастни и 1 лв. за студенти.

2 екопътеки водят до Орловите скали

Има по-дълъг маршрут, който се нарича „Пътека на ардинската поезия“. Той представлява изкачване, а после спускане до скалите. По цялата екопътека има табели със стихове на различни автори от Ардино. Маршрутът отнема едва 15 минути и е изключително приятен.

пътека на Ардинската поезия

Вторият маршрут е кратка пътека, която води направо към скалите. Отнема около 5 минути, но не е толкова живописен.

За мен най-добрия вариант е да се качите по по-дългия маршрут и да слезете по краткия. Така ще сте видели цялата местност за оптимално време.

Легенди и теории за възникването на Орловите скали

легенди за орлови скали

Съществуват различни легенди за създаването на Орловите скали, които обаче и до днес не са потвърдени.

Според някои нишите са били погребални съоръжения, в които са се поставяли урни с пепелта на покойниците.

Друга теория определя нишите като портал между света на живите и този на мъртвите.

Трето предположение пък отхвърля възможността скалните ниши край Ардино да са се използвали като некропол, тъй като са труднодостъпни за извършването на подобни ритуали. Предполага се, че в тях са се поставяли свещени предмети на определени дни, свързани с космогоничен обред.

Заради мистичността на мястото и многото неизвестни, сред местите се разказа легенда за змей, който живее под скалите и пази тайно съкровище.

Ако тази статия Ви е била полезна, запишете се за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл. 🙂

Природни забележителности Родопите

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: