10 забележителности във Велико Търново и околността

Не бях посещавала Велико Търново от ученичка и след 3 дни, прекарани там, се нареди сред любимите ми градове. Освен, че е изключително красив и подреден град, с много исторически забележителности е пълен и с красиви улички и впечатляващи детайли на всяка крачка. В рамките на 3 дни успяхме да обиколим доста места, но тук споделям тези, които ми харесаха най-много. В края на статията ви споделям и полезна информация относно таксите за забележителностите и откъде можем да наблюдаваме спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина”.

  1. Архитектурно-музеен резерват „Царевец“
Царевец

Може би всички сме ходили там като ученици, но определено чувството е много по-различно, когато си пораснал и оценяваш истински всеки символ на историята ни. А „Царевец“ със сигурност е един от най-забележителните.

Докато Търновград е бил столица, основните държавни сгради – Царският дворец, Патриаршията и други, са били разположени именно зад стените на крепостта Царевец. В централната част на крепостта е разположен дворцовият комплекс – няколко постройки, обградени от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа. Всичко това може да бъде видяно и днес.

Съвети:
Отидете рано. Освен че после става доста топло, в обедните часове има и много туристи. Ние се разходихме между 9:30 и 10:30 ч. и нямаше почти никого.

Работно време:
Април-Октомври: 8:00 – 19:00;
Ноември-Март: 9:00 – 17:00
Без почивен ден.

Час преди края на работното време достъпът на посетители се преустановява.

  1. Трапезица
Трапезица

„Трапезица“ е кварталът-крепост на столичния Търновград, разположен северозападно от Царевец. На място са разкрити множество църкви, военен комплекс и голяма част от укрепителната система. До хълма се стига по 2 начина – чрез екопътека (която си е по-скоро път) или с фуникуляр. За да стигнете до хълма, хващате пътя към Арбанаси. Малко преди края на Велико Търново има табела за Трапезица. Завивате наляво и след това ще се озовете до началото на пътеката към върха. През цялото време се изкачвате, но се върви само около 10 минутки и по пътя има пейки, на които можете да седнете и да почивате.

Фуникулярът работи само от май до октомври и в добри атмосферни условия. Има обедна почивка между 12:00-13:00 ч.

Работно време: Април-Октомври: 8:30 – 19:00. Без почивен ден. Профилактика на фуникуляра се извършва отново в понеделник.

Трапезица фуникуляр
Фуникулярът на Трапезица
  1. Самодовска Чаршия
Самодовска чаршия

Най-любимите ми места навсякъде в страната са точно тези, които изглеждат толкова автентично, че успяват да ни пренесат в миналото. Самодовската Чаршия е улицата на занаятите във Велико Търново.

И до днес пазители на традициите продължават да развиват занаяти, които са били характерни за старата столица. На улицата са събрани най-различни работилници – тъкачница, иконописно ателеие, билкопродавница, кафене, работилница за приготвяне на кадаиф, оръжейна, грънчарска, резбарска. Има и редица сувенирни магазини.

Най-любопитното за мен бе, че всеки може да се включи в работата на някоя от работилниците и да си тръгне с удостоверение, че е чиракувал при съответния майстор, а изработеното може да вземе със себе си за спомен.

Препоръчвам да я посетите преди обяд или в късния следобед. Повечето работилници работят до 19:00 ч.

  1. Парк „Мини България“
Мини България

Парк „Мини България“ е една от новите атракции на Велико Търново. Отворен е през 2017 г. На площта му може да откриете миниатюри на най-известните забележителности в страната. Сред тях са Белоградчишките скали, Бачковски манастир, Рилския манастир, Двореца в Евксиноград, Паметникът на връх Шипка и църквата в село Шипка, както и храм-паметникът „Св. Александър Невски“ и сградата на Народния театър „Иван Вазов“.

Вход:
Цената на билета за посещение е 10 лева за възрастен и 5 лева за ученици, студенти и пенсионери. Семейните билети струват 20 лв. Понякога пускат ваучери с намаление в Grabo, така че може да проверите, преди да го посетите.

Работно време: Април – Септември от 9:00 до 19:30
Октомври – Март от 9:00 до 18:00

  1. Църквата „Св. 40 мъченици“
църква

Църквата „Св. 40 мъченици“ е съградена и изографисана по желание на цар Иван Асен II, в чест на победата му над Теодор Комнин през 1230 г. Тук се намират Колоните на хан Омуртаг и цар Иван Асен II, както и една колона от времето на хан Крум, гробовете на Иван Асен и съпругата му Ана-Мария, както и на св. Сава Сръбски. Именно оттук на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд обявява независимостта на България.

Работно време:
9:00 –17:30 часа. Без почивен ден.
Профилактика – понеделник от 9:00 до 12:00 часа.

  1. Музей „Затвор“
Музей затвор

Във Велико Търново се намира единственият в България музей-затвор. Там могат да бъдат видени уникални предмети и вещи, свързани с Васил Левски и килията, в която Дякона е бил затворен. В помещението за мъчения са представени уредите, с които са извършвани инквизиции, както и описание на най-често прилаганите изтезания.

Експозицията е разгъната в приземния и на първия етаж. Направена е възстановка на интериора на три от килиите и карцера, функционирали по времето на борбите за национално освобождение. По стените има извадки от мемоарите за преживяното в затвора на Филип Тотю, Тодор Кирков и Минко Радославов.

В коридора на първия етаж върху табла са изписани имената на 399 поборници, лежали в Търновския затвор.

Работно време:
Януари – Декември: 9:30 – 17:00
Почивни дни: Неделя и Понеделник

Вход – Възрастни: 6 лв.; учащи: 2 лв.

  1. Гарга баир
Гарга баир, Люлката на любовта

Гарга баир е местност, намираща се малко над Велико Търново. От нея се открива чудесна панорамна гледка към старата столица. Мястото добива популярност през последните 2 години заради т. нар. „Люлка на любовта“, която привлича туристи от цялата страна.

Повече информация може да намерите в статията ми за местността ТУК.

  1. Преображенският манастир
Преображенски манастир

Преображенският манастир е може би един от най-интересните в България. Всъщност той е и четвърти по големина в страната. Основната част от сградите са построени от великия майстор Колю Фичето, а стените на главната църква са изписани от Захари Зограф.

Тук се намира и един от най-внушителните български стенописи – Колелото на живота.

Работно време:
Манастирът е отворен за посещения всеки ден от 7:00 до 19:00 часа.

  1. Арбанаси
арбанаси

Предполага се, че село Арбанаси съществува от времето на Второто българско царство, но първите официални сведения за него са от 1538 г. Малките улици на селото носят духа на миналото. Може да се обиколи за 2-3 часа. Запазени са 144 къщи, 5 църкви и 2 манастира – всички с впечатляваща архитектура и вътрешна украса, които допринасят за автентичната старобългарска атмосфера. Работно време на всяко от тях може да откриете на сайта на Регионалния музей.

  1. Хотнишките водопади
Хотнишкия водопад

Хотнишките водопади се намират в близост до село Хотница, Великотърновско. Известни са още под името Кая Бунар. Водопадът е образуван в ждрелото на река Бохот. Височината му е 30 метра. Встрани от него се намира и Хотнишката екопътека. Мястото е красиво и лесно достъпно.

Повече информация може да намерите в статията ми за местността ТУК.

Полезна информация
:
Всички исторически забележителности имат различни входни такси. Най-изгодният вариант е да си вземете индивидуален двудневен билет, който струва 30 лв. С него имате право да посетите 10 забележителности, сред които:

– „Царевец“, „“Трапезица, Църквата „Св. 40 мъченици“, Археологическия музей, Музея-затвор, Църквите „Св. Георги“, „Св. св. Петър и Павел“, „Св. Димитър“, Музея „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново.

– Констанцалиевата къща, църквите „Рождество Христово“, „Св. Георги“, „Св. арх. Михаил и Гавраил“ в Арбанаси.

– Археологическия резерват „Никополис ад Иструм“ и Музея „Филип Тотю“.

Ресторанти:
Задължително посетете „Щастливеца“ във Велико Търново. Винаги е пълно, така че най-добре направете резервация предварително. Храната е чудесна, а гледката страхотна.

Изключително приятно изненадата останах и от ресторанта на хотел „Алегро“. Персоналът беше любезен, а храната вкусна.

В Арбанаси посетихме механа „При Извора“, но не останах особено очарована от кухнята. Иначе местенцето е приятно.

Откъде да гледаме спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина”

Светлинното шоу на Царевец е една от най-големите атракции във Велико Търново. „Звук и светлина“ се излъчва целогодишно и може да бъде наблюдаван безплатно на националните празници и на празниците на града. В останалите дни шоуто се излъчва срещу заплащане. На официалната страница може да видите кога са предстоящите представления. Ние планирахме пътуването си, без да проверим дали има такива и по случайност се оказа, че ще можем да го гледаме. Именно поради тази причина не бяхме подготвени с билети. За щастие се оказа, че може да гледаме представлението безплатно.

Най-добрия изглед към Царевец за светлинното шоу
Ако попитате местните, ще получите различни съвети. Ние решихме да гледаме спектакъла от парка „Света гора“ и останахме изключително доволни. Гледката е прекрасна, звукът е малко по-слаб, но за сметка на това беше спокойно и нямаше струпване на хора, каквото се образува, ако се намирате в подножието на крепостта.

Как да стигнете до там?
Въвеждате „Света гора“ в Google maps. В парка има страхотна дървена площадка с гледка към Царевец. Първо трябва да изкачите стълбите, след това минавате покрай детска площадка, малко по-нагоре вляво се намира и нашата локация с перфектен изглед. Не е нужно да се изкачвате по-нагоре, тъй като няма по-добра гледка. На върха обаче има заведение/магазин, в случай, че имате нужда от напитки или храна.

Важно:
Информацията за работното време и цените за посещения на туристическите обекти са актуални към май 2021 г. Ако искате да сте напълно сигурни, преди да предприемете пътуване, можете да откриете информация на сайта на Регионалния музей.

Ако тази статия Ви е била полезна, запишете се за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл. 

България Природни забележителности Пътуване Съвети

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: