Изкачване на връх Любаш от село Лялинци за залез, вечер под звездите и посрещане на изгрева

Връх Любаш - изгрев

Трънският регион определено може да предложи много интересни и красиви маршрути. Ако има преход, който мога да нарека сбъдната мечта обаче, то със сигурност това е изкачването на връх Любаш за залез и посрещането на изгрева отново там.

Тази статия е повече разказ за едно любимо планинско преживяване, отколкото пътеводител, но Любаш определено си струва да бъде разказан точно по този начин.

Връх Любаш – 360-градусова панорамна гледка

Връх Любаш - планина Любаш - Трънско - Краище

Върхът е разположен в планина Любаш в Трънския регион. Планината се намира във физикогеографската област Краище и е част от Руйско-Верилската планинска редица. Върхът е с надморска височина 1399 метра и от него се разкриват гледки към Рила, Пирин, Стара планина, Витоша, Верила и Осоговската планина. Регионът не е особено популярен и няма да го видите претъпкан с туристи, но заслужава огромно внимание.

Връх Любаш маршрути – от село Лялинци и село Ребро

Има два по-популярни маршута за изкачването на върха. Единият е от село Ребро, като той преминава по източната част на планината. От тази страна маршрутът е по-каменист и отнема малко повече време, а денивелацията е около 500 метра.

Връх Любаш - маршрути - село Лялинци

Ние избрахме маршрута от село Лялинци, като успяхме да изкачим върха за час и 15 минути. Началото на пътеката започва малко след моста над река Клисура. Точните координати са 42.770770, 22.756312. Може да оставите колата си отстрани на пътя.

Целият маршрут от там нататък може да се обобщи в две думи – само нагоре. Денивелацията е около 400 метра и никак не е за подценяване. Макар и да изкачихме върха по-бързо от посоченото време на табелата (1:30 ч.), пътеката ми се стори доста по-изморителна, отколкото очаквах.

От Лялинци до Любаш

Маркировката, която трябва да следвате, е червена, а самата пътека е много добре маркирана и няма къде да се объркате. В по-голямата си част маршрутът е на открито, но в началото има и участъци, в които се минава през гората. След като излезете от нея, панорамните гледки започват да се откриват малко по малко.

Като изключим денивелацията, маршрутът не е труден и няма опасни участъци. Непосредствено преди върха има една по-камениста част от пътеката, но се изминава без проблем. А щом се качиш горе на върха, бързо забравяш умората и можеш само да се наслаждаваш.

Виж още: Туризъм за начинаещи планинари – какво, къде и как?

Изкачване на връх Любаш

Спане на палатка и посрещане на изгрева от връх Любаш

Ние се качихме на върха в 19:30 ч., разпънахме палатката и седнахме да наблюдяваме залеза. Пихме по една студена бира, хапнахме и след като слънцето залезе, се прибрахме на топло. Времето на връх Любаш „не се различава много“ от това в Лялинци с изключените на бързите промени в атмосферните условия. 😀

Връх Любаш - палатки

За палаткуването ще ви разкажа по-подробно в отделна статия, но най-важното, което мога да спомена тук е, винаги да имате едно наум, въпреки прогнозата.

Макар и да следихме времето много прецизно до момента преди да предприемем изкачването, вечерта ни изненада с доста силен вятър, който не беше отбелязан в нито едно приложение. Ние следихме Windy, Meteoblue & Freemeteo. За урок ни остана да подбираме по-внимателно мястото, на което разпъваме палатката си и да имаме едно наум какво би станало, ако времето рязко се промени.

Второ много важно нещо, което бих ви посъветвала, е задължително да си закупите планинска застраховка. Ако не ходите в планината често, може да си вземете тридневна застраховка за 3 лева и да бъдете спокойни по време на прехода.

За игрева мога да кажа само, че е също толкова магичен, колкото и залезът. И определено си струваше безсънието. Сутринта се насладихме на юлското слънце, после дремнахме още един час, а след това се върнахме обратно по пътеката и се прибрахме вкъщи. Слизането ни отне около 50 минути с бавен и умерен ход.

Важни неща, които да вземете предвид при изкачване на връх Любаш:

Връх Любаш и връх Стража
  1. По-голямата част от маршрута е на открито. Бъдете с подходящи дрехи.
  2. Няма вода по пътеката, така че трябва да сте добре подготвени.
  3. Тъй като дестинацията не е толкова популярна, има места, на които пътеката е доста обрасла. Препоръчвам ви да сте с дълги дрехи и задължително да си носите репелент.
  4. По време на ловния сезон, който е от октомври до февруари през почивни дни и празници, в региона се ловува. Ползвайте само маркираната пътека.
  5. В съседство на връх Любаш се намира връх Стража (Големи връх) – първенец на Парамунска планина. От село Лялинци има маршрут към върха, който отнема около час и 40 минути и спокойно може да го съчетаете с изкачването на Любаш, ако сте достатъчно добре подготвени физически.
  6. Селото изглеждаше доста малко населено и никъде не успяхме да видим магазин. Ако искате нещо, най-добре е да си го носите с вас.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Природни забележителности

2 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: