Разходка по Южното Черноморие: От Аркутино до устието на река Ропотамо

Устието на река Ропотамо - Аркутино

Южното Черноморие определено е най-любимото ми място, когато става дума за разходка през лятото и плажуване. А с всяко ново кътче, което откривам, се влюбвам в него още повече.

Днес ви разказвам за едно от най-хубавите места, които съм посещавала – устието на река Ропотамо. Намира се в резерват „Ропотамо“ и няма път с кола до него и именно поради липсата на поток от туристи, мястото е съхранило своята магия.

Как се стига до устието на река Ропотамо?

Има няколко точки, от които може да започнете прехода към устието на река Ропотамо. Ние тръгнахме от Аркутино, като използваме приложението OsmAnd и паркирахме колата си на едно уширение на пътя, вляво от което започва една от пътеките. Точните координати са: 42°19’33.8″N 27°43’50.2″E.

Аркутино - пътека за устието на Ропотамо

Първият етап от маршрута е ходене по пясъчните дюни. Там може да видите редките растения пясъчна лилия, морски пелин, морски ветрогон и др.

Дюни - Аркутино

След това маршрутът навлиза в гората. Началото на пътеката е буквално закрито от храстите, но след като преминете през тях пътеката става видима и отличима и вече няма къде да се объркате. Препоръчвам ви през цялото време да следите картата на OsmAnd, за да сте по-сигурни.

По средата на маршрута има пътека, която води към нос Кая. Ако имате повече време, може да се отбиете да се разгледате и от там. Ние го пропуснахме, тъй като бяхме закъснели с времето и ни беше доста горещо. Хубаво е да направите разходката максимално рано, за да ви бъде най-приятно.

Нямам снимка на разклонението, но трудно бихте се объркали, тъй като главната пътека продължава направо. Все пак през цялото време следяхме приложението, за да сме сигурни, че сме в правилната посока.

устието на река Ропотамо - нос Кая

На моменти маршрутът излиза от гората, а гледките, които се разкриват от пътеката, са изключително красиви. Краят на пътеката свършва от северната страна на устието на река Ропотамо. Мястото е много диво и точно това го прави толкова красиво и забележително.

Устието на река Ропотамо - разходка с лодка

Важни неща, които да вземете предвид:

Ропотамо - правила на резервата
 1. Необходими са ви репелент и очила, тъй като маршрутът, който преминава през гората, ви среща с доста гадинки. Най-добре е да сте облечени с дълги дрехи и да отидете рано. Маршрутът със сигурност не е от най-приятните в летните жеги, но определено си струва.
 2. Въпреки че голяма част от маршрута минава в гората, не пропускайте слънцезащитата.
 3. Удобните обувки са задължителни.
 4. В резерват „Ропотамо“ плажуването, къмпингуването, паленето на огън и късането на растения са забранени. (П.С. Въпреки това може да видите както плажуващи, така и биваци по ивицата. Все пак не ви препоръчвам да го правите.)
 5. Може да се върнете и след разходката да плажувате на Аркутино – плажът е доста приятен и чист.

Другите начини да се придвижите до устието на Ропотамо са:

 1. Пешеходен път от Приморско до устието на Ропотамо
  Началото му започва от бариера, намираща се малко след отбивката, водеща до тракийското мегалитно светилище Бегликташ. Разстоянието до устието на реката е около 2 км с денивелация 85 м. Пътят е широк и асфалтиран и е по-подходящ, ако не сте подготвени за преход.

 2. Разходка с лодка
  Moже да плавате по река Ропотамо с лодка срещу течението в дълбоката част на реката. Пристанът, от който може да се качите на лодка, се намира до главния път Бургас – Приморско. Вдясно от пътя ще видите голяма дървена табела, на която пише „Ропотамо“. До нея има импровизиран паркинг и дървена пътека, която води към пристана. Разходката трае около 30 минути отиване и връщане, като лодката се движи около 1.5 км срещу течението до достигане в близост до блатото „Вельов вир“.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности Черноморие

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: