Крепост Цепина – историческият символ на Западните Родопи

Родопите винаги ще бъдат любимото ми място за пътешествия и откриване на нови места. Днес ви споделям за една от най-посещаваните забележителности край Велинград – крепост Цепина. Разположена е на 1136 надморска височина и от нея се открива чудесна гледка. Там са открити останките на тракийско селище, водохранилища, основите на няколко църкви, базилика, некропол и жилища.

Как се стига?

Крепост Цепина се намира в Западните Родопи на около 4 километра след село Дорково. С кола може да стигнете до подножието ѝ, където има удобен и широк паркинг. От него започва приятна пътека, по която може да стигнете до останките. Изминава се за около 10-15 минути. Достъпът до нея е свободен и няма входна такса.

Край паркинга ще видите и бяла сграда, в която може да откриете музейна експозиция с керамични съдове, характерни за периода ІХ до ІІІ в. пр. Хр.

Цепина – последната крепост в Родопите, паднала под османско робство

Счита се, че крепостта влиза в територията на България през ІХ век, а по-късно бива завладяна от Византия. След освобождението ѝ при цар Калоян придобива сегашния си вид. Цепина се превръща в седалище на племенника на царя – Алексий Слав, който бива назначен за управител на Родопите. След убийството на Калоян, Слав се обявява за независим владетел, а Цепина се превръща в негова престолнина и процъфтява.

Тя се състояла от вътрешен град на върха на хълма и от външен град – подградие, който се намира в подножието му. По времето на деспот Алексий Слав крепостните стени обхващали площ от 25 дка. На върха на възвишението се издигал огромен дворец, чиито останки личат и до днес.

През втората половина на ХІV век при османските нашествия крепостта Цепина удържа 9 месечна обсада, но впоследствие се предава при предварително договорени условия.

Легенда

Според легендата Цепина била превзета от османските нашественици чрез предателство. Тя гласи, че османските нашественици хванали малко дете и заплашили майка му, че ще го убият, ако не им каже как да преминат крепостните стени. Уплашената жена ги посъветвала да прекъснат водоснабдяването и да минат през тръбите. Когато османците завладяват Родопите, крепостта е разрушена. 

Какво да имате предвид?

Разходката ще ви отнеме около 30 минути. Ако решите да посетите крепостта през зимата, обуйте си подходящи обувки с грайфер, тъй като пътеката е доста стръмна.

В близост до крепостта се намира музеят „Плиоценски парк“, в който са изложени находки, датирани към епохата на Плиоцена, открити при разкопките на палеонтологичното находище, намиращо се в близост до селото, в местността Кокалите. Плиоценът е геоложка епоха, започнала преди около 5,300 милиона години и завършила преди 2,600 милиона години. Находището край Дорково е най – голямото, открито до сега на Балканите и второто по значимост в Европа. Входната такса е 5 лева.

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейлИсторически забележителности

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: