Weekend getaway: Разходка до рудник „Кремиковци“

Идея за разходка близо до София - рудник Кремиковци

Днешната статия е за една непланирана разходка и един слънчев уикенд, в който си бяхме казали, че няма да ходим никъде. Спахме до късно, свършихме няколко задачки вкъщи, но времето беше толкова хубаво и решихме, че е грехота да не се разходим някъде. Когато става въпрос за места близо до София имам няколко фаворити, но ми се искаше да бъде нещо различно. Затова реших да разгледам дестинациите, които се намират най-близо до нас, в Google maps. Така попаднах на рудник „Кремиковци“. Бях чувала за него и преди, но нямах представа как изглежда. Потърсих информация, открих твърде малко и си казах, че е идеалното място, което да посетим.

Как се стига до Кремиковския рудник?

Рудникът се намира на около 30 минути от София с кола. Възможно е да се стигне и с автобус 117 до „Кремиковци“, а от там да продължите пеша до улица „Ралица“, където ще видите игрище и фитнес площадка. Точно зад нея се открива и панорамната гледка към рудника. Локацията е отбелязана в Google maps. Има и черен път, по който може да стигнете и до самата вода.

Как се стига до рудник Кремиковци?

За разлика от добре познатия на повечето хора рудник „Цар Асен“ водата в този не е опасна, тъй като съставът ѝ е различен. Това се забелязва и на пръв поглед, защото цветът на водоема е много по-син. Рудникът е и доста по-голям от този край Пазарджик.

Мненията около рудник „Кремиковци“ обаче са доста противоречиви, тъй като покачването на нивото на водата застрашава живеещите в близките къщи от свлачища. А отговорност не се поема от никого. За съжаление мястото е и доста замърсено от битови отпадъци, но въпреки това разходката си заслужава заради гледките.

ВИЖ ОЩЕ: Рудник „Цар Асен“ – тюркоазена доза вълшебство, която никоя камера не може да улови

Какво още да видите в региона?

На 10 минути с кола от рудника се намира Кремиковският манастир „Свети Георги Победоносец“. Има голям паркинг пред светата обител, където може да оставите колата си. Ако пък сте с автобус 117, трябва да слезете на спирка „Ул. Св. Петка“ и от там да продължите пеша.

Счита се, че манастирът е построен по време на Второто българско царство при управлението на цар Иван Александър. Най-голям интерес за туристите са стенописите, които се намират в стария католикон „Свети Георги“. Разликите в стила и похватите, които са използвани, сочат, че са правени от различни зографи и по различно време.

През Възраждането в манастира се укривали бунтовници, сред които Димитър Стефанов-Казака – вторият знаменосец на Ботевата чета. Лобното му място се намира именно близо до манастира, където има изграден паметник и лесопарк в негова чест.

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: