Пътека на здравето – от Кладница до хижа Селимица

Разходката в планината не е само развлечение, но и необходимост особено в студените и мрачни уикенди, прекарани в София. За щастие Витоша е наблизо, а маршрутите са безброй и „спасение“ дебне отвсякъде. Един от най-хубавите life hack-ове, които мога да ви споделя е, че често, когато в София е мрачно, в планината времето е слънчево. Ако имате съмнения, може да се уверите в това, като прегледате уеб камерите, разположени по хижите във Витоша. Тук може да намерите хижи, от които има видимост.

Днес ви разказвам за едно местенце, подходящо за дните, в които времето ви е ограничено, но имате нужда от разходка и чист въздух.

Пътека на здравето – от село Кладница до хижа Селимица

Екопътеката се намира в западния дял на Витоша – маршрутът е лек и приятен и е подходящ избор за всеки сезон. Върви се изцяло през гората и през есента е изключително красиво. Изминава се за 30-40 минути, а крайната точка е хижа Селимица.

Как се стига?

Началото на екопътеката започва малко след края на пернишкото село Кладница. Точните координати са 42.568386, 23.196307. Има уширение на пътя, където може да оставите колата си. Маршрутът е доста живописен, кратък и лесен за изминаване. Има няколко поточета, през които се минава, но са изградени мостчета за улеснение. За жалост някои от тях са пропаднали и там преминаването е малко по-трудно, но не и невъзможно.

Пътеката е добре маркирана и не може да се объркате. Цветът на маркировката е бяло-червено-бяло. След около 30 минути ходене ще видите една голяма постройка и път, който води към главния. 2 минути по-късно ще сте стигнали крайната точка.

Хижа Селимица – маршрути

Ако искате да избегнете горската пътека, асфалтираният път води до самата хижа. Може да стигнете с кола, или просто да вървите по шосето. На самата хижа предлагат супи, скара, салати, както и топъл чай и домашно вино. Не бих казала, че вкусът на храната е нещо особено, така че ако имате по-големи очаквания, може би е по-добре да си носите нещо за хапване. За сметка на това топлият чай е страхотно решение в студените дни.

Ако решите да се върнете по шосето, вместо по пътеката, ще минете покрай Кладнишкия манастир, който е един от старите манастири около София. Връщането по пътя от хижата до големия завой в началото на пътеката отнема около 20-25 минути. От самата хижа може да поемете също към Черни връх, Златните мостове или до едноименния връх Селимица.

Виж още: Изкачване на Черни връх – първенецa на Витоша

Табелите, на които да обърнем внимание

Защо е важна мъртвата дървесина? Не бях си задавала този въпрос до момента, в който не попаднах на табелите с QR код, поставени в началото на екопътеката. Проектът е на WWF и Природен парк „Витоша“ и разказва защо мъртвите дървета също са важни за живота на гората. Отговорът е, че мъртвата дървесина е дом на множество живи организми – птици, насекоми, мъхове, гъби и лишеи. Освен това тя ни предпазва и от наводнения и засушаване и е жизненоважна съставна част от горския пейзаж. Може да прочетете повече ТУК.

Важни неща, които да вземете предвид:

  1. Хижата е леснодостъпна и съответно през уикендите често е пълно с доста хора, така че точно по обяд не е най-подходящото време за посещение, ако търсите спокойствие.
  2. На много места срещнах информация, че Пътеката на здравето е подходяща за деца. Може би е така, но зависи на каква възраст са. Пропадналите мостчета биха затруднили по-малките и макар маршрутът да е кратък, може би по-добър вариант е да се разходите по главния път.
  3. Не подценявайте обувките. На места e доста хлъзгаво заради водата от поточетата. Изберете туристически обувки или поне маратонки с грайфер.

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Витоша

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: