Изкачване на Черни връх – първенецa на Витоша

Черни връх - на върха

Черни връх е най-високият връх на Витоша. Надморската му височина е 2290 метра, което го нарежда на четвърто място след връх Мусала (Рила), връх Вихрен (Пирин) и връх Ботев (Стара Планина). Освен четвърти по височина, върхът е и втори по ветровитост след вр. Мургаш. Друга любопитна подробност е, че именно на Черни връх се дава началото на организирания туризъм в България, след като Алеко Константинов води група от 300 души до първенеца на Витоша на 27 август 1895 г. Всяка година точно на тази дата десетки българи се изкачват заедно към върха.

Маршрути

Маршрутите към Черни връх са няколко, като всички те тръгват от различни страни на Витоша и са маркирани. Най-популярни са маршрутите от хотел „Морени“ и от хижа Алеко, като първият е по-лек и по-дълъг, а другият е по-кратък, но по-труден.

От хижа Алеко до Черни връх

Тъй като миналата седмица „изкачихме“ връх Камен дел, а пътят към него пресичаше този за Черни връх, решихме отново да минем от вече познатата пътека, а на разклонението просто да поемем към първенеца на Витоша.

Началото на пътеката се намира срещу лифта. Следват се табелите за Златните мостове и жълтата колова маркировка. След 10-15 минути ходене се стига до разклонение – вляво е пътят за Черни връх, а малката пътека продължава към връх Камен дел. Няма как да се объркате, тъй като пътят за Черни връх е широк и лесно разпознаваем.

Пътека за Черни връх и пътека за връх Камен дел
Връх Камен дел в далечината

По пътя се върви лесно, но бавно заради настилката от малки камъни. Честно казано за следващия път определено бих пробвала по-трудния маршрут. След известно вървене се стига до разклон, където вдясно има пътека, маркирана с жълти пилони, но може да продължите прехода си и по главния път, маркиран с червено-зелени пилони. Пътеката е доста обрасла, така че може би е по-добра идея да продължите по пътя.

Черни връх маршрут

Така се върви около 3,5 километра, докато не стигнем разклона за върха, където реално започва същинският преход. Може да се ориентирате по коловата маркировка, стигнете ли до номер 40, трябва да хванете пътеката. Разстоянието дотук се изминава за около час в зависимост от темпото.

Черни връх маршрут
Черни връх в далечината

От пътеката, по която поемаме, до върха се стига за около 30-40 минути, отново в зависимост от темпото. Тук се пресичат две поточета, минава се през морените и точно когато въздухът започне да ти свършва, си горе на върха.

Там се намира и заслон „Черни връх“, където може да поръчате чай, кафе или бира, както и да си вземете нещо вкусно за хапване. Струва си да го обиколите от всички страни, защото гледките, които предлага, са страхотни. Може да се изкачите върху камъните, за да виждате по-добре.

Важни неща, които да имате предвид:

Гледка от Черни връх

От началото до края на маршрута има само една чешма, която се намира точно срещу лифта. Може да си напълните там, или да си носите от вкъщи.

99% от маршрута е на открито, така че слънцезащитата е задължителна, а дългите дрехи за предпочитане. Носете си и ветровка.

Черни връх е един от 100-те национални туристически обекта. Печат може да получите в васлона.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Витоша

4 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: