Камен дел – връх, който всеки може да покори

Камен дел маршрути

Нямам голям опит в планинарството, но смело мога да кажа, че не се сещам за по-лесно изкачване от това до връх Камен дел. Мястото е подходящо за всекиго, тъй като нивото на трудност е съпоставимо по-скоро с разходка в парка, отколкото с планински преход. За сметка на това обаче си има всичко друго, което търсим в планината, а именно спокойствие, красива гледка, свеж въздух и ниски температури.

От върха се открива най-красивата гледка към София и често там може да срещнете фотографи, отишли в ранни зори, за да снимат изгрева над града. През уикенда има доста хора, но ако отидете по-рано, определено ще ви е по-спокойно.

Как се стига?

Паркинг при хижа Алеко

Има няколко различни маршрута до вр. Камен дел. Най-предпочитаните тръгват от хижа Алеко и от хотел „Морени“. До Алеко се стига по павиран път от квартал „Драгалевци“ в София. Освен това до горе ходят и два софийски лифта – Симеоновския и Драгалевския, като вторият свършва малко встрани от хижата. Лифтовете обаче често не работят, така че проучете предварително работното им време. До хотел „Морени“ може да се стигне и с градски транспорт, като там е последната спирка на автобусна линия 66.

Виж още: Изкачване на Черни връх – първенецa на Витоша

От х. Алеко до връх Камен дел

Ние избрахме маршрута, който започва от хижа Алеко и е най-кратък. Оставихме колата на паркинга там и тръгнахме нагоре. Пътеката започва срещу изхода на кабинковия лифт от „Симеоново“. Маркировката е жълта и се следват табелите за Златните мостове. След около 3-4 минути ходене се стига до разклон.

Маршрути за връх Камен дел

Пътеката вляво дава началото на коловата маркировка, която води към връх Камен дел. Тя е една идея по-кратка. По-тясна е, но ако поемете по нея, със сигурност няма как да се объркате, тъй като единственото, което трябва да правите, е да следвате жълтите колове. Следят се и табелите за Златните мостове.

Пътеката вдясно също ще ви отведе до върха, тя е по-полегата и от нея се стига до лифт Бай Кръстьо, откъдето отново следвате табелите за Платото и Златните мостове. Ще ви отнеме 10 минути повече, но ще е една идея по-леко.

Ние поехме по пътеката вляво и насоките, с които продължавам, се отнасят само за нея.

Вървите, следвайки коловата маркировка. Маршрутът пресича широката пътека, която води до Черни връх. Вие трябва да продължите направо и да следвате табелата за заслон Ушите и Златните мостове.

Заслон Ушите, Камен дел

След като стигнете до заслона, продължавате по пътеката, намираща се вдясно от него. Може да е малко объркващо, тъй като липсват табели за Камен дел, но следвайки маркировката, ще стигнете до него. Малко след като подминете Ушите, ще видите и самия връх. Камъните и веещото се българско знаме ще ви подскажат към къде да вървите.

Гледка от връх Камен дел

Целият преход се изминава за около час – час и половина в зависимост от темпото. Ако искате да продължите с разходката, може да поемете към Златните мостове и кварталите „Княжево“ и „Бояна“. На връщане може да вървите по същия маршрут или да опитате да се върнете по по-широкия и полегат път, следвайки табелите за хижа Алеко.

Важни неща, които да имате предвид:

Витоша - красиви гледки

1. Въпреки че теренът е изключително лек, почвата на места е мочурлива и определено туристическите обувки са за предпочитане. Ако сте с маратонки, трябва да бъдат с по-високи подметки.

2. Почти през целия преход се върви на открито и липсват дървета, които да правят сянка. Носете си шапка и се намажете със слънцезащита.

3. В планината е доста ветровито почти през цялото време дори и жегите в града да са непоносими. Носете си яке, устойчиво на вятър и по възможност с качулка.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Витоша

5 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: