Разходка в близост до София: Природен феномен Стобски пирамиди

Стобски пирамиди

Често ли се чудите къде да се разходите през уикенда? Имате задачки за вършене, но и нужда от бягство от града? Имам чудесни новини. Около София е пълно с интересни места, които са подходящи за еднодневна разходка. С тази публикация започвам нова блог поредица, в която ще ви споделям за такива дестинации.

И тъй като ги посетихме най-скоро, започвам със Стобските пирамиди.

Как са се образували те?

Стобските пирамиди са скални образувания, които са се формирали от скали и почва, рушащи се вследствие на дъждовете и снеговете през студените месеци. Незасегнатите скали остават по-високи, а в останалите се получават ерозионни вдлъбнатини и така се образуват величествените фигури, на които можем да се насладим и днес.

Как се стига до Стобските пирамиди?

Стобски пирамиди - преход - екопътека

Ако тръгвате от София, хващате пътя за Рилския манастир. Иначе навигацията може спокойно да ви отведе и до село Стоб. Има указателни табели навсякъде. Колите се оставят на паркинг до църква „Св. Прокопий“. Оттам започва и екопътеката към пирамидите. Разходката отнема около 30-40 минути. Има страхотна панорамна гледка.

Такса

Има туристическа такса 2 лв. за възрастни, а за деца, студенти и пенсионери цената е 1 лев. В близост до паркинга има ресторантче, където може да хапнете след разходката. Готвят вкусно и е изключително приятно. Ако пък сте ентусиасти, може да си вземете храна и да си направите пикник. След като стигнете до върха на пирамидите има леко стръмна ливада, на която има достатъчно място.

Какво трябва да знаем?

Препоръчително е да сте с удобни обувки – планински или маратонки. Предварително проверете прогнозата. Ако е валяло, ще бъде кално. Ако е прекалено топло, по-добре идете рано сутринта, тъй като слънцето огрява цялата пътека и ще е горещо. Най-добре е да посетите местността през пролетта. По екопътеката има доста пейки и места за отдих, така че спокойно може да почивате, ако се изморите. Мажете се със слънцезащита независимо от сезона.

Легенди

Легенди за Стобските пирамиди

Както повечето природни и архитектурни забележителности в страната, за Стобските пирамиди съществуват редица вярвания и легенди.

„Сватовете“

Една от тях разказва за девойка от село Стоб и момък от съседно населено място Колибите. Никой нямал право да вижда булката преди венчавката. По време на сватбената процесия обаче силен вятър вдигнал булото ѝ и зашеметен от прелестта ѝ, кумът понечил да я целуне. Възмущението от действието му накарало всички сватбари да се вкаменят и така се превърнали в скали. Тази легенда се нарича още „Сватовете“ или „Каменната сватба“ и е подобна на природния обект в Кърджалийско.

„Невестата“

Друга легенда включва добре познатия в българския фолклор мотив за невъзможната любов. Българка се влюбила в турско момче и тъй като знаели, че никой няма да им позволи да бъдат заедно, момичето се хвърлило от скалата, а на мястото се образувала още една пирамида.

„Проклятието“

Третo предание разказва за любовта на момче и момиче, която не била одобрена от родителите. Майката на момичето не била съгласна дъщеря ѝ да се омъжи за момъка и я проклела – когато целуне момчето, всички гости на сватбата да се превърнат в камъни.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.


Природни забележителности

2 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: