Дяволският мост – магично място в Източните Родопи

Дяволският мост, наричан още Шейтан кюприя, е средновековен мост на река Арда. Разположен е в живописен пролом на около 10 километра от град Ардино и на 4 километра източно от с. Гълъбово(община Баните). Мястото се счита за една от най-емблематичните забележителности на Източните Родопи.

Мостът e и най-дългият в околността. Разположен е на 420 метра надморска височина в пролом, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината – 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11 – 12 метра.

Може да съчетаете разходката с посещение до Орловите скали, които също се намират в близост до Ардино.

Как се стига?

Може да откриете дестинацията чрез Google maps. Пътят минава през Ардино и село Дядовци. След напревен ремонт през 2022 г. състоянието на пътя до Дяволския мост е повече от добро. Пътят е асфалтиран почти до самия мост, а в края му има паркинг, където може да оставите колата си. Ако искате да се разходите повече, може да оставите колата си в някоя отбивка на пътя. Преходът е много лек и приятен.

През село Гълъбово преходът е изцяло пешеходен. Екопътеката е дълга около 6 километра, обозначена е и няма опасност да се загубите. Възможно е през лятото да има повече растителност, така че удобните обувки и подходящото облекло са задължителни.

View from Devil's bridge
Гледка от Дяволския мост

Има туристическа такса за посещението на Дяволския мост, която е 2,50 лева. На касата продават и чай, кафе, вода, бира, кроасани и семки. Мястото освен за разходка е подходящо и за риболов, както и за пикник – има 3 обособени беседки с барбекю.

Как да стигнете до гледката над Дяволския мост и да го видите отвисоко?


В началото на самия мост, ако идвате от Ардино, има пътека, която води нагоре. Маркировката е в бяло и червено. Тръгвате по нея и след около 3-4 минути ходене стигате до кръстопът – пътеката вляво продължава нагоре, а ако хванете вдясно – ще стигнете до една издадена скала, от която се разкрива чудесна панорамна гледка.

Легенди за Дяволския мост

Дяволският мост е едно от онези места, които по-скоро предизвикват въпроси, вместо да дават отговори след посещението им. Има няколко легенди за начина, по който е възникнал.

Дяволското отражение

Дяволския мост през лятото
Devil's bridge in summer

Една от легендите разказва, че по време на османското робство един от турските водачи в областта се влюбил в българка. За да избяга от него, тя побегнала към планината и стигнала до моста над Арда. Турците я преследвали, но когато доближили, спрели изплашени – във водата под централния свод на моста видели дяволското отражение. Така девойката се спасила.

Вградената мома

В българския фолклор мотивът за вграждането е често срещан. Според него за да бъде здрава постройката, в нея трябва да бъде вградена сянката на човек. Легендата разказва за трима братя, които се опитвали да изградят здрав мост, но през нощта водата отнасяла всичко, което те са построили през деня. Мъдрец им казвал, че строежът има нужда от дух покровител. Трябвало да вградят в основите на моста жената на най-добрия майстор. Тъй като никога досега не са мерили майсторството си, братята се разбрали да вградят в основите на моста жената, която първа им донесе храна на следващия ден. Съпругата на най-малкия се появила първа и останала там завинаги.

Образът на дявола

Трета легенда разказва, че много дълго време българите не успявали да построят мост над буйната река Арда. Млад майстор се нагърбил със задачата, а как строежът да стане устойчив, узнал от самия дявол. Той обаче му поставил условие – за да е здрав и вечен мостът, майсторът трябвало да изобрази лика на Сатаната, който да е едновременно видим и невидим.

Майсторът успял да изпълни задачата. Образът на дявола се вижда само през определено време от деня, когато слънцето е високо в небето.

Как да откриете отражението на Дявола, скрито в Дяволския мост?

Дяволският мост през зимата.
Devil's bridge in winter
Мостът през зимата

За да успеете да видите дяволското отражение, трябва да сте на мястото по обяд – между 11 и 12 ч. Необходимо е да се отдалечите от моста. Ако завъртите главата си настрани, с малко въображение ще успеете да видите лика му. Ако не успеете, опитайте да направите снимка на моста. Когато я обърнете на 90 градуса и се вгледате добре, може да визуализирате образа на Сатаната.

П.С.

Информацията в статията е обновена през април 2022 г. и е актуална към днешна дата.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Исторически забележителности Природни забележителности Родопите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: