Еднодневна разходка – Асенова крепост, Бачково и Чудните мостове

Чудните мостове, Асенова крепост, Бачково

Времето е най-ценният ни ресурс, когато става въпрос за пътуване. Именно заради това еднодневните разходки, съчетаващи възможност за посещение на няколко забележителности, са едни от любимите ми. Маршрутът, за който ви разказвам в тази статия, се намира по пътя Асеновград – Смолян, а дестинациите са Асеновата крепост, Бачковският манастир, Бачковските водопади и Чудните мостове край Чепеларе. Всяко от трите места заслужава и специално внимание, но самото им разположение ги прави идеални за посещение наведнъж.

Асеновата крепост

Асенова крепост

Асеновата крепост е една от най-популярните забележителности в Родопите. Историята на паметника започва да се пише още по времето на древните траки. Крепостта се слави с три големи строителни периода – през ІХ, ХІ и ХІІІ век. Тя придобива голямо значение през Средновековието и името ѝ се свързва с великия български владетел цар Иван Асен II, който я укрепва допълнително през 1231 г. Днес най-добре запазена е църквата в крепостта – „Света Богородица Петричка“. Тя може да бъде разгледана отвън и отвътре. От крепостта се разкриват и прекрасни панорамни гледки.

Как се стига?

На излизане от Асеновград има отбивка вдясно, която води към крепостта. Можете да оставите колата си някъде в началото и да се разходите, или да отидете с колата до паркинга по-горе. Разстоянието е 2 км. Непосредствено до крепостта има платен паркинг. През почивните дни е доста пълно, така че по-голям е шансът да паркирате някъде по-далеч от него, отстрани на пътя, където паркирането е безплатно.

Кога да посетим Асеновата крепост?

Крепостта е леснодостъпна и може да бъде посетена по всяко време. Все пак изключително красиво е напролет, когато всичко е зелено, както и през есента заради красивия горски пейзаж. През летните месеци паметникът работи от 9:00 до 20:00 ч., а през зимата, пролетта и есента до 18:00 ч. Има входна такса, която е 4 лв. за възрастни, 2 лв. за студенти и учащи и семейни билети за 9 лв.

Бачково – Бачковския манастир и Бачковския водопад

Бачковски манастир, Бачково

Бачковският манастир е вторият по големина манастир в страната. Основан е през 1083 г. от братята Григорий и Абасий Бакуриани – високопоставени византийски военачалници. През годините манастирът е играл важна роля за разпространението на православието, както и за съхраняването на българската писменост и култура. Днес можете да отидете за разходка, да посетите храмовете и да запалите свещ, както и да нощувате там. На място има туристически информационен център, където можете да попитате за всичко, което ви интересува.

Как се стига?

Манастирът се намира в с. Бачково, по пътя Асеновград-Смолян, на около 7 километра от Асеновград. Отбивката се пада вляво и няма как да я изпуснете. Веднага след като отбиете има платен паркинг, където може да оставите колата си. Таксата е 3 лв. Оттам до манастира се стига за около 5-10 минутки пеша, а улицата, която води до него, е пълна с най-различни сергии, откъдето можете да си купите родопски мурсалски чай, глинени изделия или плетени терлици. Непосредствено преди манастира има още един платен паркинг.

Бачковски водопади

Бачковски водопади

Съвсем близо до манастира се намират и Бачковските водопади. По-малкият може да бъде видян от заведение, което се намира в началото на улицата, която води до манастира. Тематично то носи името „Водопада“.

До другия водопад се стига по екопътека, чието начало се намира точно срещу манастира. На място има информационна табела със забележителностите в района. Пътеката е леснодостъпна и стигането до водопада отнема около 15-20 минути. Има само едно разклонение, където трябва да хванете наляво, но в повечето дни има и доста хора, така че трудно бихте се объркали.

Чудните мостове

Чудните мостове, Чепеларе

Чудните мостове са изключително красиво и магично място. Преди много време скалните образувания са представлявали пещера, образувала се под въздействието на водите на река Еркюприя. Част от свода ѝ се срутил вследствие на механичното действие на водата и така се образували интересните фигури, които привличат туристите днес. Двата големи моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях.

Как се стига?

Отбивката се намира на пътя Асеновград-Смолян. Макар и разстоянието от нея до забележителността да е 16 километра, изминаването му отнема около 30-40 минути. Състоянието на пътя до Чудните мостове през 2021 г. е сравнително подобрено – в първите 9 километра дупките са закърпени. Последните 7 километра обаче се изминават доста по-бавно, тъй като пътят е по-тесен и с дупки и разминаването с автомобилите от насрещното движение изисква повече време. Все пак не е нещо страшно, просто е необходимо да шофирате с повишено внимание.

Пътека до Чудните мостове

Има паркинг, където може да оставите колата си. Непосредствено до сергийките, които ще видите на място, се намират и стълби, които водят към хижа Чудните мостове, а точно под нея започва и пътеката към самите тях. Тя е леко стръмна, но изключително кратка – върви се около 5 минути.

Отстрани на паркинга ще видите и зелени огради и пътеки, които водят нагоре. Оттам може да видите мостовете и отвисоко и да се порадвате на чудесни панорамни гледки.

Чудните мостове отвисоко

Местността няма работно време и входна такса. Препоръчвам ви да я посетите рано сутрин или в късния следобед, тъй като в средата на деня, особено през уикенда, има доста туристи и самото посещение отнема повече време.

От начална точка София посещението на трите забележителности ни отне около 10 часа, като в Бачково прекарахме над 2 от тях, тъй като обядвахме в един от ресторантите там. Имайте го предвид, когато планувате пътуването си.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Исторически забележителности Природни забележителности

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: