Хотнишки водопади (Кая Бунар) – райски оазис край Велико Търново

Хотнишки водопад, Кая Бунар

Шумът на водата отеква в ума ми. За момент спирам да чувам звука от хората наоколо. Затварям очите си. Вдишвам дълбоко. Щастливо и спокойно е. Отварям очи – пред мен синеят Хотнишките водопади. Мога да ги съзерцавам с часове. Гледката е опияняваща. Докосвам водата. За пореден път се убеждавам колко е величествена природата и колко малки сме ние, хората.

Наоколо е пълно. Някои са дошли за разходка, други за пикник, трети да направят по няколко снимки и после да си тръгнат. Каквото и да ги води насам обаче, всички спират за момент. Натискат пауза на живота си и тревогите в него. Усмихват се.

Обикновено красивите гледки изискват преход и усилия, преди да имаме възможност да им се насладим. Кая Бунар е изключение. До Хотнишките водопади се стига изключително лесно. Има паркинг, където можете да оставите колата си. Прекосявате едно малко красиво дървено мостче и величествената гледка се разкрива пред очите ви.

Как се стига до Хотнишките водопади?

Ако пътуване от София, трябва да поемете по разклона за село Момин сбор – на около 8 километра преди Велико Търново. До водопада има отбивка, която се явява разклонение на пътя между селата Хотница и Момин сбор. Следвайте навигацията. Тя ще ви отведе до паркинг в края на пътя. Оттам до водопада се стига за 2 минути.

Кога да посетим Хотнишките водопади?

Мястото е лесно достъпно и може да бъде посетено по всяко време на годината. Все пак най-хубаво е през късната пролет. Тогава водопадът е най-пълноводен в резултат на пролетните валежи и отражението от зеленината на разлистените дървета го прави още по-красив.

Хотнишка екопътека

Водопадът е висок 30 метра, а водите му са част от река Бохот. Встрани от него по стръмни стълби започва Хотнишката екопътека. Тя е дълга около 1,5 километра. Времето за изминаването ѝ е не повече от час. Пътеката е изключително тясна на места. Движи се през водни каскади, дървени мостчета, малки водопади и живописни гледки. През почивните дни има доста хора и разминаването става трудно. Съветвам ви да я посетите в делничен ден, за да може да се насладите на красивите гледки и отвисоко.

Хотнишки водопад, Кая Бунар

Ако тази статия Ви е била полезна, запишете се и за бюлетина на блога. 🙂

Природни забележителности

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: