Потопената църква и язовир „Жребчево“ – спокойствие и завръщане към миналото

Потопената църква и язовир "Жребчево"

Всички обичаме, когато се озовем на красиво място. Когато можем с очите си да се порадваме на нещо, което природата е сътворила или успеем да се докоснем до човешки творения с историческа и архитектурна стойност. Именно това съчетава разходката до язовир „Жребчево“ и църквата „Св. Иван Рилски“.

Допреди 2 седмици дори не подозирах за съществуването на това място. След час, прекаран там, се превърна в любима дестинация. И бих я посещавала много по-често, но за жалост не е съвсем близо нито до София, нито до родното ми село. Красивите снимки могат да покажат много, да предизвикат интерес, историята зад появата на църквата също е впечатляваща. Но истината е, че мястото носи енергия, която не може да се опише, а трябва да се усети. Магично е.

Потопената църква и язовир "Жребчево"

В ранната пролет църквата се вижда наполовина, а към края на лятото е почти изцяло потопена. Така единственият начин да стигнете до нея е по вода. Падне ли нивото на язовира, храмът излиза на сушата и тогава може да се влезе в него.

Как се стига до потопената църква?

За да стигнете до църквата, въвеждате „Свети Иван Рилски“ на Google maps. По пътя има множество табели, които да ви насочват. На място има голям паркинг, където може да оставите колата си, а църквата се пада точно под него. Върви се не повече от 2 минути.

Кога да посетим потопената църква и язовир Жребчево?
Язовирът е изключително подходящ за разходка, пикник и риболов. Самият път към него също е много красив. Пролетта и лятото са най-подходящите сезони.

Историята зад потопената църква „Св. Иван Рилски“

Потопената църква и язовир "Жребчево"

През 60-те години на 20 век селата Жребчево, Запалня и Долно Паничарево са обезселени, за да бъдат потопени под водите на новоизграждащия се язовир, който днес носи името „Жребчево“. Жителите са били принудени да напуснат домовете си, а язовирът трябвало да събира водите на река Тунджа.

Къщите от трите села биват разрушени, но църквата успява да оцелее вече десетилетия.

Храмът е издигнат през 1895 г. Според разказите на местните всеки от село Запалня е помагал с каквото може. Част от олтара на църквата е пренесен в Гурково, а в близкото градче Твърдица пък е съхранена камбаната на „Свети Иван Рилски“. И до днес тя бие всеки път, когато някой от хората, живели в чашката на язовира, почине.

Язовир „Жребчево“ – спокойствие и връщане назад във времето

Потопената църква и язовир "Жребчево"

Повечето язовири в страната си приличат изначално, но във всеки откривам по нещо специално. Язовир „Жребчево“ едновременно ми носи спокойствие и ме връща назад в миналото. В близост до църквата винаги има хора, които да я снимат, или искат да я видят по-добре. Само няколко метра по-далеч обаче атмосферата е по-различна. Тихо е, чуват се само вълните, които се удрят в брега и звука от чановете на овцете и кравите. Има едва 2-3 постройки в далечината. Всичко друго е природа. Напомня колко малко ни трябва за щастлив живот.

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Исторически забележителности Язовири

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: