Язовир Пчелина – историята на едно потопено село и храм с 6-вековна история

Язовир Пчелина е едно от местата, които доста нашумяха през последните години. Въпреки това обаче винаги се сещам за него, когато имам нужда от кратко „бягство“ от града и спокойствие. Това е и една от дестинациите, които винаги препоръчвам, когато някой ме попита за идея за разходка в близост до София.

Как се стига?

Язовир Пчелина се намира на около 60 км от София, в югозападна посока. Поемате в посока Перник, минавате през Радомир и се отклонявате надясно към село Прибой, а след това към село Поцърненци. Препоръчвам ви да зададете параклис „Св. Йоан Летни“ като локация в Google maps, за да не се объркате.

В края на село Поцърненци има паркинг, който се намира вдясно, но може да продължите с колата и малко по-нагоре, където се намират последните къщи. Ще разберете, че сте стигнали до тях, когато видите табелка за конна езда до храма. Разходката до крайната точка отнема приблизително 30 минути. Ако автомобилът ви е високопроходим, може да стигнете с него и до самата църква.

Параклис „Свети Йоан Летни“

Освен красивата панорамна гледка и усещането за безвремие, което язовирът носи, параклисът „Св. Йоан Летни“ също е добра причина да посетите мястото. Храмът е построен през 1350 година, за което свидетелства плочка, поставена на прага му. Част от стенописите му са запазени и до днес и определено си заслужават да бъдат разгледани.

Историята на едно потопено село

Язовир Пчелина е построен през 70-те години, а преди това на негово място се е намирало село Пчелинци, откъдето идва и името му. Хората били изселени, а селото – потопено. Мястото е заличено от картата, но не и от паметта на местните. Някои от тях още си спомнят с тъга за момента, в който е трябвало да напуснат домовете си. Но го разказват с охота, за да не бъде забравено, че все пак селото го е имало.

Днес за съществуването му напомня само църквата, която се извисява над язовира. Историята всъщност много напомня на язовир Жребчево и потопената църква там.

Виж още: Потопената църква и язовир „Жребчево“ – спокойствие и завръщане към миналото

Важни неща, които да вземем предвид:

  1. Ако времето е лошо, или е валяло през последните дни, може да е много кално, тъй като пътят е черен. Изберете си подходящи обувки.
  2. Въпреки че пътят до църквата е проходим с висока кола, не е в особено добро състояние, така че ви препоръчвам да се разходите.
  3. Под храма има огромна поляна, която е изключително удобна, ако си търсите подходящо място за пикник край София.

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Язовири

2 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: