Weekend Getaway: Разходка до парк „Камбаните“ в София

Парк Камбаните - зимна разходка около София

След като лошото време и силният вятър объркаха плановете ни за преход във Витоша, започнах да търся идеи за зимна разходка около София. Е, дестинацията, за която ви разказвам днес, е чудесна идея за бягство от града, но… в града.

Парк „Камбаните“ е една от онези дестинации, които често биват подминавани от столичани точно защото се намират под носа ни. Но ако търсите място, което е подходящо за кратка разходка през всяко време на годината и е близо до планината, то не бива да го пропускате.

Парк „Камбаните“ е и много популярно място за зимна разходка около София с деца, тъй като е подходящ за пързаляне с шейни, а звукът на камбаните със сигурност би зарадвал всяко дете. През лятото също би било много приятно, тъй като има обособени места в парка, подходящи за пикник.

Как се стига до парк „Камбаните“?

Парк Камбаните маршрути и транспорт, паркинг

Паркът е разположен близо до село Бистрица и „Бизнес парк“. Намира се в подножието на Витоша покрай красива борова гора и е изключително приятен за бързо бягство от града. Може да стигнете с автомобил, като под монумента има паркинг, където да оставите колата си.

Освен с личен автомобил, може да стигнете и с градски транспорт, като автобуси №111, №112 и №63 имат спирка на Околовръстен път, откъдето може да повървите около 10 минути пеша до парка.

„Единство, творчество, красота“ – история и интересни факти за парк „Камбаните“

Всъщност официалното име на парка е Международен парк на децата от света. Открит е през 1979 г. по идея на Людмила Живкова във връзка с домакинството на България на Международната детска асамблея “Знаме на мира”, провеждана под егидата на ЮНЕСКО. Първоначалната идея е била събитието да бъде еднократно, но след успеха и положителния отзвук, то започва да се провежда на всеки три години.

На проведените 4 асамблеи деца от цял свят творят заедно и опознават културата на останалите. Всяка детска делегация е носила със себе си по една камбана и по един растителен вид. Първите 68 камбани са поставени през 1979 година, а днес броят им е около 100.

Монументът се състои от четири 37-метрови пилона, на върха на които е разположена сфера, символизираща планетата Земя, в която са вписани 7 камбани – символизиращи броя на континентите. Около него се намират и 2 полукръга, където са разположени останалите камбани.

Любопитен факт е, че най-старата камбана, която може да видите в парка, е от XI век, а една от камбаните от Латинска Америка е участвала в автентично въстание. Българската камбана пък тежи точно 1300 кг, а теглото ѝ е в чест на 1300-годишнината от създаването на държавата ни.

Какво да вземете предвид при посещението на парк „Камбаните“?

  1. Мястото е изключително приятно за зимна разходка, но имайте предвид, че около монумента е доста хлъзгаво.
  2. Ако посещавате парка през по-топлите дни, отделете си време и за разходка край дърветата. Приказно е.
  3. Камбаните могат да се бият само от деца. Предполагам целта е да се съхранят здрави максимално.
  4. Ако търсите как да удължите разходката и да избягате от града изцяло, може да продължите от парка към местността Зли камък. Разходката отнема около час и половина и е лека и приятна – подходяща за деца и бременни. Повече подробности за маршрута може да намерите ТУК.

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

България Исторически забележителности

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: