Екопътека „Кечи кая – Козник“ – разходка в Родопите с красива панорамна гледка

Както много от крепостите в Родопите, така и днешната дестинация не отстъпва по легенди и безкрайно красива панорамна гледка. Днес ви разказвам за екопътека „Кечи кая – Козник“, водеща към крепост „Козник“. Това е една от многото красиви екопътеки около Смолян, които си заслужава да посетите.

Ко̀зник е средновековна крепост, построена югоизточно от град Рудозем. Наричана е още Кечика, Кичика, Кечикая. Преведено е от турски keçikaya, което означава кози камък. Според сведенията тя е една от деветте родопски крепости, предадени от противниците на Йоан Кантакузин на българския цар Иван Александър заради обещаната българска помощ във войната срещу Кантакузин. Друга от тези 9 крепости е Цепина, за която ви разказвам ТУК.

Как се стига?

Екопътека “Кечи кая – Козник” се намира на 5 километра от град Рудозем и на 2 километра от село Рибница. До началото на маршрута се стига по 3 километра асфалтов път и 2 километра черен път.

Отбивката се намира вляво от главния път, където трябва да хванете остър завой. Малко след нея, но вдясно, има паркинг, където може да оставите колата си. Другият вариант е да минете по черния път с автомобил, но имайте предвид, че пътят е доста стръмен и подходящ само за високопроходими коли.

Екопътека "Кечи кая - Козник

В началото на маршрута има паркинг, барбекю, чешма и тоалетна. Малко след тях се намира началото на пътеката, която води нагоре. Оглеждайте се за дървена табела и зелена маркировка. Маршрутът преминава основно през гората, като в самото начало има доста пътечки, които биха могли да ви объркат, затова е важно да следите маркировката внимателно.

Екопътека "Кечи кая - Козник

Първата маса с пейки за почивка се намира на около 1 км. от началото. Изкачвайки се до крепостта, ще стигнете и до втората маса с пейки в подножието на скалите. А заобикаляйки скалното образувание „Двамата братя“, ще стигнете до трета тераса с още една маса с пейки.

Маршрутът продължава на североизток в посока село Върба, като се стига до следващ скален ръб, където е четвъртата маса с пейки. Следвайки пътеката, ще стигнете до следващото скално образование, наречено „Главата“. След него се намира и петата маса с пейки, а от там пътеката тръгва надолу към изходната си точка. Общото разстояние на екопътеката е около 4,3 километра.

Ние стигнахме до втората беседка и не продължихме нагоре, тъй като не преценихме времето си правилно и стана късно. Разходката ни отне около 30 минути в посока. Ако изминавате целия маршрут, отделете си поне час. Гледката определено си струва дори и да не продължите нататък. Преходът не е труден, но в никакъв случай не е за подценяване, тъй като е доста стръмен и изморителен, въпреки че е кратък.

Какво трябва да знаете, ако планирате разходка до крепост Козник?

Екопътека "Кечи кая - Козник"
  • Черният път е не е особено добър, ако не сте с високопроходим автомобил. Препоръчвам ви да изминете разстоянието пеша.
  • Няма вода освен в началото, вземете си със себе си.
  • Машрутът е предимно сенчест, тъй като минава основно през гората.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл

В планината Природни забележителности Родопите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: