Кратка разходка в Рила: До водопад Горица край село Овчарци

Водопад Горица - разходка около Сапарева баня

Ако търсите идея за кратка разходка около Сапарева баня през зимата, или пък просто място в Рила, където да се скриете от летните жеги, то тази статия е точно за вас. В края

Дестинацията, за която ви разказвам днес, е водопад Горица до село Овчарци. Той е един от седемте Овчаренски водопади, намиращи се в северните склонове на Рила планина.

Ние посетихме водопад Горица през зимата, но мястото е подходящо за кратка разходка през всеки сезон и това, че е леснодостъпен е най-голямото му предимство. Според мен задължително трябва да го съчетаете и с друга разходка в региона, тъй като преходът по екопътеката към водопада отнема едва 15 минути.

От село Овчарци до водопад Горица

Водопад Горица - разходка около Сапарева баня

Началото на маршрута се намира на около 4 километра от Сапарева баня. Стига се по асфалтов път, който започва от центъра на село Овчарци и стига до две тепавици на река Горица. В селото има табели, които указват пътя към „Водопада“.

Въпреки че маршрутът минава изцяло през гората, голяма част от него е по стъпала, по средата има дървено мостче, където трябва да завиете надясно и след още 5 минути водопадът ще е пред вас. Денивелацията е много лека и екопътеката е подходяща както за малки деца, така и за възрастни хора.

Имайте предвид, че трябва да сте с подходящи обувки дори да няма много сняг, защото през зимата стълбите са доста хлъзгави и е рисковано да се качите с маратонки или ботуши без грайфер. Ние бяхме с планински туристически обувки и въпреки това на места стъпвахме много внимателно.

Водопад Горица

Водопад Горица - разходка около Сапарева баня

Водопад Горица е най-ниско разположеният водопад в Рила – на 900 метра надморска височина. Намира се по течението на река Горица, събираща води от склоновете на върховете Крива Соспа, Каменна мандра и Кабул. Водите му се спускат от 39 метра височина. Освен големия водопад, нагоре по течението на реката могат да се видят и още шест по-малки водопада с височина 5 – 15 метра. Ние обаче така и не разбрахме как точно се стига до тях.

Водопадът е част от вододайна зона и е пълноводен целогодишно. Именно това е и причината достъпът до самия водопад да е ограничен и да може да се наблюдава само от терасата, изградена в края на екопътеката.

Легенда за водопад Горица

Според легенда, която местните разказват, водопадът носи името Горица заради девойка от селото със същото име. Горица живеела щастливо със своя любим – овчаря Йовица. Мълвата за красотата на девойката достигнала до местния турски бей, който изпратил слугите си да я отвлекат. Тогава Горица побягнала към планината, бягайки от преследвачите си и за да не попадне в ръцете им, се хвърлила от скалите.

Още забележителности около Сапарева баня

  • Пътека на приказките

    Намира се в Паничище и свързва най-високата точка на селището с информационния му център. По цялата пътека са разположени табла с рисунки на приказни герои. Мястото е подходящо за разходка около Сапарева баня с деца.
  • Ресиловският манастир „Покров богородичен“

    Манастирът се намира в северозападното подножие на Рила планина. До манастира се стига по асфалтова отбивка от главния път между гр. Дупница и Сапарева баня. Сведения за духовен живот на това място датират от началото на XX в.
  • Цари мали град

    Намира се на около 18 километра от Сапарева баня. Представлява късноантична римска крепост, разположена на хълма Св. Спас в планината Верила, над село Белчин. Около крепостта са изградени и зони за отдих и спорт, а под нея има ресторант, където може да хапнете вкусен обяд.

Къде да отседнем в Сапарева Баня?

Търсехме място, подходящо за СПА уикенд близо до София и съвсем естествено се насочихме към Сапарева баня като едно от най-близките места. Искахме място, което да е близо до планината, за да можем да се разходим, но и да има добър басейн и СПА, за да можем да си починем. Така избрахме 103 Hotel & Spa.

В общи линии, хотелът отговори на всичките ни очаквания – водата беше топла и приятна, СПА центърът беше чист и всичко работеше, както трябва. Храната също беше вкусна, но цените са по-скоро във високия ценови диапазон. Вечеря за двама души струваше около 100 лв.

Стаята ни беше малка, но уютна и чиста и предвид че почти не сме били в нея – за мен беше супер. Останахме доволни и от отношението на целия персонал, така че бих го препоръчала и бихме го посетили отново.

*Мнението ми не е обвързано с партньорство. 🙂

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Природни забележителности Рила

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: