Уикенд в Родопите: Панорамна площадка „Орлово око“, Ягодинската пещера и Дяволското гърло

Панорамна площадка Орлово око - разходка с джип

Едно от любимите ми места в Родопите е регионът около Ягодина. Колкото и пъти да го посещаваме, винаги успявам да остана очарована и нямам търпение да се върна отново.

Днес ви разказвам за едно пътешествие, което този път споделихме с приятели – панорамна площадка „Орлово око“, Ягодинската пещера и пещера Дяволското гърло. Това са едни от най-популярните природни забележителности в Западните Родопи и определено има защо. Останете докрай, защото в статията ще ви споделя и за една чудесна вила за голяма компания, както и хотелът, който препоръчвам с 2 ръце за двойки и по-малки групи.

Панорамна площадка „Орлово око“ – разходка с джип или пеша

Панорамната площадка „Орлово око“ е построена през 2009 година. Платформата е построена на ръба на скала, разположена на 1563 метра надморска височина, а денивелацията до шосето на Буйновското ждрело е около 600 метра. Панорамната гледка отгоре е внушителна – могат да се видят Буйновското ждрело, село Чала, село Ягодина, село Борино, а в далечината и части от Рила, Пирин и планини в Гърция.

Как се стига до „Орлово око“?

Има 2 начина да стигнете до красивата гледка – с офроуд джип и пеша. Според мен и двете преживявания си струват, затова непременно при следващото посещение ще направим една голяма разходка.

Разходка с офроуд джип до „Орлово око“ през 2022 г.

Панорамна площадка Орлово око - разходка с джип

Това е най-предпочитаният начин от туристите. Изкачването до връх Илия започва от Ягодинската пещера и трае около 30 минути в посока, а цялостната разходка – около час и половина с времето за отиване, връщане и снимки на върха.

Цената на разходката с джип до „Орлово око“ през 2022 г. е 80 лева, като в повечето джипове има място за 6 души. Важно е да знаете, че при някои високопроходими автомобили, а и като цяло, пътуването е предизвикателство – трябва да сте подготвени да се държите здраво през цялото време. Ако се чудите къде да откриете джиповете, не се тревожете. Веднага след табелата за село Ягодина може да намерите група от хора, които ще ви спрат, за да предложат услугите си.

Беше ми много интересно дали изпълняват курсове и през зимата и шофьорите ни отговориха, че стига времето да позволява, се качват на върха дори и при зимни условия, а зимната планина е много красива.

Екопътека „Орлово око“ – разходка от Ягодина

Има 2 пешеходни маршрута, които може да изберете, за да стигнете до панорамна площадка „Орлово око“. По-популярният и по-добре маркираният започва от хотел „Мурсал“. Изкачването отнема около 45-60 минути в зависимост от темпото и физическата подготовка. Местните препоръчват тази пътека, защото е по-добре обозначена и трудно бихте могли да се объркате и я определят като маршрут, подходящ и за начинаещи. Положителната денивелация е около 400 метра.

Панорамна площадка Орлово око - пешеходен маршрут

Вторият пешеходен маршрут до „Орлово око“ започва зад училището в село Ягодина. На улицата над джамията има табела към връх Свети Илия. Този маршрут е по-дълъг, но е една идея по-лек. Обозначен е със синя маркировка, но местните ни разказаха, че не е особено добра и често се случва туристите да се объркат. Ако предпочитате този маршрут, препоръчвам ви да следите къде се намирате с приложение, за да не се изгубите. В края пътеката се слива с пътя, по който се движат и джиповете за финално изкачване до върха.

Ягодинската пещера – третата по дължина пещера в България и първата в Родопите

Ягодинска пещера - работно време и цени

Ягодинска пещера се намира на 20 км южно от Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. Тя е многоетажна, лабиринтна пещера. Дълга е 10,5 км и е разположена на три етажа, като само третият от тях е облагороден. За туристите в него е изградена 1250-метрова пътека, по която се минава през трите зали в пещерата. Едно от най-любопитните места е първата зала – т.нар. ритуална зала, в която двойките могат да сключат граждански брак. Други интересни факти за Ягодинската пещера са, че тя е единственото място, където могат да се видят пещерни бисери (перли) и образувания като леопардова кожа.

Ягодинската пещера – работно време и цени 2022 г. и какво още трябва да знаете?

Ягодинска пещера - работно време и цени
  • Пещерата работи целогодишно без почивен ден от 9:00 до 17:00 ч., като между 12:00 и 13:00 ч. има обедна почивка.
  • Цената на входните такси за възрастни е 10 лв., за студенти 8 лева, а за деца от 6 до 18 години – 5 лева. Деца под 6 години могат да влязат безплатно.
  • Много е важно да знаете, че влизането в пещерата се осъществява на всеки кръгъл час. Предвидете си време за закупуване на билети и бъдете там поне 10 минути по-рано.
  • Разходката отнема около 40-45 минути.
  • Постоянната температура в пещерата е +6 °C, което може да е доста студено. Предвидете си връхна дреха с качулка, защото често от тавана се стичат капки.

Пещера Дяволското гърло – мистериозното чудо на Родопите

Пещера Дяволското гърло - работно време и цени

Пещера Дяволското гърло се намира на около 1,5 километра от село Триград и на 28 км от Девин. Разстоянието между Ягодинската пещера и Дяволското гърло е около 17 километра и се изминава за 30 минути. Имайте го предвид в случай, че искате да ги посетите заедно.

Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана вследствие на пропадането на земните пластове. За разлика от Ягодинската пещера, в Дяволското гърло няма да намерите разнообразие от скални образувания, тъй като тя е значително по-млада. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканите. Дължината на пещерата е 1 км, а маршрутът за туристи – 350 метра. За да излезете от пещерата, трябва да изкачите 301 стъпала. Ако ви е страх от височини или тесни пространства, може да се върнете обратно по пътя, от който сте дошли.

Най-интересната част от пещерата се намира на близо 400 м от входа, където водите на подземно течащата река се губят в сифон – галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него – по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера. Каквото попадне вътре обаче, никога не излиза на изхода отвън. При обилни валежи и наводнения Триградската река повлича по течението си десетки кубици дървен материал, но местните разказват, че на мястото, където реката се появява отново, няма дори следа от тях. Правени са десетки опити през годините, но и до днес мистерията къде отиват предметите, попаднали в сифона, остава неразгадана.

За мен лично тази пещера е доста по-интересна и ако имате време само за едната, то бих ви препоръчала нея дори и да е по-далеч.

Дяволското гърло – работно време и цени 2022 г. и какво още трябва да знаете?

Пещера Дяволското гърло - работно време и цени
  • Пещерата работи целогодишно, като има лятно работно време от 9:00 до 17:00 ч. през април, май, юни, юли, август и септември и зимно работно време от 09:00 до 16:00 през останалите месеци.
  • Цената на входните такси за възрастни е 7 лв., а за деца от 6 до 18 години – 4 лева. Деца под 6 години могат да влязат безплатно.
  • Влизането в пещерата се осъществява на всеки кръгъл час. Предвидете си време за закупуване на билети и бъдете там поне 10 минути по-рано.
  • Разходката отнема около 30 минути.
  • Постоянната температура в пещерата е +8 °C.

Къде да отседнете?

Посещавали сме региона 2 пъти – единият път сами, а втория път с приятели. И при двете ни пътувания останахме много доволни от местата за настаняване, които избрахме.

Хотел „Мурсал“ – семеен хотел, подходящ за двойки и семейства

По-горе споменах хотел „Мурсал“ като начална точка за пешеходния маршрут до „Орлово око“. Мястото обаче е един от любимите ми хотели изобщо. Стаите са изключително уютни, има сауна и външно джакузи на дърва, а кухнята е страхотен избор за любителите на родопски специалитети. По време на посещението ни преди 2 години можехме да ползваме и колела от хотела, за да се разходим около селото. Под хотела се намира работилницата, в която приготвят домашно сладко – не пропускайте да си вземете за вкъщи. Цената на нощувка варира от 106 до 126 лв. на стая.

Вили Чала – къща за гости в Родопите за над 15 души

Вили Чала - къща за гости за 20 души в Родопите

Ако пък търсите вила за голяма компания, то непременно разгледайте Вили Чала. Комплексът разполага с 2 големи къщи и 1 по-малка, както и със специално помещение с барбекю и е подходяща за няколко семейства или приятелски събирания. Капацитетът ѝ е 20 души. Кухните разполагат с всичко необходимо за престоя. Стаите не са нищо особено, но мястото е чисто и има страхотна гледка. Другият голям плюс е, че е доста просторно.

Имайте предвид, че най-близкият магазин се намира в село Борино, на около 8 километра от къщите, така че си напазарувайте предварително. За цени е най-добре да се обадите, тъй като зависят от броя на посетителите.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Родопите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: