Разходка до Гложенския манастир „Св. Георги Победоносец“

Гложенски манастир, Стара планина, Гложене

Има дестинации, за които е достатъчно само да ги видиш на снимка и знаеш, че искаш да ги посетиш. Няма значение къде се намират, колко ще трябва да вървиш и какво друго може да научиш – просто носят енергия, която те привлича мигновено. Гложенският манастир „Св. Георги Победоносец“ определено е една от тях.

Изграден е на източния склон на планинския рид Лисец, под връх Камен Лисец в Стара планина. Той е разположен на 870 метра надморска височина и от него се разкриват красиви панорамни гледки във всички посоки. Намира се в близост до село Гложене и е чудесна идея за еднодневна разходка около София.

Как се стига до Гложенския манастир?

Гложенски манастир, Стара планина, Гложене

Манастирът се намира на около 110 километра от София. Поема се в посока град Ябланица и преди града се завива към с. Малък Извор. Има табели и няма как да се объркате. От столицата до манастира се стига за около час и 20 минути.

Почти до самия манастир може да стигнете с кола, като последните 5-6 километра от пътя са в доста лошо състояние, но пък околността е изключително красива. Малко преди светата обител ще видите платен паркинг, където може да оставите колата си. Цената му е 3 лева.

До манастира има и пешеходен маршрут, който стартира от стадиона в с. Гложене. Според информацията по табелите маршрутът е добре маркиран и отнема около час/час и половина в посока.

История и легенди за Гложенския манастир

Според непотвърдени данни той е основан в началото на ХІІІ век и е реконструиран през ХV – ХVІ век. Легендата разказва, че манастирът е построен от киевския княз Георгий Глож, който е основал и дал името на с. Гложене.

Гложенски манастир, Стара планина, Гложене - гледка - маршрути

Друга легенда твърди, че чудотворната икона на Св. Георги Победоносец, покровител на манастира, започва да изчезва и всеки ден монасите я намират на хълма над селото. Те приемат това за знак и не след дълго построяват манастир на мястото, където иконата се появява.

Гложенската обител е била и често посещавано място от Васил Левски, като скривалището му е реставрирано и се пази и до днес.

В светата обител са се помещавали и други революционери. През 1893 г. Васил Друмев (митрополит Климент) произнесъл реч в защита на православието във Велико Търново. Тогавашният министър-председател Стефан Стамболов счел речта за провокация срещу Фердинанд и католицизма и го изпратил на заточение в Гложенския манастир. Днес стаята, в която Друмев е живял, е превърната в музей.

Към днешна дата Гложенският манастир е действащ и се състои от църква и двуетажни жилищни сгради, които образуват затворен отвсякъде двор. Сегашната църква е построена през 1931 година. В старата църква имало интересен дърворезбован иконостас, който впоследствие е пренесен в новата.

Манастирът предлага и нощувки, като капацитетът му е от около 20 легла в общи и самостоятелни стаи, а манастирската магерница, пригодена днес като ресторант, предлага супи, скара и десерти.

Храмовият празник в Гложенския манастир се чества на 6 май – Денят на Св. Георги.

Какво да вземете предвид, ако решите да го посетите?

 • Както вече споменах, последните 5-6 километра до манастира са в лошо състояние. Карайте внимателно. Предполагам, че през зимата би бил по-трудно достъпен.
 • Ние посетихме Гложенския манастир през уикенда, като доколкото разбрах, работното му време е всеки ден от 08:00 до 18:00 часа.
 • Бях изключително изненадана, че в Гложенския манастир има ресторант, където може да хапнете или пък да изпиете по една топла чаша чай. Гледката от него е изумителна.
 • Ако искате да уцелите слънчево време, препоръчвам ви ранните часове на деня. В следобеда манастирът хвърля сянка върху ресторанта и красивата дървена пейка, която се намира пред него.
 • Може да съчетаете разходката до Гложенския манастир от София с посещение до:

  – Гложенския водопад
  – Пещера Моровица
  Парк галерия Оригиналите

Ако имате други въпроси за мястото, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Исторически забележителности Природни забележителности

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: