Разходка до парк галерия „Оригиналите“ (The originals) – където изкуството и природата се сливат

Галерия Оригиналите, The Originals - Павел Койчев - Осиковица

Ако обичате разходките в градските паркове, сигурно вече сте видели композицията „Водна паша“ на скулптура Павел Койчев в Южен парк. Ако е успяла да грабне вниманието ви, то със сигурност дестинацията, за която ви разказвам днес, ще ви впечатли.

На 68 километра от София, скрита от градската суматоха и обградена от планината, се намира една от най-интересните галерии на открито в България – парк галерия „Оригиналите“ (The Оriginals). Мястото е чудесна идея за разходка близо до София с деца или за тези, които търсят забележителности, достъпни с автомобил.

Какво представлява галерия „Оригиналите“ (The Оriginals)?

Галерията вече се състои от две основни части. Първата се нарича Градежът и представлява скулптура с размерите на триетажна сграда, която може да се обитава. Градежът е проект на Павел Койчев, който е осъществен през 2008 година. Композицията е изпълнена изцяло с природни материали – камъни, дърво, кал, вар и пясък.

На първия етаж може да откриете маса със столове, кухня, множество книги и едно пиано, което звучи като магия сред тишината наоколо. На втория етаж входната врата ви отвежда в антрето, където времето сякаш е спряло и някой тъкмо е приключил със своята партия шах. Встрани се намират стаите с легла, които впрочем биха могли да бъдат напълно обитаеми. Ако трябва да го опиша с една дума, то със сигурност тя би била приказно.

Втората част се състои от над 50 скулптурни фигури на Павел Койчев, създадени в периода 1967-2014 г. Скулптурите са оригиналните модели, от които се изработват калъпи за отливане от бронз. Всичките са бели на цвят, покрити със смола, което прави възможно излагането им на открито. Ако обичате изкуството, то със сигурност не бихте могли да останете безразлични към тях.

Как се стига до галерията?

Галерия „Оригиналите“ се намира зад бензиностанция OMV на 66-ия километър на автомагистрала „Хемус“ в посока София-Варна, край село Осиковица. Ако използвате Google maps и пътувате от София, приложението ще ви накара да слезете от магистралата по-рано – на отбивката за самото село, но пътят е с доста дупки и ви препоръчвам да минете през бензиностанцията. Има отворен портал и табели, които ще ви упътят към мястото.

Малко преди самата галерия има поляна, обозначена като паркинг с дървена табела. Там може да оставите автомобила си и да продължите пеша. Ще стигнете до входна порта и информационна табела с работно време и входна такса. Никой няма да ви посрещне и това е едно от нещата, които правят мястото толкова магично. Съвсем възможно е да сте напълно сами по време на цялата разходка.

Работно време и входна такса за парк галерия „Оригиналите“

Галерията е отворена всеки ден от 9:00 ч. до 18:00 ч., а входната такса е 5 лв. за възрастни, 3 лв. за студенти и пенсионери и по 2 лв. на човек за групи (над 5 души).

Както вече споменах, възможно е да не срещнете никого на място. Ние обикаляхме дълго време, докато намерим къде да оставим парите, но после един надпис на входната врата на първия етаж на Градежът ни подкани да влезем и да разгледаме. Вляво от входа намерихме дървената кутия, където се оставят таксите.

Какво да вземем предвид?

  • В края на село Осиковица се намира и природният парк Небесните пасбища. Може да съчетаете разходката с него и да ги посетите в един ден.
  • Съвсем близо се намира и Гложенският манастир. Всъщност ние бяхме се запътили именно към него и докато разглеждах маршрута от София, попаднах случайно на галерията. Няколко снимки по-късно реших, че няма как да я пропуснем.
  • Галерия „Оригиналите“ е подходящо място за разходка около София, както през есента и пролетта, така и през зимата. Предполагам, че през лятото би било доста горещо, макар и планината да е съвсем близо.

Ако имате други въпроси за мястото, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Исторически забележителности Природни забележителности Фото локации

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: