От Лакатник до хижа Тръстеная – там, където сърцето е пълно и очите блестят

Разходка до хижа Тръстеная, Лакатник

Всяка дестинация, за която споделям в Bulgarian on the road, е не просто място, което съм посетила, но и носител на спомени, понякога на уроци, а друг път на много щастливи мигове.

Има такива, които са за душата – след разходката ти става по-леко и просторно. Други пък избистрят ума – учат те на нещо ново, срещат те с историята и с предците ти. Третите са ми най-любими – тези, които пълнят сърцето с обич и карат очите да блестят. И хижа Тръстеная определено е от тях.

Тази дестинация не води към най-красивата гледка, нито може да се категоризира като обичайна разходка в планината близо до София, но със сигурност е едно от най-хубавите места, на които може да прекарате неделя следобед през есента.

Разходка до хижа Тръстеная, Лакатник

Хижа Тръстеная (Тръстена) се намира на международния маршрут Ком-Емине, източно от Искърския пролом в северното подножие на вр. Издремец. Известна е с големите си малинови насаждения и производството на малиновото вино „Трастена“. И тъй като съм страстен винолюбител, веднага отмених плановете си за уикенда, когато приятели ни предложиха да си направим разходка до хижа Тръстеная.

От София до Гара Лакатник и Лакатник високо в планината – с влак и с автомобил

Разходка до хижа Тръстеная, Лакатник / маршрут от София

Ние пътувахме от София до Гара Лакатник с кола, а останалата част от групата пристигна с влак. Влакът тръгва в 7:44 ч. от Централна гара и пристига на Гара Лакатник в 8:33 ч., така че тази дестинация е супер предложение, ако си търсите място за разходка около София с влак. Удобен вариант за връщане е вагонът, който пътува от Гара Лакатник до София в 18:44 ч.

Това, което някои хора не знаят, е че има две населени места. Едното село – Лакатник – е високо в планината, а другото, носещо името Гара Лакатник, се е появило с прокарването на ЖП линията през пролома.

За да стигнете до село Лакатник, имате три варианта:

От Лакатник до хижа Тръстеная
  • Пеша – разстоянието не е голямо, но има доста изкачване. Има около 4-километрова пътека, маркирана в червено, която е и част от маршрута Ком-Емине. Маршрутът почти изцяло следва пътя, като има и няколко горски подкосявания.
  • С автобус – има редовна автобусна връзка. От гарата до центъра на Лакатник пътува бусче, като ако идвате с влака, може да хванете линията, която се качва към селото в 9:00 ч. сутринта. Така направиха и половината от компанията ни. На връщане ползваха същото бусче, което пътува в обратна посока в 18:00 ч. и с този вариант може да хванете влака в посока София.
  • С автомобил – може да се изкачите с автомобил до селото и да паркирате колата си някъде около центъра. Така направи нашата част от групата, която беше с кола.

От Лакатник до хижа Тръстеная

От Лакатник до хижа Тръстеная

От село Лакатник до хижа Тръстеная се стига по сравнително равен, широк, чакълест път. Всъщност маршрутът е проходим и с висок автомобил, но никак не ви препоръчвам да изпускате удоволствието от разходката. Пътеката е маркирана в червено, като тук отново имате два варианта:

  • Да следвате маркировката – според табелите на БТС отнема около час, но по-скоро е час и половина. Този маршрут минава през голяма част по пътя, но има и „преки“ пътечки през гората, които обаче са с малко повече изкачване.
  • Да вървите по автомобилния път – ние избрахме този вариант, защото не бързахме за никъде и искахме да се насладим на разходката. Пътят се движи основно през широколистна гора, която през октомври е обагрена с всички цветове на есента. От време на време се минава през просторни поляни, които са и много подходящо място за пикник около София. Общото разстояние е около 6 километра в посока и се изминава за около 2:00 часа в зависимост от темпото.

Разказвам ви за нашия маршрут (вариант 2), който беше много лесен за следване.

Началото на пътеката започва вляво от една розова сграда, която се намира точно срещу паметника на центъра на селото. Има си указателна табела, но ако не успеете да се ориентирате, пуснете си GPS.

От Лакатник до хижа Тръстеная

От там продължавате само напред и нагоре само по чакълестия път, докато не стигнете дървена постройка вдясно от него. По целия маршрут има табелки към хижата, така че трудно бихте могли да се изгубите, но все пак има доста разклонения, така че е важно да не завивате към тях.

Когато стигнете до дървената постройка, чакълестият път продължава наляво, а вие трябва да поемете по другия вдясно, който следва маркировката. Реално може да продължите и по този вдясно, просто ще заобиколите вместо да минете напряко към хижата.

Разходка до хижа Тръстеная, Лакатник

И след дълга, бавна и изключително приятна разходка ще се озовете пред нея – хижа Тръстеная. Ние бяхме от ранобудните и когато пристигнахме още нямаше никой друг. Срещнахме 2 групи, които бяха нощували в хижата и се отправяха наобратно. Хижарката ни посрещна с широка усмивка, приветства ни, поговорихме си и малко по-късно ни пита колко сме гладни, за да започва да готви. Сякаш си бил някъде далеч и се прибираш вкъщи. Планината е прекрасно място, но има толкова малко хижи, на които може да се почувстваш така – като у дома.

За боба с манатарките и малиновото вино „Трастена“ няма нужда да говоря – можете да си оближете пръстите и да прекарате часове на поляната пред хижата, споделяйки сладки приказки с приятели на по чаша. Най-хубавото е, че може да си вземете и малиново вино за вкъщи, а ако не сте помислили за това предварително – спокойно, хижа Тръстеная е една от малкото, в които може да платиш с карта.

Час след като пристигнахме, започнаха да прииждат други групи. Предвид спокойствието, което цареше преди обяд, не очаквах да има много други хора, но 2 часа по-късно около цялата хижа беше пълно. Звънтеше смях, кучетата тичаха свободно и въпреки навалицата, се усещаше спокойствие.

Около хижата има и две езера, които през есента са по-скоро заблатени, но въпреки това около тях е много приятно и красиво.

Разходка до хижа Тръстеная, Лакатник

Моят разказ свършва дотук, защото имахме нужда от спокоен и лежерен ден. Aко вие искате да ходите още, може да изкачите връх Издремец. Пътеката за него минава покрай малиновите плантации и биоферма, като отново следвате червената маркировка. Разбрах, че на места се губи, затова ви препоръчвам да следите GPS трак.

Ако имате други въпроси за мястото, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Природни забележителности Стара планина

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: