От хижа Безбог до връх Безбог (2645 м) – един от най-приятните маршрути в Пирин

Без да съм обиколила Пирин, смело мога да заявя, че маршрутът от хижа Безбог до връх Безбог е един от най-приятните, най-красивите и същевременно подходящ и за начинаещи планинари. Идеален е за еднодневна разходка в планината и определено си струва да го посетите.

Безбог е най-високият връх на едноименния рид, отделящ се на изток и североизток от връх Полежан в Пирин. Намира се на 2645 метра надморска височина. Произходът на името му е неясен, но има няколко легенди за това откъде идва.

Една от тях разказва, че по време на османското робство живеещите в подножието на върха пастири и техните семейства били избити от османците. Мълвата за това безбожно клане се разнесла сред населението, откъдето дошло и името.

Как се стига до връх Безбог?

Ще разделя маршрута на няколко части, за да ви бъде максимално лесно да прецените колко време би ви отнело изкачването. Ние пътувахме от София и успяхме да отидем, да прекараме 4-5 часа в планината и да се върнем в рамките на деня.

От хижа Гоце Делчев до хижа Безбог

Лифт Безбог - работно време и цени 2022

Началото на маршрута започва от хижа Гоце Делчев, която се намира на 12 километра от Добринище. Около хижата има доста места, където може да оставите колата си. От тук опциите ви са две:

  • Да се качите с лифта до хижа Безбог за около 30 минути.
  • Да вървите пеша по пътя, като преходът отнема около 2:30 часа.

Ние избрахме първия вариант, тъй като не бяхме предвидили достатъчно време за по-дълга разходка. Работното време и цените на лифт Безбог през лято 2022 са следните:

  • Лифтът работи от 8:30 ч. до 16:45 ч., като последният час важи и в двете посоки – за слизане към хижа Гоце Делчев и качване към хижа Безбог. Препоръчвам ви да не чакате последните минути, а да сте на място малко по-рано.
  • Цената на двупосочен билет за възрастни е 25 лева, а за деца (от 4 до 12 г.) – 15 лева. Еднопосочният билет струва 15 лв. за възрастни и 10 лв. за деца.

От Хижа Безбог до връх Безбог

Лифтът ви качва на няколко метра от хижата. Там може да спрете за почивка, хапване и тоалетна. Беше ми малко странно, че тоалетната в хижата е с код, който получаваш на касова бележка, след като си закупиш нещо. Със сигурност мястото е по-приятно от центъра в София и въпреки всичко ми е малко too much. Може да спрете да се полюбувате не езерото, или да го оставите за след прехода.

Пътеката към върха започва вдясно от езерото, където ще видите дървено мостче. Първите 5-10 минути се върви по лека приятна пътека сред клековете. Маркировката, която следвате в началото е зелено-жълта, а после червено-бяла.

След това се стига до т.нар. „душевадка“ – участък, чието име би трябвало да говори какво ви очаква. Лично на мен изобщо не ми се стори като кой знае какво за разлика от изкачването, което предстои. Разстоянието се взима за 10-15 минути и после отново се намираш сред клековете.

Пътеката започва да се спуска надолу и трябва да следите за разклонение вдясно, което продължава по пътеката за върха. Долната пътека води към Попово езеро. Вижте снимката по-долу.

Маршрут връх Безбог и връх Полежан

От тук нататък изкачването продължава само нагоре, докато не достигнете следващия разклон – пътеката вляво води към връх Полежан, а вдясно – към Безбог. Може да видите как изглеждат на снимката по-долу. Табели отново липсват, но пък има познайте какво? Купчинки с камъни. 🙂

Маршрут връх Безбог и връх Полежан

Тук според мен следва най-трудния участък. Кръстът на върха вече се вижда и през цялото време ти се струва, че ей сега ще го стигнеш, но си предстои поне още 30 минути ходене. Лично аз се изморих доста повече в тази част на маршрута, отколкото по душевадката.

Колкото по-нагоре се качвате обаче, толкова по-красиви гледки се разкриват пред вас. Отстрани Полежан ни изглеждаше толкова внушително, че едва не се изкушихме да отидем и до него, но преценихме, че времето няма да ни стигне. Все пак ако имате достатъчно добра физическа подготовка и желание, е съвсем постижимо да съчетаете изкачването на Полежан и Безбог в един ден.

Последните 5-10 минути катеренето е буквално по камъните и трябва да бъдете доста внимателни. Щом стигнете върха обаче, ще сте сигурни, че всяко усилие си е струвало.

Ние не уцелихме ясно време и въпреки това успяхме да се насладим на изключително красиви гледки, а Пирин от такава височина е нещо наистина изключително. Стояхме горе повече от 30 минути и изобщо не ми се искаше да си тръгваме.

Връщането отнема около час, като зависи най-вече от темпото ви. Ние слязохме доста бързо и седнахме да хапнем край езерото. Обядвахме в чайната Бай Славе и се насладихме на студено Пиринско след хубавия преход. Имайте предвид, че цените и на хижата, и в чайната не са от най-ниските – обяд за трима души и 3 бири ни струваха 45 лева.

Ако сте планували еднодневна разходка, тук е мястото да се върнете обратно към лифта. Ако решите да пропуснете обяда до езерото, препоръчвам ви да опитате ресторант Алпина, който се намира непосредствено до хижа Гоце Делчев. Кухнята е наистина доста хубава, а персоналът е много мил.

Виж още: Туризъм за начинаещи планинари – какво, къде и как?

Нощувка на хижа Безбог

Хижа Безбог - стаи

Споделям ви и малко повече информация за хижата в случай, че решите да пренощувате там. Капацитетът на хижата е 130 места, разположени на 5 етажа. Има самостоятелни апартамени и стаи с по 4, 6 и 8 легла. Тоалетните са общи за всеки етаж. Хижата е електрифицирана, водоснабдена, с централно отопление. Работи през цялата година, но имайте предвид, че районът е лавиноопасен. За актуални цени може да се информирате от ТУК.

От хижата може да стигнете още до:

Кременски езера – 2:30 ч.
Връх Полежан – 2:30 ч.
Попово езеро (по маркираната пътека за хижа Пирин) – 1:15 ч.

Какво да вземете предвид при преход към връх Безбог?

  • Маршрутът е изцяло на открито – носете подходящи дрехи и задължително се мажете със слънцезащита.
  • Хубавите обувки са задължителни, макар и маршрутът да не е от най-тежките.
  • Носете си дъждобран или яке с мембрана. Времето на такава височина се разваля буквално за секунди.
  • По целия маршрут няма никаква вода – носете достатъчно със себе си.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.В планината Пирин Природни забележителности

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: