Екопътека „Боров камък“ – водопад Боров камък – един от най-живописните маршрути във Врачанския Балкан

Врачанският Балкан продължава да печели сърцето ми с всяка посетена дестинация. Днес ви разказвам за Згориградската екопътека „Боров камък“ и водопад „Боров камък“ край Враца.

Екопътеката е една от най-атрактивните и посещавани у нас, а красивият водопад в края ѝ прави преходът още по-привлекателен.

Боров камък е един от най-високите водопади у нас – висок е 63 метра и е пълноводен почти целогодишно за разлика от водопад Скакля – друга голяма забележителност в региона.

Виж още: Туризъм за начинаещи планинари – какво, къде и как?

Как се стига до водопад Боров камък?

Целият маршрут е много живописен, красив, но и доста екстремен и труден на места. В началото пътеката се движи срещу течението на река Лева, а след първия мост навлиза в красив каньон с множество падове и вирове на реката.

Маршрутът започва от един остър завой на около 2 километра от центъра на Згориград. Точните координати са 43°09’56.5″N 23°30’12.9″E. От информационната табела там може да научите повече за маршрута.

Първият етап е по-лек – представлява широк път, по който има много плавно изкачване. След около 10-15 минути ще стигнете до разклонение и първия дървен мост, където трябва да завиете наляво. Ориентир може да ви бъде дървената беседка.

От там нататък следвате пътеката. Има добра маркировка по целия маршрут и трудно бихте се объркали. Нагоре се редуват по-леки и по-трудни участъци, като почти навсякъде има изградени дървени парапети и стълби, които да правят изкачването по-лесно. До подножието на големия водопад се минава през няколко малки водопада, където може да спрете за почивка.

Цялото разстояние до водопад Боров камък се изминава за около час и половина, но когато стигнете подножието, не бързайте да си ходите! Препоръчвам ви да се качите над водопада, защото там се разкрива чудесна гледка към Врачанския Балкан. Слизането до изходната точка ни отне около час.

Ако имате време и желание, може да продължите нагоре по екопътеката до хижа „Пършевица“. Разстоянието до нея се изминава за още около час и половина. Около хижата е доста красиво, а също така тя е и отправна точка за едно от най-красивите места във Врачанския Балкан – Кобилини стени.

Виж още: От хижа Пършевица до Кобилини стени и спиращите дъха гледки във Врачанския Балкан

Важни неща, които да вземете предвид:

  1. Важно е да знаете, че по пътеката няма чешми, носете си достатъчно вода. Препоръчвам ви да си вземете и нещо вкусно за хапване и да му се насладите на пейките под водопада.
  2. Пътеката не е подходяща за малки деца заради множеството стръмни участъци. На указателната табела в началото ѝ е посочено, че не се препоръчва за деца под 8 години.
  3. Почти целия маршрут минава през гората и се върви на сянка. Носете си връхна дреха за всеки случай.
  4. Не подценявайте екипировката. Заради множеството стръмни и хлъзгави участъци е най-добре да бъдете с планински обувки. Така ще сте по-сигурни, преминавайки през препятствията.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.


Врачански Балкан Природни забележителности

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: