От хижа Пършевица до Кобилини стени и спиращите дъха гледки във Врачанския Балкан

Няма да излъжа, ако кажа, че Кобилини стени са едно от най-красивите места, на които някога съм била. Гледката пълни очите и сърцето веднага щом се изкачиш на билото и се помни дълго. Това е от онези места, на които искаш да се връщаш отново и отново, през всеки сезон и всяка година.

Нашият план беше да посрещнем залеза там, но се заоблачи и загърмя и решихме, че е по-безопасно да слезем. Впоследствие не заваля и малко ме хвана яд, че не изчакахме, но пък имаме причина да се върнем скоро отново.

Виж още: Туризъм за начинаещи планинари – какво, къде и как?

Повече за Кобилини стени

Кобилини стени са скален феномен във Врачанския Балкан, разположен на югозападните склонове на върховете Бегличка могила и Пършевица. Представляват поредица от няколко скални венци с различна височина, ориентирани към Искърския пролом. От билото се разкрива чудесна панорамна гледка във всички посоки.

Местните легенди свързват местността с Крали Марко, а според разкази на иманяри в Кобилини стени Вълчан войвода криел съкровището си, което мнозина са се опитвали да достигнат, но не могли, защото било пазено от змей със светещи очи.

Маршрути

От хижа Пършевица до Кобилини Стени

Най-лесният маршрут до Кобилини стени е от хижа Пършевица. Хижата се намира на 1300 метра надморска височина и до нея може да се стигне безпроблемно с кола. Пътят е хубав и асфалтиран. Кухнята в хижата предлага топли и студени напитки и супи, както и скара и пържени картофки. Има и сладки неща като вафли и кроасани. Ако решите да хапвате на хижата, отделете си повече време, защото може да се наложи да почакате.

Разстоянието от хижа Пършевица до Кобилини стени се изминава за около 40 минути. Най-приятният маршрут според мен е през ски пистата. Той започва вляво от хижата.

Там липсва маркировка, но може да се ориентирате по лифта – следвате пътя до самия му край. След около 20-25 минути изкачване нагоре, се свива вляво и след това продължавате само напред. Внушителните гледки са във всички посоки.

От Очиндол до Кобилини стени

Друг популярен маршрут към скалите е този от Очиндол. От селото до местността има маркирана туристическа пътека, по която изкачването да скалите отнема около 3 часа. Маркировката е в бяло и жълто.

От село Оплетна до Кобилини стени

Село Оплетня е начална точка в два туритически маршрута към х. Пършевица и Кобилини стени – летен(през долината на село Оплетня) и зимен започващ от местност „Слатеснки камък“. Скалният венец на Кобилни стени се намира в землището на село Оплетня, а ливадите от горе им прилежат към Миланово.

Повече подробности за този маршрут може да научите ТУК.

Важни неща, които да вземете предвид:

  1. Макар и кратък, преходът изисква добра подготовка и екипировка, тъй като времето там се променя доста бързо.
  2. Няма дървета и храсти по билото. Местността е изцяло открита, затова със сигурност трябва да се погрижите за себе си със слънцезащита и подходящо облекло.
  3. На върха има доста насекоми, носете репелент със себе си дори и да отивате за кратко.

А повече за това как да се подготвяте за преходите в планината може да прочетете тук: Туризъм за начинаещи планинари – какво, къде и как?

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Врачански Балкан Природни забележителности

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: