Крепост „Перистера“ – разходка из миналото на Пещера

Пещера - крепост перистера

Ако търсите идеи за разходка в Родопите, то днешната статия е точно за вас. Пещера е един от градовете в България, които са известни с вековната си история, а крепост „Перистера“ е успяла да съхрани голяма част от нея. Предполага се, че мястото е било първото поселище на тракийското племе беси, живяло в Пещера преди повече от 2000 години. В центъра на цитаделата има комплекс от мегалити, който се счита за остатък от тракийско светилище с изсечени скални стъпала, а най-интересни са кулите – църкви, които нямат аналог в България.

Как се стига?

Крепостта се намира на около 130 километра от София и около 40 километра от Пловдив. Разположена е в самия край на Пещера, вляво от пътя за града. На място има голям паркинг, така че спокойно може да стигнете с автомобил. Оттам се разкрива и чудесна панорамна гледка над града.

История

Крепост Перистера

Според археолозите крепостта е съществувала от 4 до 7 век включително. „Перистера“ е била опожарявана няколко пъти, като първото посегателство над нея е било през 5 век. Следите от опожаряването могат да бъдат видени и до днес. При второто преустройство през 6 век кулите са били превърнати в църкви и са осигурявали духовна защита на местното население. Там войниците са се молили преди да излязат на бойното поле. Именно необичайния им характер прави кулите уникални за страната.

Съвременната архитектурна реконструкция на крепостта „Перистера“ изцяло се основава на резултатите от археологическо проучване, като се придържа към автентичния вид на късноантичното съоръжение. Възстановките са базирани на археологическите данни, открити при разкопките, както и на исторически и литературни сведения.

Легенда за крепостта с име на гълъб

Според легендата, когато Византия въвежда Християнството като официална религия, жителите на Пещера е трябвало да решат къде да разположат своя първи християнски храм. Когато забелязали, че на хълма „Света Петка“ се заселили много гълъби, решили именно това да бъде мястото. Нарекли църквата Перистера, което в превод от гръцки означава гълъб. По-късно на хълма бил построен и цял крепостен комплекс.

Какво да имате предвид?

Над паркинга се намира сградата, в която може да заплатите входната такса за обекта, срещу която получавате чип за достъп. Цената за възрастни е 4 лева, а за деца, пенсионери и студенти – 2 лева.

Работното време на крепостта е следното:

Понеделник – почивен ден
Вторник – почивен ден
Сряда и четвъртък – от 9:00 ч. до 18:00 ч.
Петък, събота и неделя – от 9:00 ч. до 18:30 ч.

Последни посетители се допускат до 17:30 часа, така че предвидете достатъчно време за разходка. 🙂

На по-малко от 2 километра от крепостта се намира и ресторант „Перистера“, където може да се отбиете за хапване преди или след разходката.

Ако имате други въпроси за местността, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл

Исторически забележителности

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: