Разходка от хижа Алеко до връх Ушите – един приятен и лек маршрут във Витоша

Връх Ушите - Витоша - гледки

Едва ли има жител на столицата, който да не е чувал за връх Камен дел, Черни връх, маршрута до Боянския водопад или Копитото. Малцина обаче хващат пътеката към връх Ушите във Витоша. А панорамната гледка към София с контраста на планината определено си заслужава.

Как се стига до връх Ушите (Витоша)?

Маршрутът към връх Ушите е почти същият като този до Камен дел.Началото на пътеката започва в близост до хижа Алеко, точно срещу кабинковия лифт от „Симеоново“. Там има и чешма, където може да си напълните вода за прехода.

От хижа Алеко до връх Ушите

След около 3-4 минути ходене се стига до разклонение – и двете пътеки водят към едно и също място, долната е по-полегата, а горната – по-кратка. Ние предпочетохме да се разходим по долната, защото е по-широка и искахме да избегнем досега с храстите, които бяха мокри от валежите през предишната нощ.

Вървейки само направо, пресичате главния път за Черни връх.Там трябва да продължите нагоре, докато не стигнете до жълта табела вдясно от него, която сочи към заслон Ушите.

Връх Ушите, Витоша - разстояние

След това вървите само по пилоните, докато не стигнете до заслона. Пътеката е равна и приятна и се изминава сравнително бързо.

Заслон Ушите - връх Ушите - пътека

Заслонът е мястото, където пътеките се разделят – за да стигнете до Камен дел, трябва да продължите направо, а за да се качите към връх Ушите – да хванете пътеката вдясно от заслона. Единствената трудна част на маршрута е именно от заслона до самия връх, тъй като се налага да се катерите по камъните.

Гледката отвисоко обаче се отплаща. Височината му е 1905 метра и има чудесна гледка към града, но и страхотен поглед към планината. Ние не успяхме да видим града, тъй като беше доста облачно, но и така си беше много красиво.

Разходката отнема около час и половина в посока с почивките и е идеален вариант за есенните дни или уикендите, в които времето ви е ограничено.


Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Витоша Природни забележителности

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: