Разходка в близост до София: Крепост „Траянови врата“

Крепост Траянови врата

Проход „Траянови врата“ – една табела, която сме подминавали може би стотици пъти. Докато случайно едно задръстване не ни накара да поемем точно в посоката, която тя сочи. И се получи прекрасна непланирана разходка. За наш късмет успяхме да посетим крепостта малко след работното време и нямаше никакви хора, което направи преживяването още по-приятно.

Как се стига?

Крепостта „Стенос“ се намира на около 60-70 километра или час пътуване с кола от София, в близост до АМ „Тракия“. Мястото е подходящо, както за разходка през уикенда, така и да се отбиете по път, ако пътувате към или от София. Има табели и отбивки и в двете посоки. Въведете локацията в Google maps и ще стигнете без проблем. На място има паркинг и информационен център. За съжаление пътят към крепостта е малко разбит, но пък разстоянието не е много, а разходката си заслужава.

Виж още: Близо до София, далеч от градския шум: Язовир Искър

История

Траянови врата миниатюра

Крепостта „Стенос”, наричана от траки и римляни „Суки“, е била част от цялостна укрепителна система, която е включвала антична крепостна стена с триумфална порта над римски път, пътна станция и укрепителни съоръжения. След археологически проучвания и разкопки е разкрита монументална сграда, която има три кули и шест входа.

Всяка кула е имала малък изход, от който защитниците можели да се измъкват стратегически навън. Крепостта е имала и таен подземен тунел, слизащ до реката.

Крепостта е най-известна с битката от 17 август 986 г., когато византийският император Василий II е претърпял най-голямото си поражение от българска войска, водена от цар Самуил. Данните сочат, че след разгрома на Василий при Траянови врата във Византия избухва бунт. Самуил използва нестабилността в империята и превзема почти цялата Солунска област, Епир, както и крепостите „Верия“ и „Сервия“. Византия напълно губи контрол над земите на север от Стара планина, а България се простира на три морета.

Работно време и входна такса

Работно време Траянови врата

Работното време е от понеделник до неделя включително от 09.00 часа до 18.00 часа

Входната такса е 3 лева за възрастни.

В информационния център може да разгледате изложбена зала и да попитате за беседа с екскурзовод.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Исторически забележителности

3 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: