Скален феномен „Побитите камъни“ – митично чудо на природата

Природният феномен „Побитите камъни” е разположен на около 20 километра от Варна, в близост до град Белослав. Местността е наричана още „Каменната гора“ и „Дикилиташ“.

Забележителността представлява ансамбъл от каменни колони, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове, разпилени по целия комплекс. Счита се, че феноменът е бил сакрално място още от дълбока древност, а от 2002 г. е обявен и за природна забележителност.

Как се стига?

„Побитите камъни“ се простират на 18–20 км западно от Варна, от двете страни на стария път за София, от град Белослав до селата Слънчево и Баново. От АМ „Хемус“ тряба да следвате табелите за Слънчево и Баново, най-добре е да си пуснете локацията от Google maps. Към обекта има малък туристическо-информационен център и паркинг, където може да оставите колата си.

Каменните фигури

Най-популярният и атрактивен за туристите ансамбъл „Дикилиташка група“ се състои от над 300 различни по големина и форма колони, разпръснати на площ от 7 кв.км. Някои от тях са цели, а други пречупени. Формите им са различни и внушителни. Природните скулптури наподобяват хора, животни, митични същества и именно това е причината за различните им имена, сред които „Каменните стражи“, „Камилата“, „Трона“, „Каменната гора“.

Хипотези за образуването на Побитите камъни

Учените имат различни хипотези за образуването на феномена. Единственото нещо, създадено от човек, е окръжност, която показва мястото с най-силен енергиен заряд. Казват, че ако си пожелаеш нещо там, то непременно ще се сбъдне.

Според най-популярната хипотеза преди 50 млн. години на мястото на каменните фигури съществувало море, на чието дъно се образували три пласта – най-долу от сиво-жълти мергелни настройки, след него дебел слой кварцов пясък и най-отгоре от варовик. Смята се, че водата изчезнала и под влияние на атмосферните условия най-горният слой започнал да се руши и наситената с варовик дъждовна вода прониквала в долния пласт от кварцов пясък. По този начин се образували големите каменни стълбове.

Легенди

Различни легенди разказват за образуването на „Побитите камъни“.

Според една от тях някога морето достигало до мястото, където сега са камъните. То се пазело от титани, които се подчинявали единствено на морския бог. Наблизо се намирало село, в което живеел млад мъж. Веднъж Бог му разкрил своето име и го дарил с безсмъртие, но само при условие, че пази тайната му. Не след дълго обаче момъкът зърнал красива девойка и се вклюбил в нея от пръв поглед. Тя обаче била обречена да бъде съпруга на главния титан, а за да му позволят да бъде заедно с любимата си, титаните поискали той да разкрие името на Бог.

Момъкът дълго мисил, но накрая любота му надделяла. На следващия ден отишъл при титаните и поискал те да застанат по местата, които той им посочи. Започнал да ги нарежда, а накрая казал: „Изписах името на Бог с вашите фигури“. Бог наблюдавал всичко и се ядосал, че титаните поискали това от момчето в името на любовта. Изпратил им слънчев лъч, който мигновено ги превърнал в камъни и така всеки от тях останал на своето място завинаги. А момъкът се събрал с любимата си.

Какво трябва да имате предвид?

  • Обектът има входна такса – 3 лв. за възрастни и 2 лв. за деца. Заплаща се на информационния туристически център.
  • Теренът е леко неравен, ходи се както и на плажа, така че внимателно изберете обувки. Сандалите не са опция (от личен опит).
  • Посетете обекта в ранните часове на деня, тъй като е абсолютно открит и няма никаква сянка. Най-добре е да отидете сутринта, ако ще го посещавате през лятото.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: