Забележителности и плажове на Северното Черноморие, които да посетите

Северното Черноморие е магия, която непременно трябва да видиш и усетиш. Дълго време се канех да отида и се радвам, че най-накрая успях. Тъй като престоят ни беше доста ограничен, списъкът с места не е дълъг, но пък определено си струва. Споделям ви моите предложения за забележителности и плажове, на които си струва да отделите от времето си.

  1. Нос Калиакра

Нос Калиакра се намира на 12 километра от Каварна и на 36 километра от Балчик. До мястото се стига лесно с автомобил, а красотите, които предлага, могат да ви оставят без дъх.

Освен красиви морски гледки, на носа ще откриете и музей с археологически експонати, ресторант и морски фар.

Носът е бил обитаван още от IV в.пр.н.е. от тракийското племе тиризи, които му дали първото име – Тиризис. Музеят работи от 9:00 до 19:00 ч. В него може да получите и печат за “100 национални туристически обекта” .

Малко преди паркинга има будка, където се заплаща входната такса – 3 лева за възрастни и 1,50 лева за деца.

Легенди

Една от легендите гласи, че докато Свети Никола, покровителят на моряците, е бягал от набезите на османски нашественици, Господ постоянно удължавал земята под краката му, за да му помогне. Това продължило до момента, в който е бил заловен и по този начин се е образувала дългата ивица на носа, врязана толкова далече в морето.

  1. Тюленово и скалната арка

Село Тюленово се намира на 12 км южно от град Шабла и на 30 км от граничен пункт Дуранкулак.

Тюленово е изключително красиво и диво място, което носи своя собствена магия. До него се стига лесно с автомобил.

Легенди

Името му идва от легедна, свързана с румънската кралица Мария. Според легендата тя получила като подарък двойка тюлени, които първоначално живеели в заградена територия на бреговете на Балчик, но тя решила да ги пусне на свобода и те създали поколения, обитавайки подводните пещери на Тюленово.

Скалната арка на Тюленово привлича десетки туристи и е единствена по рода си в Европа. Интересна е и скалата, наричана „Самотника“

В Тюленово се намира и най-дългата подводна пещера в Българя. Тя е дълга 107 метра, едноетажна е и има разклонения.

  1. Яйлата

Археологически резерват „Яйлата“ се намира на 2 км. от Камен бряг и 19 км от град Каварна. В превод от турски “Яйлата” означава “високо пасище”. Местност “Яйлата” е обявена за национален археологически резерват през 1989 г след решение на Министерски съвет.

На територията на резервата се намират многобройни паметници от различни исторически епохи, датирани от VI хилядолетие пр. н. е. до средата на XI век.

До Яйлата се стига лесно с автомобил. На място има паркинг и билетен център. Входната такса е 3 лв. за възрастни и 1 лв. за учащи.

  1. Двореца в Балчик

Дворецът в Балчик е бивша лятна резиденция на румънската кралица Мария. Намира се на около 2 км югозападно от град Балчик, в красива местност между балчишките скали и морето. Има статут на архитектурно-строителен паметник на културата.

Резиденцията е проектирана от италиански архитекти, а обектите в нея са в най-различни стилове –български, византийски, римско-арабски, мавритански, трансилвански.

В комплекса са разположени замък и няколко индивидуални вили. Изградени са и редица параклиси, чешми, вътрешни дворове. На място има и малък водопад.

Храмът на водата (Нимфеумът) е едно от най-романтичните и фотогенични места в комплекс Двореца. Мястото е сред най-предпочитаните за сватби.

  1. Ботаническата градина в Балчик
Ботаническа градина Балчик

Ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. Разделена е на три части – парк, изграден по време на кралица Мария, градина и защитена местност.

Едни от най-интересните забележителности в Ботаническата градината са постоянната експозиция от кактуси и сукуленти и т.нар божествена градина, която разполага с огромен цветен партер със сезонно зацветяване.

Дворецът и Ботаническата градина са част от 100-те национални туристически обекта.

Входна такса

Двете забележителности са разположени в един комплекс, но са с различни собственици и заради това е необходимо да се заплати вход и за двете, но на отделни каси. Таксата за възрастни за двете места е 15 лв., като за Двореца се заплащат 7 лв., а за Ботаническата градина 8 лв. За семейства с деца има специални билети. 

6. Залив Болата

болата

Болата е местност в северната част на Черноморието ни, разположена в близост до нос Калиакра и село Българево. Живописният залив привлича десетки туристи заради чудесната си гледка. Самият плаж е и единственият пясъчен в района.

Болата е част от територията на резерват Калиакра заради растителните и животинските видове, които обитават местността.

До самата гледка се стига чрез изкачване на пътека, чието начало се намира точно срещу металната конструкция на плажа. Ще видите стълби. Върви се не повече от 10 минути, а гледката определено си заслужава.

Зоната е изцяло свободна. На място има бутка, където продават кафе/фрапе и бус за сладолед. Няма ресторанти, душове, тоалетни. Препоръчвам ви да си носите чадър и хладилна чанта, пълна с храна и напитки, защото си струва да прекарате повече време там!

7. Плаж Русалка

Плаж Русалка - условия

Плаж Русалка е разположен до село Българево, Каварна. Намира се в затворен комплекс. Мястото е супер спокойно и водата е чиста.

Заплаща се 6 лв. за паркинг на ден и по 6 лв. на човек за билет, който ви осигурява свободен достъп до плажа, басейните с минерална вода, чадъри и шезлонги и всички „удобства“, намиращи се в комплекса.

Има два плажа в комплекса, ивицата им обаче не е особено голяма, така че ако искате свободно място и държите на шезлонг и чадър, определено трябва да отидете по-рано. Ако закъснеете, може да се възползвате от свободна зона. Има и заведение, което предлага храна и напитки, но не е нищо особено. По-добре е да си носите хладилна чанта.

На място има и див плаж, който се намира вляво от паркинга. Ако си носите чадър и хладилна чанта, може би той ще е по-добър вариант.

Къде да отседнем?


Решихме да запазим нощувки в Балчик, тъй като се намира сравнително близо до всички забележителности. Избрахме Guest Rooms Sea View супер бързо и без особено очаквания, но сега препоръчвам мястото с 2 ръце и определено следващия път отново бих отседнала там.

ИНФОРМАЦИЯТА Е ВАЛИДНА КЪМ ЮЛИ 2021 г.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Черноморие

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: