Света Анастасия – разходка до единствения обитаем остров в България

Остров Света Анастасия - обекти

Остров Света Анастасия се намира в акваторията на Бургаския залив. До него се стига само с корабче, а разходката определено си струва и е изключително приятна.

Плаването от Пристанище Бургас до Острова отнема 30 минутки, в които може да се насладите на морския бриз в открито море. На място има различни обекти, които могат да бъдат разгледани.

Как се стига?

туристически център бургас

Остров Света Анастасия се намира в акваторията на Бургаския залив. До него се стига с кораб, който тръгва от туристическия информационен център на „Магазия 1“, който пък се намира на Пристанище Бургас. Графикът на кораб „Анастасия“ може да видите на https://anastasia-island.com/.

Препоръчвам ви да си направите резервация поне 2 дни по-рано, тъй като местата не са много и свършват много бързо. Цената на двупосочен билет за възрастни е 14 лева, а за деца над 3 години – 3 лева.

Историята на Острова

Хотел Остров Света Анастасия


Най-ранното човешко присъствие на острова е засвидетелствано през епохата на късната античност IV-VI век. След 60-те години на миналия век се превръща в любимо място на бургаските бохеми. Поетът Христо Фотев е прекарвал голяма част от личното си време именно там. През 2001 г. островът получава статут на културно-историческа забележителност.

Света Анастасия днес

Остров Света Анастасия днес

Днес островът е чудесно място за разходка. На място има църква, музей, ресторант и къща за гости. Впечатление прави лекарната, където може да опитате чай от пресни билки или свежа лимонада. Любопитен факт е, че Света Анастасия, на която е кръстен островът, е била наричана с името Фармаколитрия, което от гръцки език в буквален превод означава „избавителка от страдания“.

Легенди

Легенди за остров Света АнастасияКакто повечето от културните ни забележителности, за Света Анастасия също се носят различи легенди. Една от тях разказва за „вкаменения кораб“, чиито останки можем да видим и днес. Според легендата пирати нападнали острова заради златно съкровище, а монасите в църквата се затворили и помолили Света Анастасия да ги спаси. Тя изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб, а неговите останки се вкаменили в близост до брега.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Черноморие

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: