По стъпките на бирата: Разходка из крафт пивоварна „Ромбус“ край Пазарджик

Пивоварна Ромбус - дегустация на бира, ресторант, хотел

Днешната дестинация е по-необичайна – няма да катерим върхове и да изследваме нови градове. Отправяме се към Пазарджик, за да се потопим в света на бирата в семейната крафт пивоварна „Ромбус“.

Пивоварната отваря врати през 2016 г., а днес може да се похвали с над 150 вида произведени бири, ресторант с изключителна храна, приготвена с местни продукти и хотелска част, която може да приюти 23 души. А цялото семейство, което стои зад нея, посреща така топло, че те кара да се почувстваш на гости на приятели, вместо на хотел.

Посещението ни в пивоварната беше с ваучер, който купих за рождения ден на съпруга си и двамата сме съгласни, че преживяването е страхотен подарък за любителите на крафт бирата. Мястото е и чудесна идея за по-различен обяд или вечеря, ако обикаляте из забележителностите на Пазарджик и си струва да се отбиете специално.

Как да стигнете до пивоварна „Ромбус“?

Пивоварната се намира на ул. „Ивайловско шосе“ 41 край Пазарджик. На около 40 минути от Пловдив, 1:20 ч. от София и 2:30 ч. от Бургас. Работи от вторник до неделя от 12:00 до 22:00 ч.

За обиколката на пивоварната

Крафт бира - пивоварна Ромбус

Обиколката на пивоварната е задължителна, ако искате да научите повече за производството на бира. Истината е, че преди да стъпя в пивоварната, въобще не се бях замисляла как се случва ✨магията✨, затова ми беше супер интересно.

Обиколката продължава около час, като мястото за обхождане не е голямо, но пък има много за разказване.

Процесът на производство започва със смилане на малц, като в пивоварната използват три различни вида. След това предстои озахаряване, в което смленият малц се смесва с гореща вода. То продължава около 90 минути. Третата стъпка е филтрацията, при която бирената мъст (течността) се отделя от триците.

След филтрацията е време за варене! То продължава между 60-90 минути, като при този етап се добавя хмелът. Тази съставка е и отговорна за горчивината и аромата на бирата. Тук могат да бъдат добавени и подправките, като в „Ромбус“ са настроени експериментаторски и са правили бира с най-различни съставки като люти чушки, чубрица, лавандула и т.н.

След края на варенето бирата се прехвърля в съд, в който да се утаят всички твърди частици от хмела, а след това бирата се охлажда до необходимата температура. Този процес трае още 30 минути. Дотук добре – изглежда сякаш само за няколко часа можеш да си направиш бира, но се оказва, че чакането тепърва предстои.

Следващият етап е ферментацията. При нея се добавят дрождите (бирената мая), като най-често използваните са ейл и лагер. При всяка от тях се поддържа различна температура на ферментация. Този процес продължава около 7 дни. След края на ферментацията бирата отново се охлажда.

Предпоследната стъпка от производството е отлежаването. То може да продължи от 7 дни до 6 месеца, като по-високо алкохолните бири, трябва да отлежават по-дълго.

Последната стъпка е бутилирането или наливането в кегове. Бях изключително впечатлена да разбера, че в пивоварна „Ромбус“ този процес се извършва изцяло на ръка. От пивоварната споделиха, че планират добавянето на бутилираща линия, така че ако изпуснете този елемент, значи сте закъснели с четенето на тази статия. 😀

В края на обиколката успяхме да дегустираме и кисела бира, която в бирения свят е по-скоро нещо като „специалитет“. Причината за това е, че за разлика от всички останали бири, киселата трябва да разкрива нов пласт от вкуса си с всяка следваща глътка. А тази, която опитахме, наистина успя да го постигне.

Хотел и ресторант „Ромбус“

Както споменах, пивоварната разполага и със собствен ресторант и хотелска част. Във ваучера, който бях закупила влизаше обяд или вечеря, дегустационен сет бири за двама и нощувка + закуска. Ние пристигнахме по обяд и си поръчахме отделно, а храната и напитките, включени във ваучера, оставихме за вечеря.

Каквото и да кажа за кухнята, ще е малко. Храната е семпла, с прости и сезонни продукти от местни производители, но много, много вкусна. Ако сте любители на месото, то определено няма как да не ви хареса. Но дори и да не сте – най-вкусните пържени картофки са перфектното допълнение към всяка бира. На място може да опитате и занаятчийски колбаси, както и да си вземете за вкъщи. Беше толкова вкусно, че дори нямам адекватни снимки на вечерята.

Хотел и ресторант "Ромбус"

Пивоварната има вътрешен ресторант с няколко маси, както и външна градина, която изглежда супер приятна за дегустация на бира в слънчево време.

Хотел и ресторант "Ромбус"

Хотелската част на пивоварната все още не е изцяло готова, но наличните стаи могат да приютят 23 души. Ние бяхме отседнали в двойна стая, а има още 3 апартамента. Стаите са чисти и уютни, а интериорът отговаря на цялото усещане в пивоварната.

PRO TIP: Носете си чехли! Ако решите, че през ноември е добра идея да ходите по чорапи – не е. 😀

Какво трябва да знаете, ако решите да посетите пивоварна „Ромбус“?

Хотел и ресторант "Ромбус"
  • Може да посетите пивоварната и само за обиколка, в която да научите как се произвежда бирата, но ви препоръчвам да останете с нощувка, тъй като кухнята и дегустацията на бира правят картината пълна и преживяването по-хубаво.
  • Важно е да знаете, че обиколките се провеждат само през уикенда от 11:00 до 17:00 ч. след преварителна резервация поне 2 месеца преди желаната дата. Когато аз се опитах да запазя, всичко беше заето за 6 месеца напред, но в крайна сметка изкарахме късмет и успяха да ни „вмъкнат“ заедно с още едно семейство. Препоръчвам ви да го планирате добре.
  • За момента в стаите няма телевизор. За нас това не беше никакъв проблем, тъй като така или иначе това е най-неизползваният уред и вкъщи, но все пак го споменавам, ако ви интересува.
  • Може да закупите подаръчен ваучер директно от пивоварната, като им пишете имейл или във Facebook.
  • В пивоварната понякога се провеждат частни събития и има възможност да не работи с външни клиенти. Което пък го прави и чудесно място за парти-изненада. 🙂 Препоръчвам ви да прегледате профилите им във Facebook & Instagram, за да имате актуална информация, преди да се насочите натам.
  • Бирата може да откриете на място в Пазарджик или в специализирани магазини за крафт бира. Може да поръчате и от онлайн магазина на Ромбус.
  • Пивоварна „Ромбус“ е dog friendly, така че сте добре дошли с домашния си любимец.

Къде да се разходите около Пазарджик?

Забележителности около Пазарджик

Съвсем наблизо се намира рудник „Цар Асен“, а малко по-далеч крепост „Перистера“. И двете места са чудесна идея за разходка през всеки сезон.

Надявам се статията да ви е била полезна. Ако сте фенове на подобни преживявания, но не и толкова големи фенове на бирата, препоръчвам ви да прочетете и статията ми за Вила Мелник.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Съвети Hotel reviews

Вашият коментар

Discover more from Bulgarian on the road

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Цялата публикация